Σε διεθνές ζήτημα, που ξεπερνά τα ευρωπαϊκά σύνορα, αναδεικνύεται το "τείχος λιτότητας" που έχει υψώσει η Γερμανία, με αφορμή τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση των Αθηνών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι ηγεσίες Ιταλίας, Γαλλίας, Βρετανίας και κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες (Μοσκοβισί, Γιούνκερ,Ρεν) βλέπουν με θετικό μάτι το αίτημα της Ελλάδας για ένα "νέο συμβόλαιο" που θα της επιτρέπει να ανασυγκροτηθεί και να αναπτυχθεί, ενώ για όλους πλέον η τρόικα θεωρείται ξεπερασμένη ιστορία.
ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία ζητούν ανάπτυξη
Ακόμη και το Βερολίνο, που προς το παρόν αντιστέκεται, αναγκάστηκε χθες να αναγνωρίσει, διά του Β. Σόιμπλε, ότι η τρόικα στην Ελλάδα είναι ένα "αρνητικό σύμβολο" και, εμμέσως, να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση στο Βερολίνο για συνομιλίες.
Κρίσιμες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θεωρούνται οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι και αύριο αρχικά στις Βρυξέλλες με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ και στη συνέχεια στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ.
Βαρύνουσας σημασίας είναι το έντονο ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος αποστέλλει στην Αθήνα ειδική ομάδα διαμεσολάβησης με την Ε.Ε. ώστε να βρεθεί αμοιβαίως επωφελής λύση στο ζήτημα του χρέους.
* Υπό γενική αμφισβήτηση η τρόικα στην Ευρώπη
* Στη Ρώμη σήμερα Τσίπρας - Βαρουφάκης. Με Ολάντ και Γιούνκερ αύριο ο πρωθυπουργός
* Με εντολή Ομπάμα στην Αθήνα αμερικανική ομάδα διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας - Ευρώπης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου