Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» την οποία της είχαν στήσει οι δυνάμεις της Ευρωδεξιάς που υποστηρίζουν την πολιτική της ακραίας και τιμωρητικής λιτότητας.
Νέα σελίδα γυρίζει η Ελλάδα μετά την παράταση της δανειακής σύμβασης για διάστημα τεσσάρων μηνών και τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης καταγράφεται σε επίσημα κείμενα μια οικονομική πολιτική μακριά από τη σκληρή λιτότητα. Επίσης καταγράφεται η ανάγκη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προήλθε από τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές. Η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού μπορεί να δώσει ανάσα στην κοινωνία και την οικονομία. Το πρώτο βήμα έγινε, είναι μικρό, αλλά είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τη μέχρι σήμερα καταστροφική πολιτική.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε τον βασικό όρο για παράταση του Μνημονίου. Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνοδεύει την παράταση στηρίζεται σε αποφάσεις της ίδιας της κυβέρνησης. Οικοδομείται, δηλαδή, πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων, η καταπολέμηση της διαφοράς και η λειτουργική ανασυγκρότηση του Δημοσίου.
Με την ενδιάμεση συμφωνία ενταφιάζεται το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη - Σαμαρά, που προέβλεπε νέες περικοπές στις συντάξεις, νέες απολύσεις και αυξήσεις ΦΠΑ. Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ή υποκριτική κριτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ενώ είχαν αποδεχτεί τα μέτρα, εμφανίζονται τώρα ως τιμητές, χωρίς να λένε τίποτα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια.
Στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχεται μεγάλο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, με κεντρικά κεφάλαια την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» την οποία της είχαν στήσει οι δυνάμεις της Ευρωδεξιάς που υποστηρίζουν την πολιτική της ακραίας και τιμωρητικής λιτότητας. Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση, εν τη γενέσει, του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη.
Στο κείμενο της συμφωνίας, που είναι προϊόν συμβιβασμού, περιλαμβάνονται ασφαλώς και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη είναι βέβαιο πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου