Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ν. Φίλης: Ανάπτυξη χωρίς μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα δεν μπορεί να υπάρξει (βίντεο)


«Ανάπτυξη χωρίς μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα δεν μπορεί να υπάρξει» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ για Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόσθεσε επίσης ότι «η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι επείγουσα ανάγκη. Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει με τη διατήρηση της κρατικής μηχανής στην κατάσταση του μεγάλου ασθενούς, χωρίς κινητικότητα, αξιοκρατία, συνεργατικότητα, χωρίς θεσμούς εργατικής συμμετοχής.»

Δείτε εδώ:

Φίλης: Ανάπτυξη χωρίς υγιή Δημόσιο δεν μπορεί να υπάρξει

Η αποκατάσταση της νομιμότητας στο Δημόσιο αποτελεί προϋπόθεση για την νομιμότητα και στον ιδιωτικό τομέα τόνισε ο Ν. Φίλης διευκρινίζοντας ότι η μάχη, η οποία δίνεται σήμερα από την Κυβέρνηση, δεν αφορά στενά το δημόσιο τομέα, αφορά το σύνολο της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

«Η δημαγωγία ότι «όσοι χάνουν τη δουλειά τους στο δημόσιο, τη χάνουν από ένα διασφαλισμένο εργασιακό πλαίσιο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα δεν τη χάσανε και τελειώσανε», δεν απαντάει στο εξής επιχείρημα: Όσοι χάσανε τη δουλειά τους στο δημόσιο βρέθηκε δουλειά στον ιδιωτικό τομέα για άλλους τόσους; Όχι. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Και αυτό λέμε όλοι οι οικονομολόγοι: Για μία θέση που χάθηκε στο δημόσιο τομέα χανόντουσαν τουλάχιστον τρεις θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό εξηγείται και με βάση την οικονομική επιστήμη.»

Το μήνυμα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς είναι ότι «χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο της ανάπτυξης, χωρίς τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρξει μια ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας».

Στο διαλυμένο δημόσιο πάτησε η νεοφιλελεύθερη επιθετικότητα για την εγκαθίδρυση του Μνημονίου

«Το δημόσιο λειτούργησε επί σειρά ετών ως θεραπαινίδα του ιδιωτικού». «Τα πάρτι που οργανώθηκαν με τις προμήθειες και τα δημόσια έργα, η αναξιοκρατία, οι κομματικές επιλογές, το κράτος της δεξιάς, ο πρασινοφρουρισμός, αλλά και άλλες κοινωνικές συμπεριφορές, όχι μόνο πολιτικές, τις οποίες αγκάλιαζε και προστάτευε το πελατειακό κράτος, συνέθεταν ένα αποκρουστικό δημόσιο, ένα δημόσιο που συχνά για τον πολίτη ήταν δυνάστης και όχι υπηρέτης».

Στο διαλυμένο, ιδιωτικοποιημένο δημόσιο πάτησε η νεοφιλελεύθερη επιθετικότητα για την εγκαθίδρυση του Μνημονίου και έθεσε ως στόχους του τη συρρίκνωση του κράτους και ειδικότερα του κοινωνικού κράτους, ήταν η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, εξήγησε ο Νίκος Φίλης.

Τη συντριβή των δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα, ακολούθησε και η συντριβή των δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα επιδεινούμενο από το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τον ιδιωτικό τομέα.

«Ο κοινωνικός, λοιπόν, αυτοματισμός πάνω στον οποίο προσπάθησε να δημιουργήσει η μνημονιακή τότε εξουσία μία αντιπαράθεση κοινωνική, έναν κοινωνικό εμφύλιο, όπου οι μεν να χτυπάνε τους δε και να τους λένε «ο σώζων εαυτό σωθείτω», ξεκίνησε από το δημόσιο. Και κάθε βράδυ τα δελτία των 20.00' μας πληροφορούσαν πως και άλλοι «παράνομοι» και άλλοι αυθάδεις και άλλοι κινητοποιούμενοι ήταν εκτός μνημονιακού νόμου».

Ν. Φίλης: Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού βρίσκονται σε κοινή πορεία

«Η τρόικα εσωτερικού, στέλνει στην τρόικα εξωτερικού ένα σήμα κοινής πορείας» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης σχολιάζοντας την αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Αντί να δώσει ο ελληνικός λαός ένα «σήμα ενότητας» προς το εξωτερικό προτίμησαν τις κρίσιμες αυτές ώρες της διαπραγμάτευσης για τη χώρα, να αποχωρήσουν.

Εκτός αυτού, όπως φάνηκε «δεν αντέχουν να είναι στην αίθουσα της Βουλής και να διαπιστώνουν ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής στους στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και πώς η επιδίωξη για «μικρότερο κράτος», οδήγησε σε διάλυση βασικών κοινωνικών τομέων της Δημόσιας Διοίκησης.

«Είναι κρίμα, διότι θα μπορούσαν, έστω και αυτή τη στιγμή, με τη στάση τους να δώσουν ένα άλλο περιεχόμενο στην παρουσία τους ως Αντιπολίτευση σε αυτή την Βουλή. Έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στη γραμμή του μνημονίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου