Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Η ανάλυση του Σόιμπλε για την Ελλάδα είναι λανθασμένη


Η ανάλυση του Σόιμπλε για την Ελλάδα είναι λανθασμένη, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit.


Σε αποσπάσματα της συνέντευξης που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη και αναμεταδίδει το Reuters ο κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει λάθος σε σχέση με την Ελλάδα, απάντησε «ναι κάνει».

«Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε μεταξύ μας σε ένα περιβάλλον όπου τα επιχειρήματα θα υπολογίζονται περισσότερο από την σχετική εξουσία», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Γ. Βαρουφάκης: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου

O ίδιος πάντως στην προσωπική του ιστοσελίδα ανέφερε πως οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν και παρέθεσε ο ίδιος τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις της Die Zeit.

- Πώς θα περιγράφατε σε έναν έφηβο, όπως στην κόρη σας, την σχέση σας με τον Σόιμπλε ;

Θα έλεγα στην κόρη μου ότι από την πλευρά μου είναι πιο πολυεπίπεδη σχέση. Υπάρχει η αίσθηση του δέους που νιώθω στις συναντήσεις μου με μια θρυλική φιγούρα τη δουλειά της οποίας παρακολουθώ εδώ και δεκαετίες. Υπάρχει μια απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Να οργανώσουμε δηλαδή αυτές τις συναντήσεις με ένα ομοσπονδιακό, δημοκρατικό πλαίσιο στο οποία τα επιχειρήματα θα διαδραματίσουμε μεγαλύτερο ρόλο από την σχετική εξουσία.

- Ποια είναι τα ευρωπαϊκά θέματα για τα οποία θα μπορούσατε να συμφωνήσετε με τον κ. Σόιμπλε ;

Στο γεγονός ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική ένωση και ότι η νομισματική μας ένωση είναι προβληματική.

- Πιστεύετε ότι ο κ. Σόιμπλε κάνει λάθη στην ανάλυσή του για την ελληνική κατάσταση. Αν ναι, ποιά;

Ναι το πιστεύω (όπως είμαι σίγουρος ότι κι αυτός πιστεύει ότι κάνω λάθος στη δική μου ανάλυση). Κατά κύριο λόγο συνδέει τις ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος με τον ελληνικό λαό. Δεν καταλαβαίνει πόσο χρήσιμη θα ήταν για τη Βόρεια Ευρώπη ένα «modus vivendi» με ένα κίνημα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να είναι επικριτικό για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά βαθιά φιλοευρωπαϊκό και πρόθυμο να βοηθήσουν να έρθει η Ευρώπη πιο κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου