Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Γ. Σακελλαρίδης: Υπάρχει πρόοδος, στόχος η συνολική συμφωνία μέσα στο Μάιο ή μέχρι το τέλος Ιουνίου (βίντεο)


Στην πρώτη, μετά από δυόμισι χρόνια, ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (πολλοί έκαναν λόγο χαριτολογώντας για ιστορική στιγμή), ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι η απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και θα γίνεται τακτικά (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων και στην τακτική της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη (από τις 2 ώρα Ελλάδος της Δευτέρας συνεχίζονται οι συζητήσεις του Brussels Group). «Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και σκοπός είναι μία συμφωνία με ένα μεγάλο εύρος των ζητημάτων που τελούν υπό διαπραγμάτευση» ανέφερε και επιβεβαίωσε πως ζητήματα για τα οποία υπάρχει διαφωνία θα παραπεμφθούν «σε ένα κύκλο συζητήσεων» και πως στη φάση αυτή θα υπάρξει συμφωνία «πάνω στα ζητήματα που υπάρχει κοινό έδαφος». «Σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία η οποία θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος από τα επίδικα ζητήματα που είναι υπό διαπραγμάτευση», πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε ότι «μπορεί μέχρι το τέλος του Μάη, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε και μια συνολικότερη συμφωνία».

Οι διαπραγματεύσεις, όπως ανέφερε, διεξάγονται σε διάφορα επίπεδα και όχι μόνο σε τεχνικό. Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι όλοι προσέρχονται στο τραπέζι για μία αμοιβαία επωφελή λύση, μέσα από προωθητικούς συμβιβασμούς. Όπως υπενθύμισε, εντολή του ελληνικού λαού είναι η απόρριψη της συμφωνίας για την 5η αξιολόγηση την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά και η παρούσα κυβέρνηση «δεν μπορεί να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη». Αυτή η εντολή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχει θέσει και το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Η ευκταία συνολική συμφωνία θα περιλαμβάνει ζητήματα για το μεσοπρόθεσμο βάθος αλλά προφανώς δεν θα περιλαμβάνει νέο μνημόνιο.

Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, περιμένουμε ρευστότητα

Η οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται, και πράγματι υπάρχει και καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για χαλάρωση στην πολιτική που ακολουθείται στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. «Πληρώνουμε με χρήματα του ελληνικού λαού τις αυξημένες υποχρεώσεις της χώρας για το 2015 ενώ δεν εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις των πιστωτών με βάση τη δανειακή σύμβαση» ανέφερε ο Γ. Σακελλαρίδης και κατέστησε σαφές ότι: «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη αλλά όσα οφείλονται στην ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε το συντομότερο δυνατόν παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Σκοπός μας είναι η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων στην ώρα τους αλλά υπάρχει και η ευθύνη της απέναντι πλευρά». (σσ η Ελλάδα έχει καταβάλει 6,5 δις. ευρώ το 2015 σε τόκους και χρεολύσια χωρίς να υπάρχει εκταμίευση δόσης).

«Αυτό δε σημαίνει ότι δεν τίθεται το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να πει ότι μπορεί το χρέος να γίνει βιώσιμο. Η ελληνική κυβέρνηση θα βρει τον τρόπο και τον χρόνο για να θέσει αυτό το ζήτημα στο οποίο υπάρχουν πολλές προτάσεις και τεχνικές».

Καμία διάσταση με Βαρουφάκη – Η κυβέρνηση θα τα καταφέρει

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρθηκε και στο παιχνίδι εντυπώσεων μέσα από τα ΜΜΕ, με κύριο χαρακτηριστικό την «απαξίωση των τεκμηριωμένων προτάσεων και θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης». Τόνισε ότι δεν απαντάει σε σενάρια για μηχανισμούς που μέσω δημοσιευμάτων σαμποτάρουν τη διαπραγματεύσεις και δήλωσε σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει στο ιστορικό εγχείρημα που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός να φέρει σε πέρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενωμένος σε αυτήν την προσπάθεια.

Καμία διάσταση δεν υπάρχει μεταξύ Βαρουφάκη και πρωθυπουργού διευκρίνισε ο Γ. Σακελλαρίδης σημειώνοντας ότι (και) στο επόμενο Eurogroup θα είναι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών και προφανώς δεν υπάρχει καμία προσπάθεια υποβάθμισής του.

Δείτε εδώ:

http://www.dailymotion.com/video/x2p1bpf_video-briefing-1_news?start=0


http://www.dailymotion.com/video/x2p1d45_video-briefing-2_news#from=embediframe


http://www.dailymotion.com/video/x2p1eig_video-briefing-3_news#from=embediframe


Προηγούμενη ενημέρωση:


Η αίθουσα του briefing στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης επί της λεωφόρου Συγγρού, ξανάνοιξε σήμερα Δευτέρα, μετά από δυόμισι χρόνια, στις δωδεκάμισι το μεσημέρι, προκειμένου να υποδεχθεί τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

Αρνήθηκε τα περί επαναφοράς της 5ης αξιολόγησης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως «θα ξανατεθούν από την αρχή όλα όσα δεν κατάφερε να περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση» και ότι "η αντιπολίτευση πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα για ομαδικές απολύσεις, συντάξεις, ΦΠΑ".

"Στόχος μας είναι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία μέσα από προωθητικούς συμβιβασμούς".


"Δεν ζητάμε ελεημοσύνη από τους πιστωτές αλλά όσα μας οφείλονται με βάση τη δανειακή σύμβαση". Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση αναμένει πως η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα σημάνει και χαλάρωση της πολιτικής, η οποία ακολουθείται σχετικά με τη χρηματοδότηση. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας άμεσα», σημείωσε.

«Σκοπός είναι να καταβάλουμε όλες τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις στην ώρα τους, ώστε να είμαστε συνεπείς. Όμως εδώ υπάρχει και το ζήτημα της ευθύνης της απένατι πλευράς», συνέχισε.


"Οι κόκκινες γραμμές δεν είναι καπρίτσιο αλλά εξυπηρετούν στόχους για οικονομική ανάλαμψη", συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με στόχο τη συνολικότερη συμφωνια μέσα στον Μάιο.


«Η απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κατά την έναρξη της διαδικασίας.

-----------------

Πρόθεση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και της κυβέρνησης ευρύτερα είναι να υπάρχει επίσημη όσο και ισότιμη ενημέρωση των συντακτών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Στις πρώτες σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου, άλλωστε, είναι το briefing να γίνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, χωρίς πάντως αυτό να αποτελεί τελεσίδικη απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου