Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Τουσκ στο Μαξίμου


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.




Η επικείμενη Σύνοδος Κόρυφης καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, όπως η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ (1/2) pic.twitter.com/aL05PBXky1— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) Φεβρουάριος 16, 2016


και το πρόβλημα των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, το οποίο απαιτεί κοινή Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση με σεβασμό και αλληλεγγύη (2/2)— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) Φεβρουάριος 16, 2016

Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να είναι η πρόταση Τουσκ όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία ώστε να παραμείνει κράτος-μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Τουσκ πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητήσει για την πρότασή του για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που πρόβαλε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ώστε να πειστούν οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα. Η πρόταση Τουσκ αναμένεται να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (19/2), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο κίνδυνος ρήξης της ΕΕ είναι «αληθινός» προειδοποίησε χθες από το Βουκουρέστη ο Τουσκ και κάλεσε τα κράτη μέλη της να «ακούσουν τα επιχειρήματα και των άλλων» ώστε να αποτραπεί το επαπειλούμενο Brexit, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. «Ο κίνδυνος διάλυσης είναι αληθινός, διότι η διαδικασία (σ.σ. του διαλόγου Λονδίνου-Βρυξελλών) είναι ουσιαστικά πολύ εύθραυστη. Πρέπει να τη χειριστούμε με φροντίδα, διότι ό,τι σπάει δεν μπορεί να επισκευαστεί», είπε ο Τουσκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε περισσότερο τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς απ' ό,τι τα δικά μας», υπογράμμισε ο Τουσκ, εκτιμώντας πάντως ότι είναι φυσικό το γεγονός πως η στάση κάθε πλευράς γίνεται πιο σκληρή, καθώς «ο χρόνος πιέζει».

Την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιείται την Παρασκευή στη βελγική πρωτεύουσα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου