Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε ζωντανά την ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας


Αυτήν την ώρα διεξάγεται η ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ΠτΔ - Για την ανάγκη να δοθεί ένας κοινός αγώνας προκειμένου να βγει η Ελλάδα από το τέλμα αλλά και να «αποκατασταθούν οι αξίες που έχουν χαθεί εδώ και καιρό από την Ευρώπη» έκανε λόγο ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνομιλία που είχε με τονΤσίπρα - Οι αντιδράσεις των κομμάτων, υπερψηφίζει η ΝΔ, κατά Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή ΠτΔ.

Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τον ακαδημαϊκό Νίκο Αλιβιζάτο, πρόταση του Ποταμιού. Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να ψηφίσει «παρών» ανεξαρτήτως προσώπου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να λάβει το σύνολο των ψήφων των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ, αν και υπάρχουν βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθούν στην ψηφοφορία.

Στο απίθανο ενδεχόμενο που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκεντρώνει 151 ψήφους. Στην περίπτωση που ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών». Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε επίσης και αιτιολόγηση της ψήφου.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου θα μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς, ώστε να τού ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

******

«Να βγει ο τόπος από αυτό το τέλμα» είπε ο Πρ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «πρέπει ο λαός μας να γνωρίσει την περηφάνεια και την ελπίδα».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την μία εξαιρετικά τιμητική πρόταση και μία πρόταση ευθύνης.

Δείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=0m3yWsffhpI


Οι δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου κατά την έξοδό του από το Μεγ. Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα.

«Τον ευχαριστώ γιατί μου δίνει την δυνατότητα να συμβάλλω με τις ταπεινές μου δυνάμεις για να αγωνιστούμε όχι μόνο για την πατρίδα και τον λαό μας αλλά και για την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της» ανέφερε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Αυτή είναι η βασική αρχή που θα υπηρετήσω» είπε. (πληροφορίες από Ναυτεμπορική).

Ο Αλ. Τσίπρας στην ΚΟ για την επιλογή Παυλόπουλου

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ΚΟ τόνισε ότι η επιλογή έχει να κάνει με τη συγκυρία που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις:

"Στο όνομα της εθνικής ενότητας και επειδή η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι όποια και αν είναι η απόφαση κι εκείνον που θα στηρίξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί δυνατή απέναντι στους δανειστές", τονίζουν σε ανακοίνωσή που εξέδωσαν μετά τη λήξη συνεδρίασης της ΚΟ τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων:

Θα στηρίξει η ΝΔ την υποψηφιότητα Παυλόπουλου
Δήλωση του Π. Καμμένου για ΠτΔ
Δεν θα ψηφίσει Παυλόπουλο το Ποτάμι - Προτείνει τον Ν. Αλιβιζάτο
ΚΚΕ: Ψηφίζουμε «παρών» για Πρόεδρο


Συντονίζεται με Ποτάμι το ΠΑΣΟΚ για ΠτΔ
Κάθετη διαφωνία του ΚΙΔΗΣΟ με την επιλογή Παυλόπουλου

Την Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που εξέδωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα.

"Καλούμε την Ολομέλεια της Βουλής σε Ειδική Συνεδρίαση για την δεκάτη ογδόη (18η) Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.30΄ απογευματινή, με μοναδικό αντικείμενο τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών".

Βιογραφικό:

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και απο το 2000 μέχρι σήμερα στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή ΠτΔ

Πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στην πρώτη ψηφοφορία μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο με 180 ψήφους και εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους. Στην περίπτωση που ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφισαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία που θα είναι ονομαστική φανερή οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών».

Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε επίσης και αιτιολόγηση της ψήφου.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προτείνεται από τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, θα έχει την εκπεφρασμένη, μέχρι στιγμής, στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεπώς είναι βέβαιη η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 ψήφων από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Δεδομένων των ανακοινώσεων των τριών κομμάτων για στήριξη στο πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους (δηλαδή 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ).

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, αναμένεται η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής του Προεδρείου της Βουλής, να μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο:

«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου