Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Δ. Παπαδημούλης: Κορύφωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης



Σε λίγα εικοσιτετράωρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφράσει τη χώρα στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και χρειάζεται την ευρύτερη στήριξη και εμπιστοσύνη, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης στο Κόκκινο και τον Κώστα Αρβανίτη, ενώ τη Δευτέρα θα κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, έπειτα από την πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι οι συναντήσεις της Πέμπτης και της Δευτέρας απαιτούν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και σοβαρότητα, ενώ σημείωσε ότι οι ρητορικοί τόνοι θα πρέπει να πέσουν λόγο της κρισιμότητας των συναντήσεων.

Αναφερόμενος στην νέα επίθεση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόϊμπλε, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι γίνεται φανερό ποιος θέλει να χαλάσει το κλίμα ώστε να μην μπορεί να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση. "Ας μην παριστάνουν κάποιοι τους προπονητές απ΄την εξέδρα", πρόσθεσε.

Οι πολιτικοί συζητούν με πολιτικούς και οι τεχνοκράτες με τεχνοκράτες

Σημαντική τομή στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι οι συνομιλίες πλέον γίνονται από τις ηγετικές πολιτικές δυνάμεις και όχι από τα κλιμάκια της τρόικα με τις κυβερνήσεις ,που λειτουργούσαν ως μεσάζοντες.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις δηλώσεις Γιουνκερ και Τουσκ οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του ρεαλισμού των διαπραγματεύσεων και του έντιμου συμβιβασμού, ενώ σημείωσε ότι το κλειδί για την Ελλάδα είναι να αντέξει μέχρι το καλοκαίρι και να παρουσιάσει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, σημειώνοντας όμως ότι συνθήκη και προϋπόθεση γι αυτό είναι η απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση. Αυτή η κυβέρνηση ηρθε για να μείνει και πρέπει να περάσουμε τον κάβο και θα τα καταφέρουμε, ζητάμε την στήριξη απο τους δανειστές για την μείωση του χρέους και ρεαλιστικά πλεονάσματα, υπογράμμισε.

Πόσο έντιμος μπορεί να είναι ο συμβιβασμός;

Σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο η κυβέρνηση πρέπει να καταφέρει να βελτιώσει την προγενέστερη μνημονιακή κατάσταση που επέβαλαν οι Τρόικα με τους εσωτερικούς εκφραστές της, την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αποφεύγοντας παράλληλα τον οικονομικό στραγγαλισμό που είχαν μεθοδεύσει εδώ και καιρό οι δυνάμεις της λιτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου