Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Γ. Σακελλαρίδης: Διαπραγματεύσεων συνέχεια στις Βρυξέλλες με καλή προοπτική


Με την παρουσία των υπουργών Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου, και εμπειρογνωμόνων, συνεχίζεται ο νέος γύρος επαφών με τους εταίρους -τη φορά αυτή στις Βρυξέλλες- με την αντιπροσωπεία αυτή να είναι εξουσιοδοτημένη να κάνει όλες τις κινήσεις αυτές για σύγκλιση των δύο πλευρών, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Μέσα στην ημέρα δε, θα δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα των συναντήσεών τους, σε κάθε περίπτωση «είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο», αξιολόγησε.

Επόμενος σημαντικός σταθμός, οι επαφές του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Τετάρτη, ούτως ή άλλως «ο χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός». Ωστόσο, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης το αίτημα για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη συνάντηση Βαρουφάκη –Σόιμπλε, που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα

Ταυτόχρονα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκλεισε σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα 4ετίας, όπως είπε, επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις και του πρωθυπουργού.

Στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας, υπογράμμισε το στοιχείο της πολιτικής ευθύνης που αντιστοιχεί σε κάθε βουλευτή, ενώ η συμφωνία –προέβλεψε- που θα αποδεχθούν ο πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι μια συμφωνία που θα περάσει και από τις δύο Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξ. Ελλ. «Δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στην περίπτωση αυτή» (σ.σ. διαγραφή βουλευτή), οι διαγραφές δεν είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής παράδοσης ενός κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε επίσης.

Οι 47 σελίδες είναι το καταστάλαγμα της διαπραγμάτευσης, και όχι το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, επανέλαβε, επιπλέον δεν έχει διατυπωθεί μέχρι στιγμής κάποια αντιπρόταση στο ελληνικό κείμενο. Θύμισε σημειωτέον το χρονικό όριο της 30ής Ιουνίου, κατά το οποίο λήγει η παράταση της δανειακής σύμβασης.

Ζητούμενο -ερωτηθείς και για το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της «Αυγής»- είναι μια ενιαία συμφωνία με ενιαίους όρους και προαπαιτούμενα, χωρίς… σπασμένους χρονικούς όρους, μια μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στα της σχέσης με την Κομισιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον κ. Γιούνκερ ως ένα πραγματικό φίλο της Ελλάδας και οι σχέσεις Τσίπρα –Γιούνκερ είναι εξαιρετικές. Ουδέποτε, συμπλήρωσε, είπε ο Αλ. Τσίπρας ότι το 5σέλιδο κείμενο είναι της Κομισιόν, αντιθέτως (είπε στη Βουλή, ότι) είναι κοινή συνισταμένη των θέσεων των τριών θεσμών. Ο έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε τηλεφώνησε στον κ. Γιούνκερ, υπάρχουν όμως επικοινωνίες και σε χαμηλότερο επίπεδο, μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν, ανακοίνωσε ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη στην Ευρωζώνη.

Για την ομαδοποίηση των δόσεων του ΔΝΤ δήλωσε πως το ζήτησε η κυβέρνηση μέσω της ΤτΕ και σε ερώτημα για το ΦΠΑ στα νησιά αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει μεν καταθέσει προτάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξετάζει και εναλλακτικά σχέδια.

Αναφορικά, τέλος, με το ψήφισμα του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Γιάννη Πανούση, ο κυβερν. εκπρόσωπος υπερασπίστηκε μεν, το δικαίωμα -και ιδίως στην Αριστερά- της ελεύθερης έκφρασης απόψεων, από την άλλη πάντως δήλωσε πως είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου