Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Προτάσεις βιωσιμότητας του χρέους: "Διηνεκή" ομόλογα και ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης



"Swap χρέους" με έκδοση δύο νέου τύπου ομολόγων θα διεκδικήσει η Ελλάδα ως ρύθμιση προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Ο ένας τύπος ομολόγου είναι τα λεγόμενα "perpetual bonds" ή "perps" ("διηνεκή ομόλογα"), όπως εν συντομία είναι γνωστά, και ισοδυναμούν με ρευστότητα αφού δεν έχουν ημερομηνία λήξης, με τα κουπόνια να καταβάλλονται στο διηνεκές. Αυτά θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και "διηνεκή ομόλογα" θα προτείνει η Ελλάδα

Ο άλλος τύπος, ο οποίος θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια, θα είναι ομόλογα συνδεδεμένα με "ρήτρα ανάπτυξης", τα γνωστά διεθνώς ως "GDP - linked bonds". Αυτά θα έχουν κουπόνι που θα καθορίζεται ανάλογα με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, καθώς πάνω σε αυτό θα υπολογίζεται το επιτόκιο. Ο μηχανισμός τους θα θυμίζει δηλαδή τα κυμαινόμενα επιτόκια τα οποία καθορίζονται με βάση το Libor, το Euribor, τον πληθωρισμό κ.λπ. πλέον ενός περιθωρίου.

Ουσιαστικά η Ελλάδα δεν διεκδικεί μεν ονομαστικό «κούρεμα» χρέους, αλλά προτείνει μία έμμεση πλην πραγματική απομείωσή του, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τα αδιέξοδα PSI τα οποία λειτούργησαν καταστρεπτικά για ταμεία και μικροομολογιούχους χωρίς να επιτύχουν οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους σε επίπεδα βιώσιμα.

Το όλο πακέτο που θα προτείνει η Ελλάδα παρουσίασε χθες με δηλώσεις του στους "Financial Times" ο υπουργός Οικονομικών. Όπως ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ, αλλά ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων τύπων ομολόγων. Παράλληλα, θα υποβληθεί αίτημα για πρόγραμμα - γέφυρα έως την 1η Ιουνίου και χορήγηση μόνο 1,9 δισ. ευρώ, ώστε με έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και πλεονασμάτων να πειστούν οι Ευρωπαίοι και ειδικά το Βερολίνο.

Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, θα μπει τέλος στη διαμάχη με τους δανειστές της, μέσω της ανταλλαγής υφιστάμενου χρέους με νέα ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη σε συνδυασμό και με ένα πρόγραμμα εμφάνισης ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και της στόχευσης στους πλούσιους φοροφυγάδες.

Η πρόταση αυτή ήλθε λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος περιέγραψε τη σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη ως τον «μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου