Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Δημ. Παπαδημούλης: Αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να μείνει


Σε συνέντευξή του στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής (Φ. Πεταλίδη), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζει –μεταξύ άλλων- ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από σοβαρές μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει ένα σύγχρονο, “κανονικό” ευρωπαϊκό κράτος», επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά και αλλαγές μέσα στη χώρα, για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και το χαμένο κύρος».


Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πιστεύετε ότι θα οδηγηθεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους μας ή θα υπάρξει ρήξη;

Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν, γι’ αυτό και δεν θα υπάρξει. Θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ευρωζώνης ως οικονομικής δύναμης. Ο αντίκτυπος στην πολιτική της δύναμη θα ήταν επίσης πολύ αρνητικός. Τα πολύπλοκα και ασταθή γεωπολιτικά δεδομένα, με έναν πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους, στην Ουκρανία και με την ανησυχητική ενίσχυση των θρησκευτικών φανατισμών, απαιτούν μία ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, με πυξίδα τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Η ρεαλιστική προσέγγιση, που εκτιμώ ότι θα πρυτανεύσει, μπορεί και πρέπει να μας οδηγήσει σε έναν έντιμο, προωθητικό συμβιβασμό, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αυτό επιτάσσει το συμφέρον όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά το κοινό συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών λαών.



Έχετε δηλώσει πως συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Γιατί κατά τη γνώμη σας;

Αυτό το θέλουν ορισμένοι ακραίοι κύκλοι, αλλά αποτελούν ευτυχώς μειοψηφία. Η εταίροι μας δεν αποτελούν ένα ομοιογενές μέτωπο. Οι πιο μετριοπαθείς και πιο διορατικοί, συνυπάρχουν με πιο ακραίες δυνάμεις, τους «Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού». Οι τελευταίοι θέλουν πάση θυσία να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητική δύναμη, ώστε να τον παρουσιάσουν ως αρνητικό παράδειγμα στις χώρες, όπου αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις έχουν ανοδική δυναμική, την Ισπανία, την Ιρλανδία και αλλού. Στην εμμονή τους αυτή, προβαίνουν σε εκβιαστικές, εμπρηστικές δηλώσεις και δημοσιεύματα και διακινούν σενάρια καταστροφής, ρισκάροντας ή και επιδιώκοντας κάποιο «ατύχημα». Πρόκειται για συμπεριφορές ανεύθυνες και αντιδημοκρατικές, άσχετες και συχνά αντίθετες με τις αρχές, στις οποίες έχει θεμελιωθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.



Ποια είναι εκτίμησή σας ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα. Θετική ή αρνητική;

Χρειάζεται πολλή δουλειά και αλλαγές μέσα στη χώρα, για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και το χαμένο κύρος. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σοβαρές μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει ένα σύγχρονο, «κανονικό» ευρωπαϊκό κράτος. Χρειάζεται να προοδεύσουμε σημαντικά στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς και διαπλοκής, της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, στη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και ενός παραγωγικού και αποτελεσματικού κράτους, μακριά από αναχρονισμούς, γραφειοκρατία και πελατειακή λογική. Εμείς δεσμευόμαστε να εργαστούμε σκληρά και να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε και ζητάμε τη συμβολή και την τεχνογνωσία των εταίρων μας, ώστε να οικοδομήσουμε μία πιο σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική διοίκηση, μια «πιο ευρωπαϊκή» Ελλάδα. Η δουλειά που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει η Κυβέρνηση αλλά και η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει βοηθήσει σε μια πιο θετική κατανόηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού μας και της χώρας μας. Σε πολιτικό επίπεδο, πέρα από τη θερμή αλληλεγγύη της Ευρωομάδας της Αριστεράς, έχουμε διευρύνει σημαντικά τα ερείσματά μας και στους πολιτικούς χώρους των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, αλλά και ευρύτερα ακόμη.



Τι διαφορετικό θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από τη σημερινή κυβέρνηση;

Το διαφορετικό της νέας κυβέρνησης φάνηκε από την αρχή, γι’ αυτό και διατηρεί ισχυρότατη λαϊκή στήριξη. Έδειξε αμέσως πως σκοπεύει να κινηθεί με γνώμονα την υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Δεν εγκατέλειψε το πρόγραμμά της, όπως περίμεναν, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, οι αντίπαλοί μας, αλλά ούτε και επέτρεψε να τροφοδοτηθούν σενάρια «αριστερής παρένθεσης». Οι θέσεις μας παρουσιάζονται με πλήρη ειλικρίνεια, μακριά από παρασκήνια και κλειστές πόρτες, εντός και εκτός συνόρων. Η κυβέρνηση Τσίπρα «πατάει» καλά στη γη. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα γίνουν θαύματα. Όμως δικαιούνται να περιμένουν να δουν, προοδευτικά, βελτίωση στις συνθήκες ζωής τους, ιδίως οι κοινωνικά ασθενέστεροι. Αυτό σημαίνει πολλή και σκληρή δουλειά, συνοχή, σοβαρότητα, μαζί με λιγότερα λόγια.



Ορισμένοι λένε πως άλλα υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και τώρα που είναι στην κυβέρνηση τα έχει ξεχάσει.

Κάθε άλλο. Όπως είχαμε δεσμευθεί, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά στην ΕΕ, σε αντίξοες συνθήκες, ώστε να περάσει η χώρα από την δημοσιονομική ασφυξία στην ανάπτυξη, να ορθοποδήσει. Στο εσωτερικό μέτωπο, τα πρώτα νομοσχέδια για την ανακούφιση των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι ήδη στην Βουλή και η παραγωγή έργου ξεκινά. Δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν όλες οι παρεμβάσεις άμεσα, αλλά ο κόσμος το γνωρίζει και έχει υπομονή να δει την υλοποίησή τους βήμα-βήμα. Γι’ αυτό και στηρίζει την κυβέρνηση με πολύ μεγάλα ποσοστά.



Η κυβέρνηση έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για το κούρεμα του χρέους. Γιατί κατά την άποψή σας;

Η σημαντική απομείωση του χρέους και των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων, αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Στη συμφωνία-πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου, μπήκαν σημαντικές υποθήκες. Τη στιγμή αυτή είναι θεμελιώδες να κερδίσει χρόνο η Ελλάδα, να ρυθμίσει το θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και να προχωρήσουν μία σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν συμφωνηθεί από κοινού με τους εταίρους μας. Εάν επιτευχθεί ο πρώτος στόχος, ως το καλοκαίρι, θα μπει στο τραπέζι το θέμα της μακροπρόθεσμης πορείας της ελληνικής οικονομίας, που εξαρτάται με κρίσιμο τρόπο από το χρέος και την βιωσιμότητά του. Το χρέος δεν μπορεί παρά να είναι σε απολύτως πρώτη μοίρα, δεν είναι βιώσιμο ως έχει και αυτό το ξέρουν όλοι.



Πώς κρίνετε την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ; Πιστεύετε ότι θα μακροημερεύσει;

Κάθε κυβερνητική συνεργασία κρίνεται στην πράξη και από τα αποτελέσματά της. Ο απολογισμός της κυβέρνησης το πρώτο δίμηνο, είναι σαφώς θετικός. Είναι φυσικό να υπάρχουν κατά καιρούς κάποιες δυσλειτουργίες ή και λάθη, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα. Δεν είμαστε ούτε παριστάνουμε τους τέλειους. Εκτιμώ πως η κυβέρνηση Τσίπρα ήρθε για να μείνει και να προσφέρει έργο, θετικό για τη χώρα και κυρίως για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου