Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Διήμερη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Ιράν: Σημαντικές συναντήσεις και συμφωνίες (ενημέρωση)



Διμερή και περιφερειακά ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημαντικών συνομιλιών που θα έχει σήμερα στην Τεχεράνη ο Αλέξης Τσίπρας με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τη χώρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα δει σήμερα μεταξύ άλλων τον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, ενώ στο πλαίσιο των επαφών θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.


Διαβάστε ακόμα: Αφετηρία η επίσκεψη Τσίπρα: Μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας - Ιράν

Mε την επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του α' Ιρανού αντιπροέδρου Ε. Jahangiri, που θεωρείται ομόβαθμος του πρωθυπουργού, άρχισαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη. Μετά τις συνομιλίες αναμένεται να γίνει η υπογραφή σειράς συμφωνιών και η συνέντευξη Τύπου.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι:

1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις

Εντονότερος διάλογος σε διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. (Μέσω της Ελλάδας το Ιράν προσεγγίζει έτσι περισσότερο και την ΕΕ)

2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.

3. Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Εντατικοποίηση διμερών επαφών για την συνεργασίασε όλους τους τομείς.

Γενικότερη πληροφόρηση

Τομείς συνεργασίας:

α. Εμπόριο:

Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση του όγκου των διμερών επαφών.

Τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος: τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προΪόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προΪοντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσσίδων, αλυσσίδες εστίασης.

β. Υπηρεσίες:

Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύληση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυληστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ρόες απο Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφερον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών απο ιρανικό έδαφος)

γ. Γεωργικός τομέας:

Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοακαλλιέργειες.

δ. Ενέργεια:

Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα).

Φυσικό Αέριο: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μεσω της Ελλάδας

Ανανεώσιμες πηγές - φωτοβολταΪκά.

ε. Υψηλή Τεχνολογία:

Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων

στ. Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους):

Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες

ζ. Πολιτισμός:

Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.

η. Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς.


Τα νέα δεδομένα μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αναμένεται να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μακράς πνοής που θα τροφοδοτήσει την πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων. Παράλληλα, οι περίπου 60 Έλληνες επιχειρηματίες, που βρίσκονται στην Τεχεράνη για επαφές με παράγοντες της ιρανικής οικονομίας, συμπληρώνουν μέσω των δράσεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την επιδίωξη της Ελλάδας να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο σκηνικό που δημιουργείται με την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τον λόγο αυτό, πέρα από τις συμφωνίες, η Ελλάδα και το Ιράν θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό διαβουλεύσεων. Στον τομέα της ενέργειας, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το κλίμα για συνεργασία είναι ιδιαίτερα θετικό, ενώ η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι η αύξηση του διαθέσιμου ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με βάση την ήδη υψηλή προσφορά, προβλέπεται να οδηγήσει την τιμή του σε περαιτέρω πτώση, πράγμα που θα ευνοήσει και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

Το Ιράν, εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, θέλει μια αξιόπιστη πρόσβαση στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα είναι μια σταθερή και φερέγγυα χώρα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΜΠΕ, που εκτιμούν ότι ο τουρισμός των Ιρανών προς τη χώρα μας και η καλύτερη γνωριμία των δύο λαών θα ενισχύσει τις προοπτικές μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας. Πέραν των άλλων η Τεχεράνη θέλει μια συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, αλλά και να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι εμπορικές συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες.

............................................................

Κυριακή 7/2, 6.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ιράν, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεναγήθηκε την Κυριακή 7/2/2016, στα αρχιτεκτονικά μνημεία του Εσφαχάν. Το Εσφαχάν θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Ιράν, με ιδιαίτερα σημαντική ιστορική παράδοση. Η ξενάγηση του Πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδεται στον πολιτιστικό αλλά και τον τουριστικό τομέα της ελληνο-ιρανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα με τις νέες προοπτικές που διαμορφώνονται από την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.


Το πρόγραμμα της Δευτέρας: Συναντήσεις με Ραφσαζανί-Χαμενεϊ

Στις 8:00 θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του Α’ Ιρανού Αντιπροέδρου, κ. Ε. Jahangiri. Θα ακολουθήσουν συνάντηση αντιπροσωπειών, υπογραφή συμφωνιών, δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας προς τιμήν του Πρωθυπουργού.

Στη 1:30 μ.μ. θα υπάρξει συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο, κ. Ραφσαζανί. Στις 2.30 μ.μ. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χ. Ροχανί και μία ώρα αργότερα, στις 3.30 μ.μ., με τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεϊ.

Στις 4:30 ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, κ. A. Larijani, και στις 7.30 μ.μ. με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κ. Α. Shamkhani


Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης

Το πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του την Κυριακή στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέγειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.


Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του τεχνολογικού πάρκου, Μαχντί Τσαφαρίνια χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης. Τόνισε ότι το πάρκο εχει μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενω δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 επιστήμονες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν και διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

......................................

Αν για τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα, Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη σήμερα και αύριο 8 Φεβρουαρίου θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ελληνική κυβέρνηση , αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για την διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ιράν και θα τονίσει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα έχει σήμερα και αύριο στην Τεχεράνη, σημαντικές συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το μεγάλο ενδιαφέρον και των δύο χωρών να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις επιβεβαιώνει το κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης που καλλιεργούν η Ελλάδα και το Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό υπογραμμίζεται με την εκπεφρασμένη βούληση και της Αθήνας και της Τεχεράνης, όπως τονίζεται σε δηλώσεις και συνεντεύξεις αξιωματούχων, να δώσουν μια ισχυρή ώθηση στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να αποτελέσουν τους παράγοντες σταθερότητας σε μια κρίσιμη περιοχή του κόσμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μετά από την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, που επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση».

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αντιπροσωπίας, εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης. Προσθέτουν ότι «η αναθέρμανση αυτή έρχεται να τερματίσει μια μακρά περίοδο αδράνειας στις ελληνο-ιρανικές σχέσεις και συνδέεται με τον κρίσιμο ρόλο των δύο χωρών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, βρίσκεται και σε πλήρη αντιστοίχηση την πορεία βελτίωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Διεθνή Κοινότητα και την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί»

Το ενδιαφέρον των διμερών επαφών θα επικεντρωθεί στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κατασκευαστικό τομέα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, τον πολιτισμό ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, το χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία.

Πέραν της οικονομικής συνεργασίας, οι επαφές θα επικεντρωθούν και στη συνεργασία για τη σταθεροποίηση και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, και το διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Την ελληνική αντιπροσωπία θα απαρτίζουν εκτός του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ιράν θα ξεκινήσει από την ιστορική πόλη του Ισφαχάν και θα συνεχιστεί στην Τεχεράνη, όπου ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική αντιπροσωπία θα συναντηθούν με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του Ανώτατου Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και του Προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφεί μια σειρά από συμφωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου