Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Γ. Σταθάκης: «Εφικτή η συμφωνία - Αυτοί έχουν τα περιθώρια υποχωρήσεων»


Η σύναψη συμφωνίας είναι εφικτή, συν τοις άλλοις επειδή η παράταση της εκκρεμότητας αποδείχθηκε οικονομικά ζημιογόνα και για τους δανειστές, όχι μόνο για την ελληνική πλευρά. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη

Κωδικοποιώντας τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών, ο κ. Σταθάκης είπε:

«Εμείς επιδιώκουμε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών κατά ¾ με αύξηση του μεριδίου του μεγάλου πλούτου και των επιχειρηματικών κερδών στα βάρη και κατά ¼ με περικοπές. Οι θεσμοί θέλουν την αντίστροφη αναλογία».

Ο υπουργός Οικονομίας καταλόγισε «εμφανή παλινδρόμηση» στην πλευρά των δανειστών οι οποίοι, όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων αχρήστευαν και ακύρωσαν τις επεξεργασίες που προηγήθηκαν.

Εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup του Σαββάτου. Όσο για το ποιος θα πρέπει να κάνει «βήματα πίσω», προκειμένου να βρεθεί λύση, ο κ. Σταθάκης είπε πως, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι δανειστές έχουν αυτό το περιθώριο.

«Δεν είχαμε καμία ευγενική αφέλεια, ξέραμε προτού αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα έχει κυρίαρχη ιδεολογία και σκληρούς κανόνες» τόνισε ο κ. Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η Αθήνα είχε υπολογίσει σωστά την … αγριότητα των διαθέσεων της άλλης πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου