Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Γ. Σακελλαρίδης: Στην συνάντηση για την Ελλάδα ξεκαθαρίστηκαν σημαντικά ζητήματα


Στα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές

«Χθες έγινε ένα βήμα για να μπορέσουμε να βάλουμε στις ράγες, μάλλον ξαναβάλαμε στις ράγες αυτή τη διαδικασία την οποία θέλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Μια μεταρρυθμιστική διαδικασία που θα μπορέσει να δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα μπορέσαμε και συνδέσαμε και αυτή τη διαδικασία με το ζήτημα της χρηματοδότησης», είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Σακελλαρίδης.

Δείτε εδώ:

http://left.gr/news/g-sakellaridis-stin-synantisi-gia-tin-ellada-xekatharistikan-simantika-zitimata

Και πρόσθεσε: «Αυτό που νομίζω ότι πραγματικά έχει σημασία είναι ότι ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα κατά πόσο αυτό το οποίο ζητούν οι εταίροι και οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, του προηγούμενου προγράμματος ή την εφαρμογή του e-mail του κ. Χαρδούβελη. Ο κ. Τσίπρας το έβαλε στο τραπέζι αυτό το ερώτημα με τον πλέον σαφή τρόπο. “Αυτό είναι που θέλετε από την ελληνική κυβέρνηση που εξελέγη με διαφορετικό πρόγραμμα;”, τους είπε και η απάντηση ήταν αρνητική από την πλευρά των συμμετεχόντων στη συνάντηση αυτή».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι "σημειώσαμε χθες ένα σημαντικό βήμα, ένα θετικό βήμα και είμαστε ευχαριστημένοι ως κυβέρνηση για αυτά τα οποία διαμήφθηκαν χθες το βράδυ και στη σύνοδο κορυφής αλλά και στη συνάντηση που είχαμε, τη λεγόμενη 7μερή συνάντηση. Προφανώς δεν είναι το τελικό βήμα", σημείωσε.



Διευκρινίζοντας περαιτέρω το φάσμα των μεταρρυθμίσεων τόνισε: "Νομίζω ότι επειδή ο κ. Βαρουφάκης και στο παρελθόν είχε στείλει επιστολή με μεταρρυθμίσεις προς το Eurogroup, θα κινηθούν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση και αυτές οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση".

Και πρόσθεσε: "Θα πιάνουν έτσι και τους τομείς της φοροδιαφυγής και γενικότερα της φορολογίας αλλά και θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα έχουν να κάνουν και με τη δημόσια διοίκηση και τη διαφάνεια και τη διαφθορά και την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος και την ενθάρρυνση επενδύσεων και που θα έχουν να κάνουν και με την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης, είναι ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων".

Διασαφήνισε ότι "δεν θα υπάρχει κανένα υφεσιακό μέτρο στη λίστα αυτή των μεταρρυθμίσεων" ενώ απέρριψε κατηγορηματικά την επιβολή νέων φόρων ή την αύξηση ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες, λέγοντας ότι "δεν κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση".

Επί της ουσίας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "αυτό που θέλουν οι εταίροι από εμάς μέσα σε μια εβδομάδα είναι να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και ένα χρονοδιάγραμμα και να το παρουσιάσουμε στους εταίρους στο Eurogroup όταν αυτό λάβει χώρα".

Για τις δηλώσεις της Α. Μέρκελ απάντησε πως "εννοούσε και αυτό που έγινε σαφές γιατί θα ακούσατε και τον κ. Τσίπρα ο οποίος είπε ότι κατέστη σαφές και από τους συμμετέχονταες στη συνάντηση ότι δεν ζητιέται από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα και η πέμπτη αξιολόγηση και το e-mail του κ. Χαρδούβελη, αυτό το οποίο ζητήθηκε από τους εταίρους είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση με δική της ευθύνη να υπάρχει ένας έλεγχος στην εφαρμογή τους, ότι εφαρμόζονται με έναν τρόπο γρήγορο και αποτελεσματικό, αυτό ακριβώς εννοούσε η κα Μέρκελ".

Στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των τεχνικών κλιμακίων που πλεόν στην Αθήνα θα περιορίζεται στην συλλογή στοιχείων και όχι σε έλεγχο. "Στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος, αυτό που φαίνεται είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται στην Αθήνα για να πάρουν στοιχεία και οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών ζητημάτων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες και αποσαφηνίζεται και ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων που έρχονται στην Αθήνα. Δηλαδή στην ουσία συλλογή στοιχείων. Το λέει το κοινό ανακοινωθέν", είπε. Για το πότε θα ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει με την κατάθεση και έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων και όχι με την υλοποίησή τους.

"Αυτό το οποίο συζητήθηκε είναι ότι με την υποβολή των μεταρρυθμίσεων με έναν σαφή και αναλυτικό τρόπο προς το Eurogroup όταν οριστεί η ημερομηνία, τότε στην ουσία θα ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία. Τώρα δεν ξέρω ακριβώς γιατί εμείς έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε πολύ γρήγορα μετά το Eurogroup όλα αυτά τα μέτρα. Σε καμία περίπτωση με ένα νομοσχέδιο", είπε. Τέλος, αναφέρθηκε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ποσό που θα ανακοινώσει ο Γιούνκερ πιθανότατα σήμερα για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

"Είναι ένα σημαντικό πόσο το οποίο δεν συνδέεται με την χρηματοδότηση την υπόλοιπη της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα ξεχωριστό πακέτο για το οποίο δεσμεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Juncker ότι θα χρημαρτοδοτήσει δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης", σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι είναι μέσα στις προθέσεις του πρόεδρου της Κομισιόν να γίνει σήμερα η ανακοίνωση και να γίνει άμεσα εφαρμοστέο ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για ζήτημα κατανόησης της κατάστασης και των κοινωνικών επιπτώσεων από αυτή την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου