Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Αισιόδοξος για λύση στην αξιολόγηση ο Ευ. Τσακαλώτος


Την αισιοδοξία του για λύση στην αξιολόγηση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι «οι περισσότεροι θέλουν λύση και αυτό σε ένα κόσμο λογικό με κάνει αισιόδοξο ότι θα βρεθεί λύση». Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την συνεδρίαση που είχε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή το νομοσχέδιο για το ΤΕΚΕ. Δεν δεσμεύθηκε αν η αξιολόγηση θα κλείσει όλη μαζί, ούτε αν στην συνεδρίαση του Eurogroup θα ληφθεί απόφαση για την αξιολόγηση, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στο ΔΝΤ για το οποίο δεν θέλησε να πει πότε θα επιστρέψει στην διαπραγμάτευση. «Εξέφρασα έντονα την ανησυχία μου γα την καθυστέρηση από την πλευρά του ΔΝΤ. Οι επικεφαλής έφυγαν στις 5 Φεβρουαρίου, μας είπαν ότι θα έρθουν σε 10 μέρες και έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας που δεν ήρθαν», τόνισε.

«Είμαστε κοντά στις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, οι διαφορές μας είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορούν να συζητηθούν, αλλά το ΔΝΤ κρατά πολύ σκληρή στάση. Υποτίθεται ότι η σκληρή στάση είναι και προς τις δύο μεριές, την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή. Δεν πιέζει για περικοπές στις συντάξεις γιατί δεν θεωρεί σοβαρή την πρότασή μας, απλώς θεωρεί ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν για να έχουμε πλεόνασμα και μας λένε ότι «από πού αλλού θα κόψετε αν όχι από συντάξεις;». Η απάντησή μας είναι ότι πήγαμε καλύτερα από τις προβλέψεις και τα μέτρα για την φοροδιαφυγή αρχίζουν να πιάνουν και το λογικό θα ήταν να μιλούν για λιγότερα μέτρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «εξηγήσαμε ακόμη τον ρόλο που παίζουν οι συντάξεις στην Ελλάδα. κατανοούμε ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να ξοδεύουμε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτά τα επιχειρήματα είχαν μεγάλη ανταπόκριση από όλες τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί καθυστερεί το ΔΝΤ και ότι κινδυνεύει να γίνει αυτοεπληρούμενη προφητεία ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα».

Ο προεδρεύων Δημήτρης Κρεμαστινός ρώτησε αν θα κλείσει η αξιολόγηση και ο υπουργός Οικονομικών του απάντησε: «πιέζουν πάρα πολλοί παίκτες να βρεθεί λύση όσο πιο σύντομα γίνεται. Σε ένα λογικό κόσμο το αναμενόμενο είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Δεν ξέρω αν θα ληφθεί απόφαση στο Eurogroup, αλλά ξέρω ότι όλοι μιλούν με όλους». «Η γενική κατεύθυνση είναι πως είμαι αισιόδοξος ότι θα δοθεί λύση και μάλιστα πιο συνολική λύση από αυτή που περιμέναμε την περασμένη εβδομάδα. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αν δεν υπάρξει αυτό το μήνυμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «λίγοι θέλουν την σαλαμοποίηση».

«Άρα αποκλείετε την σαλαμοποίηση;», ρώτησε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. «Αυτό που λέω είναι ότι όποια λύση και αν βρεθεί το κυρίαρχο για την ελληνική κυβέρνηση είναι πως μία εβδομάδα μετά την λύση, όποια και αν είναι αυτή, οι Financial Times θα πουν ότι «οι Ευρωπαίοι αυτή την φορά δεν κλώτσησαν τον κουβά ώστε να βρεθεί μία λύση μετά»», απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα θα είναι «να βρεθεί μία λύση που ο κόσμος, και εντός και εκτός της Ελλάδας, θα αισθάνεται ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου