Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Εστάλη το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης για 6 μήνες, χωρίς τους επαχθείς όρους του μνημονίου (ενημέρωση)


Αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης και όχι του υφιστάμενου προγράμματος έως 31 Αυγούστου υπέβαλε σήμερα στους Ευρωπαίους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση. Αύριο αναμένεται η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα ενώ γίνονται προσπάθειες για να «γεφυρωθεί» το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης. Η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στη γραμμή για τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο και στο αίτημα για ενδιάμεση συμφωνία 6 μηνών.

Μήνυμα Μέρκελ προς Ελλάδα: Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας από την Ελλάδα αξιοπιστία στην υπόθεση του χρέους.

************************

Τετάρτη 18/2

Οι χθεσινές δηλώσεις Βαρουφάκη - Σόιμπλε για τις διαπραγματεύσεις

Όπως δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης χτες μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας και καλή σχέση η οποία σμιλεύεται ώρα με την ώρα, email με email». Ερωτηθείς για το αν και πότε θα κατατεθεί αίτημα παράτασης, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα κατατεθεί η αίτηση, η οποία θα είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο «ώστε να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup». Τέλος, σημείωσε ότι η αίτηση θα γίνει αντικείμενο ανάλυσης στο Euroworking group της Πέμπτης και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη.

Νέο μήνυμα αδιαλλαξίας έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια κινήσεων στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. «Τα περιθώρια για ελιγμούς είναι περιορισμένα» είπε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο. «Ο καθένας πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα τις επόμενες μέρες, υπάρχει μια κοινή ευθύνη, να κρατήσουμε την Ευρώπη σταθερή» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή της ευρωζώνης δήλωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, προγραμματίζεται για αύριο, Πέμπτη, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και για την Παρασκευή η σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, με σκοπό να εξεταστεί σε βάθος το ελληνικό αίτημα. Στην αντίθετη περίπτωση, ανέφερε η ίδια πηγή, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε Eurogroup, ούτε η EWG.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χτες να συνεχίσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και να αυξήσει το όριο του ποσού το οποίο μπορεί να αντληθεί στα 68,3 δισεκ. ευρώ.

Σενάρια για συμβιβαστική διατύπωση ώστε να «ξεκλειδώσει» η διαφωνία

Σενάρια για συμβιβαστική διατύπωση που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τη διαφωνία με το Βερολίνο κυκλοφορούν από τις Βρυξέλλες. Η «μαγική» φόρμουλα ίσως είναι η φράση Master Financial Assistance Facility Agreement, δηλαδή η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον EFSF, την Ελλάδα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ΤτΕ, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012. Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο της αίτησης από την Αθήνα μπορεί να αναφέρει τη φράση ότι η Ελλάδα αιτείται την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility of Greece) αντί για τη δανειακή σύμβαση ή το Πρόγραμμα-Μνημόνιο (πηγή: in.gr).

«Η Ελλάδα δεν συνδιαλέγεται με τελεσίγραφα» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας προχθές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Τόνισε πως η χώρα είναι παρούσα και αγωνίζεται για να βγει από την παγίδα του χρέους και της λιτότητας. Επανέλαβε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξεύρεση αμοιβαίας και επωφελούς λύσης χωρίς μνημόνια και τρόικα.

.
Γ. Βαρουφάκης στο ZDF: Παράταση της δανειακής σύμβασης, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία

Η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες», δήλωσε προχθες τη νύχτα, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός μιλώντας από τις Βρυξέλλες είπε χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Γ' αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.



Το Βερολίνο βέβαια δεν δέχεται αυτόν τον διαχωρισμό και για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη βρισκονταν από χθες σε συνεχή επικοινωνία με αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Αναμένεται από τον πρόεδρο του Εurogroup να κρίνει στη συνέχεια εάν το ελληνικό αίτημα πληροί τις προυποθέσεις που έθεσαν χθες Δεύτερα οι εταίροι ώστε να αποφασίσει αν θα συγκαλέσει ή όχι έκτακτο Εurogroup.

Σχετικές δηλώσεις - αντιδράσεις:

«Μικρό περιθώριο ελιγμών στη διαπραγμάτευση» βλέπει ο Σόιμπλε
Ντομπρόβσκις: Εν αναμονή του αιτήματος για παράταση τελεί η Κομισιόν
Γκάμπριελ: Θετικό βήμα η υποβολή αιτήματος για παράταση του δανειακού προγράμματος


Σαπέν: Η Γαλλία επιθυμεί συμφωνία με την Ελλάδα έως τα τέλη της εβδομάδας


Ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις επί των ελληνικών προτάσεων ο Μοσκοβισί
Κουνάει ξανά το δάχτυλο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει στο αδιαχώριστο δανειακής σύμβασης και προγράμματος «βοήθειας»
Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: «Δεν διαχωρίζονται δανειακή σύμβαση και μεταρρυθμίσεις»


Αυστριακός υπ. Οικονομικών: Σύγκληση Εurogroup την Παρασκευή ανάλογα με το τι θα προτείνει η Ελλάδα
Μοσκοβισί: Θέλουμε την παράταση του ελληνικού προγράμματος
Γιούνκερ: Εργαζόμαστε για παράταση του ελληνικού προγράμματος που θα καλύπτει μέχρι το καλοκαίρι


Ν. Παππάς: «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτά τα τελεσίγραφα»


Αλ. Φλαμπουράρης: H ψήφος του ελληνικού λαού έχει καταργήσει το μνημόνιο


Δ. Παπαδημούλης: Η συμφωνία θα επιτευχθεί πριν από τις 28 Φεβρουαρίου

****

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με την ΕΕ, εντός κι εκτός Ελλάδας:

Στον Καρ. Παπούλια ο Αλ. Τσίπρας σήμερα το μεσημέρι - Συναντήσεις και με Στ. Θεοδωράκη, Ευ. Βενιζέλο - Με Ρέντσι και Παντοάν συνομίλησε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας - Παρέμβαση Αναστασιάδη στον Γιούνκερ μετά από συνομιλία με τον έλληνα πρωθυπουργό - Επιμένει ο Β. Σόιμπλε να προτείνει συνέχιση του μνημονίου για την Ελλάδα - Κατηγορηματική διάψευση από την κυβέρνηση στα σενάρια πρόωρων εκλογών - Κρ. Νόιερ (διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας): Αναδιάταξη αποπληρωμών ή χαμηλότερα επιτόκια ως λύσεις για Ελλάδα - Ντομπρόβσκις: Μόνη λύση η επέκταση του προγράμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου