Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Τάσος Κορωνάκης: Δίνουμε τη μάχη να κλείσει η πόρτα στη λιτότητα


Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοσταθμό realfm και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ακριβοπούλου, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης σημείωσε ότι: "όλος ο ΣΥΡΙΖΑ- από τον πρωθυπουργό μέχρι όλα τα μέλη - δίνουμε τη μάχη να κλείσει η πόρτα στη λιτότητα, ν’ ανασάνει ο λαός και να ξαναζήσει με αξιοπρέπεια".

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:

Τώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει την ελληνική πρόταση, γιατί από τις 20 Φλεβάρη έχουμε πει, ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι συνιδιοκτήτης της λύσης. Θα έχει χτιστεί με βάση τις δικές μας προτάσεις.

Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ από τον πρωθυπουργό μέχρι όλα τα μέλη δίνουμε τη μάχη να κλείσει η πόρτα στη λιτότητα, ν’ ανασάνει ο λαός και να ξαναζήσει με αξιοπρέπεια.

Δεν θεωρούμε, ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τη δόση, αντίθετα θεωρούμε, ότι η Ελλάδα είναι ένας οργανισμός που πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να σηκωθεί στα πόδια της με την κοινωνία όρθια.


- Η συνάντηση είναι σε εξέλιξη. Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση με βάση τη διαπραγμάτευση που έχει γίνει αυτούς τους τέσσερις μήνες έχει καταθέσει ένα συνολικό κείμενο με όλες τις προτάσεις, αλλά και τις παραχωρήσεις δείχνοντας τη διάθεση να υπάρξει συμφωνία και διαψεύδοντας όσους έλεγαν, ότι δεν έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις. Δεύτερον, μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει ένα αντίστοιχο κείμενο από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει ένα συνολικό κείμενο από την πλευρά των εταίρων. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται λοιπόν στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης με – κατά την γνώμη μας – μίνιμουμ δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι κανένας αυτή την στιγμή δεν έχει συμφέρον από μία μη συμφωνία με βάση το ελληνικό ζήτημα. Εκτός αν υπάρχει μια απόφαση η Ευρώπη ν’ αλλάξει ριζικά μορφή. Πιστεύουμε, ότι τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί και ο κ. Γιούνκερ συνεχίζει να πιστεύει, όσα είχε δηλώσει σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα οδήγησε σε μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική καταστροφή. Και πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει μια πρόταση που σαφώς βρίσκεται έξω και αντίθετα από την εντολή που έχει λάβει. Η κυβέρνηση έχει όρια και δεν μπορεί να υπογράψει τα πάντα. Μνημόνιο λιτότητας που θα χτυπάει πάλι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, δεν μπορεί να υπογραφεί. Για εμάς το Μνημόνιο και η Τρόικα τελείωσαν με τις εκλογές. Από εκεί και πέρα δουλεύουμε για μια λύση που θα είναι πολιτικά αντίστοιχη με την εντολή που έχουμε λάβει, να επουλώνει πληγές και να ανοίγει διέξοδο για την κυβέρνηση, χρονική και χωρική, για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Γι’ αυτό βάζουμε το ζήτημα του χρέους και του επενδυτικού σχεδίου. Εμείς έχουμε μια ουσιαστική διαφορά, δεν θεωρούμε, ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τη δόση, αντίθετα θεωρούμε, ότι η Ελλάδα είναι ένας οργανισμός που πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να σηκωθεί στα πόδια της με την κοινωνία όρθια και να ζήσει τα επόμενα χρόνια. Για μια τέτοια λύση εργαζόμαστε, αλλά αυτή τη λύση θα πρέπει να την θέλουν όλες οι πλευρές.

- Η συμφωνία που θα υπογράψει ο πρωθυπουργός και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, θα είναι μία συμφωνία εντός των ορίων μας και άρα θα επιβεβαιωθεί και στα όργανα του κόμματος και την κοινοβουλευτική ομάδα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Δεν πιστεύω, ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει κάτι που δεν θα εξασφαλίζει ένα βιώσιμο μέλλον για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός, όπως και κανένας μας, δεν έχει ερωτευτεί την καρέκλα του. Έχουμε έρθει, γιατί αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό και δεν εκπλήσσει και κανέναν. Αυτή την στιγμή το βάρος της ευθύνης είναι πολύ μεγάλο για όλους μας και το αντιλαμβανόμαστε. Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ από τον πρωθυπουργό μέχρι όλα τα μέλη που έχουμε δώσει τη μάχη για να φύγουμε από τα μνημόνια είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση στη μάχη που δίνει για να κλείσει επιτέλους η πόρτα στη λιτότητα, για ν’ ανασάνει ο λαός και να ξαναζήσει με αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε και μια συμφωνία που θα περιγράφει αυτούς τους όρους ακόμα και με υποχωρήσεις – εμείς θα είμαστε ειλικρινείς, θα πούμε στον ελληνικό λαό και τις υποχωρήσεις που κάνουμε – θα γίνει αποδεκτή. Δεν θα φέρει ο πρωθυπουργός μια συμφωνία που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, των άνεργων και δεν θα δίνει χώρο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

- Εμείς έχουμε πει το εξής απλό: Παλεύουμε να έρθει μια συμφωνία εντός του πλαισίου της λαϊκής εντολής. Αν οποιαδήποτε στιγμή συνειδητοποιήσουμε, ότι βρισκόμαστε εκτός του πλαισίου αυτής της εντολής, τότε το λόγο θα έχει ο λαός, γιατί εμείς δεν θα αυθαιρετήσουμε, δεν θα ξεγελάσουμε τον κόσμο. Τώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει την ελληνική πρόταση, γιατί από τις 20 Φλεβάρη έχουμε πει, ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι συνιδιοκτήτης της λύσης. Θα έχει χτιστεί με βάση τις δικές μας προτάσεις. Εμείς λοιπόν τις καταθέσαμε, κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο μέχρι χθες. Μέχρι χθες τα νομοσχέδια τα έγραφαν οι μεσαίοι υπάλληλοι του εξωθεσμικού οργανισμού που λεγόταν τρόικα. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει την πρότασή μας και πιστεύουμε, ότι έχουμε όλα τα επιχειρήματα για να πείσουμε όποιον θέλει να βρεθεί λύση που να είναι αντίστοιχη με τις αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη και όχι μια λύση που θα ακρωτηριάζει την Ευρώπη. Όποιος είναι διατεθειμένος να βρεθεί μια λύση σεβόμενος τη δημοκρατία, θα πεισθεί. Σε συνθήκες κρίσεις όποιος αμφισβητεί τη δημοκρατία, βρίσκει μπροστά του την άκρα δεξιά. Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλη την Ευρώπη. Η μάχη που δίνουμε είναι για όλη την Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου