Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας στην υποδοχή του 18ου Στόλου: Ο λαός δίνει αγώνα εδραίωσης της λαϊκής κυριαρχίας (βίντεο)


Στην τελετή για την υποδοχή πλοίων του 18ου στόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, δίνει το παρών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης.

Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε ο ναύαρχος Τσανγκ Τσουανσού στη φρεγάτα Changbai Shan 989.

Στη σύντομη ομιλία του, ο ναύαρχος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και υπενθύμισε τη συμβολή της Αθήνας στην εκκένωση κινέζων πολιτών από την Λιβύη, πριν από ένα χρόνο.

Δείτε εδώ:


https://www.youtube.com/watch?v=ei_KNOX3VXg


O πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στη φρεγάτα και με την ευκαιρία του κινέζικου νέου έτους, ευχήθηκε καλή χρονιά στον κινεζικό λαό.

Αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, αλλά και στην εμπορική και οικονομική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

«Η Ελλάδα θα αποτελεί πάντοτε στήριγμα στον κινεζικό λαό, όποτε το έχει ανάγκη» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις εκκένωσης πολιτών από την Λιβύη και την Αλβανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα τις στηρίξει και θα τις ενδυναμώσει.

«Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας του ελληνικού κράτους με κινέζικους φορείς» τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα ο ελληνικός λαός δίνει έναν αγώνα για την εδραίωση της εθνικής του ανεξαρτησίας. (Με πληροφορίες από in.gr)

Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που είμαι απόψε στο λιμάνι του Πειραιά και βρίσκομαι πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο, σε μία φρεγάτα της φίλης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσά σας, προκειμένου να εορτάσουμε μαζί την επίσκεψή σας, την επίσκεψη πλοίων της 18ης Συνοδευτικής Ομάδας του κινέζικου Ναυτικού στη χώρα μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ημέρα αυτή συμπίπτει με τους εορτασμούς για το κινέζικο Νέο Έτος, με την ευκαιρία του οποίου θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς στον κινέζικο λαό πρόοδο και ευημερία και, όπως το λέτε εσείς στη γλώσσα σας «σιν γεν χάου».

Αν και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν καλλιεργηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι σήμερα είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε και για ένα νέο έτος στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι σχέσεις των λαών της Κίνας και της Ελλάδας, σύγχρονων εκπροσώπων δύο εκ των αρχαιότερων και σημαντικότερων πολιτισμών της ανθρώπινης ιστορίας, αποτελούν στέρεα βάση για τη στρατηγική συνεργασία των χωρών μας σε λαμπρές προοπτικές, για μια κοινή πορεία σε μια σειρά από τομείς.

Συνεργασία στη θάλασσα. Στη θάλασσα που ενώνει, εδώ και χιλιετηρίδες, τους δυο πολιτισμούς μας. Με το τρέχον έτος ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας, μας δίνεται μια σημαντική ευκαιρία να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία σε νέα επίπεδα.

Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικοί και πόσο στενοί είναι, ήδη, οι δεσμοί μας στη ναυτιλία, με τη ναυπήγηση εκατοντάδων πλοίων του ελληνικού εμπορικού στόλου στην Κίνα και τη σημαντική συνεισφορά του στις εμπορικές δραστηριότητες της χώρας.

Παράλληλα, σημαντική είναι η συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού Κίνας και Ελλάδας, που διαμέσου του αξιολογότατου προσωπικού τους -το οποίο και χαιρετίζω σήμερα - εργάζονται εντατικά και αρμονικά, προκειμένου να καταπολεμηθεί η πειρατεία σε διεθνές επίπεδο.

Η επίσκεψη του 18ου Στόλου στον Πειραιά και ειδικότερα η κοινή ναυτική άσκηση «SAR», που σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις ναυτικές αμυντικές μας σχέσεις, πρόκειται να εμπλουτιστεί με τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της τρέχουσας χρονιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο θα προσθέσω και την εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικής εκκένωσης, παλαιότερα στην Αλβανία, πιο πρόσφατα στη Λιβύη,

Και να διαβεβαιώσω, με την ευκαιρία, τη φίλη Κίνα ότι όπου γης – αλλά ειδικότερα στην περιφέρειά μας, στην οποία εντείνονται οι κρίσεις και οι εντάσεις- η Ελλάδα θα αποτελεί πάντα στήριγμα για τον κινέζικο λαό, όταν το έχει ανάγκη.

Και η σημαντική αυτή συνεργασία μας στη θάλασσα αποτελεί βάση για μια ενισχυμένη οικονομική συνεργασία σε πολλά επίπεδα.

Αποδίδουμε, στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία στις υφιστάμενες κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις κινέζικες επενδύσεις, τις οποίες και θέλουμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε προς το κοινό συμφέρον προς το κοινό όφελος των λαών μας.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη του λιμανιού του Πειραιά σε ένα εκ των κορυφαίων κόμβων μεταφορών και εμπορίου, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και στο πλαίσιο αυτό, θα αναζητήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας του ελληνικού κράτους με κινέζικους οικονομικούς φορείς.

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε την κινέζικη πρωτοβουλία διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, μέσω του χερσαίου και θαλάσσιου «δρόμου του μεταξιού». Με την Ελλάδα ως κύρια πύλη εισόδου των προϊόντων της Κίνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πιστεύουμε ότι και στους τομείς των μεταφορών, των συγκοινωνιών και των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αλλά, νομίζω, ότι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα, εάν δεν ενισχυθούν και στο μορφωτικό και στον πολιτιστικό τομέα.

Εάν δεν γνωρίσουμε ο ένας τον πολιτισμό του άλλου καλύτερα, με την ίδρυση Κέντρου Σπουδών και πολιτιστικών κέντρων, με την ανταλλαγή φοιτητών και τη διοργάνωση εκθέσεων.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο να προωθήσει παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως και να ενισχύσει ενεργά τη συνεργασία μας στον τομέα του Τουρισμού, που έχει ιδιαίτερη σημασία στη σχέση των δύο χωρών.

Πιστεύω, πραγματικά, ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πύλη για την Κίνα προς την Ευρώπη και η χώρα σας, η Κίνα, να δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα, να διευρύνει τους ορίζοντές της πολύ πιο πέρα από εκεί που βρίσκονται σήμερα.

Με αυτά τα λόγια, Κύριε Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και αξιότιμε κύριε Ναύαρχε, θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου, για την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και τους αγώνες του λαού σας, αγώνες που δίνουν παράδειγμα και στον δικό μας λαό.

Πριν από αρκετά χρόνια, ο κινέζικος λαός έδωσε έναν αγώνα για την ανεξαρτησία απέναντι στην αποικιοκρατία. Σήμερα, ο ελληνικός λαός δίνει έναν αγώνα για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας στην πατρίδα μας.

Δυο χώρες με αρχέγονη ιστορία, δυο λαοί με αξιοπρέπεια και αγώνες, δύο χώρες που μπορούν να συνδέσουν τη διαδρομή τους προς όφελος των λαών μας.

Δεχθείτε, λοιπόν, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, τις θερμότερες ευχές μου για το κινέζικο Νέο Έτος. Να σας ευχηθώ Καλή Χρονιά και Καλή δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου