Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Εγκληματική συμπεριφορά η ενθάρρυνση των προσφύγων να παραμένουν στην Ειδομένη ή να περάσουν τα σύνορα (Video)


«Εγκληματική συμπεριφορά» και "απαράδεκτο γεγονός" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σακισιάν στο Μέγαρο Μαξίμου την ενθάρρυνση των προσφύγων από αγνώστους, ή ομάδες εθελοντών να παραμείνουν στην Ειδομένη καθώς και να περπατήσουν ως τα Σκόπια θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Δείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=1CTQnc6hYjI


Επίσης απεύθυνε έκκληση ο πρωθυπουργός προς την Ύπατη Αρμοστεία και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να σταματήσει η παραπληροφόρηση και η εκμετάλλευση των προσφύγων. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "αυτοί που έκλεισαν το δρόμο, δεν υπάρχει περίπτωση να τον ξανανοίξουν" και κάλεσε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί ώστε να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες της νόμιμης μετεγκατάστασής τους.

Τέλος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από την κυβέρνηση καθώς από την πρώτη στιγμή "η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχει δώσει από το υστέρημα των δυνατοτήτων του προκειμένου να παράσχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους πρόσφυγες που κατατρεγμένοι από τον πόλεμο περνούν το Αιγαίο.

Η Ελλάδα ως τώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός υλοποιούσε τις αποφάσεις με βάση τις συμφωνίες της Ε.Ε. αναφορικά με την ταυτοποίηση των προσφύγων, τα hot spot και τις προσωρινές δομές φιλοξενίας. Ωστόσο, ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε μετά από απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες κρατών και η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει το ανθρωπιστικό καθήκον το οποίο επιτελούμε με αυταπάρνηση.

Νωρίτερα κατά τις κοινές δηλώσεις με τον αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σακισιάν, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αδελφοσύνη και τη φιλία των δύο λαών που υπάρχει εδώ και αιώνες ενώ διαβεβαίωσε ότι σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουν οι δύο χώρες.

Δείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=VMTp7skhZI8

Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κρατών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ όπως τόνισε με την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές επιτυγχάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη στον οικονομικό τομέα και την κινητικότητα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για τον τερματισμό του φαινομένου των, χωρίς προηγούμενο, προσφυγικών ροών από τη Συρία προς την Ευρώπη. Ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες της Αρμενίας.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση αφορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Νωρίτερα υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας των δύο κρατών στους τομείς της υγείας και της ιατρικής και καθώς και δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου