Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Eπανεκκίνηση της οικονομίας για να βγούμε από την κρίση (Video)



Δείτε εδώ:


Τσίπρας: Προτεραιότητα μας η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης


«Πιστεύω βαθιά ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση, είναι να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα να δώσουμε τις δυνατότητες επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας.

«Η κυβέρνηση, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και φορείς πρέπει να βάλουν πλάτη για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις που θα δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να ξαναπαίξουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους ρόλο.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος ώστε να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση βελτιώνοντας τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή των καταθέσεων και αποτελεσματικότερη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, και αναφέρθηκε στην σημασία της ολοκλήρωσης της θετικής και έγκυρης της αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού που είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, στην εισαγωγή προώθηση και επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, στη βελτίωση των διαδικασιών για τους δημόσιους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις του δημοσίου. Αναφέρθηκε ακόμη, στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα παρουσιαστεί μέσα στην άνοιξη και σημείωσε ότι καταλύτης θα είναι η αναχαίτιση της αποεπένδυσης που οδήγησε στη βαθιά ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.



Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού

Κυρίες και κύριοι,


Είμαι ευτυχής που παρευρίσκομαι στην έναρξη μιας πολύ φιλόδοξης προσπάθειας. Διότι πιστεύω βαθιά ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση, για να βγούμε από την κρίση, είναι να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα να δώσουμε τη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή πρωτοβουλία: Να ενώσουμε δυνάμεις, η Πολιτεία, ο τραπεζικός τομέας, εκείνη η επιχειρηματικότητα που έχει την υψηλή κοινωνική ευθύνη, οι Έλληνες της διασποράς, η Εκκλησία, όλοι και όλες να ενώσουμε δυνάμεις, βεβαίως όμως μέσα σε ένα πλαίσιο. Σε ένα πλαίσιο που θα αναδεικνύει την καινοτομία, την νεοφυή επιχειρηματικότητα και θα δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα, στις τράπεζες να ξαναπαίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο – κοινωνικό και οικονομικό. Να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση που όλοι βιώνουμε ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο, οδήγησε στην συρρίκνωση της ρευστότητας και τελικά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον κύριο κορμό της ελληνικής οικονομίας, την ελληνική επιχειρηματικότητα, σε κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά.

Οποιαδήποτε προσπάθεια για την έξοδο από τη κρίση λοιπόν, δε μπορεί παρά να περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, ώστε οι τράπεζες να υπηρετούν το βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δοκιμασμένες με επιτυχία στο εξωτερικό εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης αποτελούν ένα μοντέλο παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ρευστότητας και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα του Act4Greece αποτελεί μια πρωτοβουλία συγκερασμού της καινοτομίας με την κοινωνική και αναπτυξιακή τραπεζική, με απώτερο στόχο την πρόσβαση νεοφυών επιχειρήσεων σε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης.

Υπό αυτή την έννοια είναι ένα πρότυπο εγχείρημα που μας δείχνει το τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα επανακτήσουν σταδιακά το πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό τους ρόλο, σε συνεργασία με τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα .



Η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στο όλο εγχείρημα, με την συνεργασία σημαντικών κοινωφελών Ιδρυμάτων, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, μας εγγυώνται ένα εξαιρετικά πετυχημένο αποτέλεσμα, που θα λειτουργήσει ως έναυσμα για την επιτυχή μετάβαση από την κρίση στην αναγέννηση της ελπίδας. Στην εγκαθίδρυση της αλληλεγγύης και στο επιστέγασμα της προοπτικής, με κύριο συστατικό την καινοτομία.

Η πολυετής ύφεση επέφερε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, οδηγώντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική αλλά και ανθρωπιστική κρίση.

Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες και κυρίως εκείνοι που αφορούν την φτώχεια και την ανεργία επιδεινώθηκαν δραματικά στα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, στο τέλος του 2014 το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 26,5%, ένα πρωτοφανές ποσοστό για χώρα στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Το χάσμα του κινδύνου της παιδικής φτώχειας ανερχόταν στο 34,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 36% των Ελλήνων, ήτοι περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ένα θλιβερό ρεκόρ για τη χώρα μας, καθώς την κατέτασσε πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και τρίτη στην Ευρώπη των 28, στα επίπεδα κοινωνικού αποκλεισμού.

Η 5ετης ύφεση, εκτός των κοινωνικών επιπτώσεων, προκάλεσε αρνητικές συνέπειες και στην ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αποτέλεσμα, 250.000 Μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν προκαλώντας απώλεια περίπου 800.000 θέσεων εργασίας.

Όσες άντεξαν, τις περίμενε η Οδύσσεια της χαμηλής ζήτησης, του ακριβού δανεισμού και του ασύμμετρου εξωτερικού ανταγωνισμού.

Παρόλα αυτά, σήμερα 1,7 εκατ. Έλληνες συνεχίζουν να εργάζονται στις Ελληνικές ΜμΕ και σ' αυτές θα στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Και η Ελλάδα έχει υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις στην ΕΕ (58% έναντι 29% μ.ο. στην Ευρώπη).

Κυρίες και κύριοι,

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας και αντιμέτωποι με αυτά τα νούμερα, - τα οποία, όμως, δεν είναι απλοί αριθμοί, είναι μια κοινωνική πραγματικότητα, αφορούν χιλιάδες, εκατομμύρια ζωές - κορυφαία προτεραιότητά μας αποτέλεσε η προσπάθεια, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που είχαμε λόγω της δεδομένης οικονομικής κατάστασης της χώρας, να βρούμε τον τρόπο να περιορίσουμε ή να αντιμετωπίσουμε αυτή την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση.

Θυμίζω ότι ο πρώτος νόμος που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, παρά τις αδικαιολόγητες και αναιτιολόγητες, αντιδράσεις από την πλευρά των θεσμών, αφορούσε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ταυτόχρονα επανασχεδιάσαμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και, αξιοποιώντας το σύνολο των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, καταφέραμε, παρά τα Capital controls και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, σε ένα χρόνο, να μειώσουμε κατά 1,5% την ανεργία, δημιουργώντας περίπου 90.000 θέσεις απασχόλησης.

Από τη πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την ευθύνη της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Φωτίου, σχεδίασε και εφάρμοσε ένα στοχευμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσιμης κοινωνικής κατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο θεσμοθετήσαμε:

Τη δωρεάν παροχή ρεύματος έως και 300 kWh μηνιαίως, αλλά και την επιδότηση ενοικίου σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δίνοντας προτεραιότητα σε όσα έχουν ανήλικα παιδιά,

Τη χορήγηση της κάρτας αλληλεγγύης προς τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας για την αγορά βασικών αγαθών.



Σήμερα, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε προχωράμε:

Στη σχεδίαση, με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή, ενός νέου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

Στην επέκταση του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,

Στην ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων,

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας δεν διασφαλίζουν μόνο την κοινωνική συνοχή, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ εξασφαλίζουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, είναι γεγονός ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα των τραπεζών περιορίζουν τις δυνατότητες τους να προσφέρουν τους απαραίτητους πόρους, που θα οδηγήσουν στην επανάκαμψη σε στέρεες βάσεις.

Η παραπάνω διαπίστωση έχει οδηγήσει σε ποικίλους προβληματισμούς για την εύρεση των κατάλληλων εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Η χρήση εναλλακτικών και παράλληλων οικονομικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση κοινωνικών αλλά και επιχειρηματικών δράσεων, είναι ένας τομέας με πολλές προοπτικές ανάπτυξης, που συνεχώς επεκτείνεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι καλό να παίρνουμε τα θετικά παραδείγματα, γιατί η κρίση δεν χτύπησε μόνο τη χώρα μας.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε καταστάσεις περιορισμένης ρευστότητας, σαν αυτές που βιώνουμε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη συμμετοχικών και κοινωνικών μορφών χρηματοδότησης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο στήριξης δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Η κοινωνική δυναμική των συνεργατικών χρηματοδοτικών δράσεων και το υψηλό ανθρωπιστικό αίσθημα του λαού μας, σε συνδυασμό με την υψηλή εταιρική κοινωνική ευθύνη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση και εδραίωση εναλλακτικών χρηματοδοτικών συστημάτων.

Η υποστήριξη των εγχειρημάτων αυτών, από λογισμικό υψηλής τεχνολογίας, εξασφαλίζει την φιλικότητα προς τους συμμετέχοντες, τη διαφάνεια, την αμεσότητα και την γρήγορη υλοποίηση των προγραμματισμένων δράσεων.

Η ενίσχυση της καινοτομίας μέσα από συμμετοχικές χρηματοδοτικές δράσεις θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εναλλακτικού τύπου επενδύσεις, από μικρές επιχειρήσεις και νέους επιστήμονες, που δυστυχώς, σήμερα, είναι αναγκασμένοι να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, λόγω της υψηλής ανεργίας και των άλλων προβλημάτων που δημιούργησαν και μας κληροδότησαν πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.

Όπως είναι γνωστό, οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι πιο στενά εξαρτημένες από τον τραπεζικό δανεισμό σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όμως, ανοίγει ο δρόμος:

1) για την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και

2) για την αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

Συνεπώς –πιστεύουμε- έτσι θα απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενώ το κόστος χρήματος θα μειωθεί.

Ουσιαστική προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί το θετικό και έγκαιρο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, που θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού, του ζητήματος του δημόσιου χρέους και την επιστροφή του waiver των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, καθώς και της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Παράλληλα από την πλευρά μας προχωρούμε:

στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος,

στην εισαγωγή και προώθηση των "ηλεκτρονικών" συναλλαγών,

στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης,

στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης,

στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης,

στην βελτίωση του πλαισίου για τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις του δημοσίου

Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που θα παρουσιάσουμε την προσεχή Άνοιξη, καταλύτης για την ευόδωση των στόχων μας είναι η αναχαίτιση της τρομακτικής αποεπένδυσης, που οδήγησε στη βαθιά ύφεση της προηγούμενης επταετίας.

Από το 2007 έχουν χαθεί από την ελληνική οικονομία επενδύσεις ύψους, περίπου 30 δισ. ευρώ ή το 65% του συνολικού τους ύψους.

Σε συνεργασία με την ΕΤΕπ εξετάζονται οι βέλτιστες τεχνικές για την ένταξη μεγάλων έργων υποδομής στο πρόγραμμα EFSI, γνωστότερο ως Junker Plan προκειμένου να μπορούν να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια.

Ταυτόχρονα, προωθούμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, με νέο αναπτυξιακό νόμο για την ελληνική οικονομία, που θα συνδυάζει τα υγιή ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με τον προσανατολισμό στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.



Η παραδοσιακή τραπεζική διαμεσολάβηση και το πλέγμα νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως η σημερινή πρωτοβουλία της ΕΤΕ, θα διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην όλη προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι προσπάθειές μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα - μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και η διαδικασία ανοιχτής συμμετοχικής χρηματοδότησης- ώστε να καταφέρει η κοινωνία να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών της για ανάκαμψη, το ταχύτερο δυνατόν, μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Η στήριξη ποικίλων πρωτοβουλιών, στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της αλληλεγγύης, της επιχειρηματικότητας με κέντρο τον άνθρωπο, των περιβαλλοντικών και άλλων δράσεων, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συνολικότερης πολιτικής που θέλουμε να ακολουθήσουμε για την ανόρθωση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

Κυβέρνηση, φορείς, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν και να συμβάλουν, να βάλουμε πλάτη, με όλους τους δυνατούς τρόπους στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, με την κοινωνία όρθια.

Η πρωτοβουλία της ΕΤΕ κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θέλω να συγχαρώ, όλους και όλες, όσους δούλεψαν σκληρά, για να μπορεί σήμερα να παρουσιαστεί αυτή η δράση, όχι σαν ένα σχέδιο σε ένα χαρτί, αλλά ως μια δράση που πολύ σύντομα θα έχει αποτελέσματα στήριξης της κοινωνίας.

Να ευχαριστήσω, λοιπόν, τη διοίκηση της ΕΤΕ, αλλά και όλους όσοι συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια: τους στρατηγικούς εταίρους του act4greece.

Πιστεύω ότι η υποστήριξη αυτής της προσπάθειας από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, και ειδικά από εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα, είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του προγράμματος.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, και εγώ με τη σειρά μου απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν, για να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η προσπάθεια θα βρει την ανταπόκριση που της αξίζει.



Καλή επιτυχία. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου