Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Συζητήσεις με τους θεσμούς: Δημοσιονομικά, εκπαίδευση και ασφαλιστικό στην ατζέντα, την Πέμπτη νέα συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια


Εφικτή μια συμφωνία με τους θεσμούς ως τις 25 Μαρτίου, εκτιμά αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου - Δημοσιονομικά, εκπαίδευση και ασφαλιστικό τα θέματα των συναντήσεων σήμερα Τετάρτη - Νέα συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια την Πέμπτη - «Υπάρχει προσέγγισή των δυο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των θεσμών», δήλωσε ο Γ. Σταθάκης - Γ. Κατρούγκαλος: «Απορρίπτουμε νέες απαιτήσεις, άσχετες με τη συμφωνία του Ιουλίου»

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς για σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:


13.30 Δημοσιονομικά


18.30 Εκπαίδευση


19.30 Ασφαλιστικό

Νέα συνάντηση με τους θεσμούς την Πέμπτη για τα «κόκκινα δάνεια»

«Υπάρχει προσέγγισή των δυο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είναι πολλά τα ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αργά το βράδυ της Τρίτης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Χίλτον.
Γ. Κατρούγκαλος: «Απορρίπτουμε νέες απαιτήσεις, άσχετες με τη συμφωνία του Ιουλίου»

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχτεί απαιτήσεις πέραν των όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρουγκαλος, ο οποίος ενημέρωσε τη Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των ελληνικών διαπραγματεύσεων που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο.


Οι εξελίξεις αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και το Κτηματολόγιο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με του εκπροσώπους των δανειστών.



....................

Εφικτή μια συμφωνία με τους θεσμούς ως τις 25 Μαρτίου, εκτιμά αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου

Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιμέρους πλευρές. Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό. Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου