Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Π. Σκουρλέτης: Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με θετικό τρόπο


Συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ Real FM 97,8 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ζητήσω τη γνώμη σας για το θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Μουζάλα και την πολιτική πίεση που ασκείται από τον κυβερνητικό σας εταίρο, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, για την παραίτησή του.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να παραιτηθεί ο κ. Μουζάλας και δεν πρέπει να παραιτηθεί. Θα έλεγα δε ότι είναι ένας από τους πιο πετυχημένους Υπουργούς της κυβέρνησης στο πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και όχι μόνο η χώρα, αλλά συνολικά η Ευρώπη. Άρα δεν έχει καμία λογική βάση, το δε συμβάν δεν το θεωρώ σοβαρό όπως μάλιστα και ο ίδιος το εξήγησε αναλυτικά με τη δήλωση που έκανε.


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Μουζάλας έχει ωστόσο δεχτεί κριτική στο πρόσφατο παρελθόν ότι καθυστέρησε και στο θέμα των Hot Spots με συνέπεια να χρειαστεί η παρέμβαση του κ. Καμμένου.


Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Και αυτό νομίζω ότι δεν είναι έτσι ακριβώς. Διότι ο κ. Μουζάλας είχε την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής. Δεν είχε και δεν διέθετε τον μηχανισμό που θα υλοποιούσε τα Hot Spots τα οποία όπως γνωρίζετε και όπως αποδείχτηκε, ο στρατός μπορεί να τα κάνει πολύ πιο γρήγορα και στο σωστό χρόνο. Άλλωστε αυτό είναι μια κοινή υπόθεση, για αυτό και υπάρχει αυτό το διυπουργικό όργανο το οποίο έχει τη συνολική ευθύνη για αυτά τα ζητήματα.


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω αν ανησυχείτε με αφορμή αυτό το θέμα, για τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Και αν υπάρχει υποσυζήτηση όπως γράφουν σήμερα διάφορες εφημερίδες το ενδεχόμενο «αλλαγής φρουράς» στην κυβερνητική συμμαχία. Να πάρει τη θέση των ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου ένα άλλο πολιτικό κόμμα από αυτά που κινούνται στο χώρο ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ.


Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν ανησυχώ για τη συνοχή της κυβέρνησης διότι παίρνω στα σοβαρά αυτά που δηλώνει ο άλλος εταίρος, ο κ. Καμμένος. Ο κ. Καμμένος είπε σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυβέρνηση, με ενδεχόμενη άρση της εμπιστοσύνης προς αυτή. Άρα γιατί να ανησυχούμε; Μα θα μου πείτε υπάρχει αυτό το συμβάν και η εμμονή στο θέμα του Μουζάλα. Νομίζω ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ξεθυμάνει αυτή η υπόθεση, ας πούμε ότι είναι μια παρεξήγηση από αυτά που συμβαίνουν σε δύο ανθρώπους που έχουν μία σχέση, πολιτική σχέση εν προκειμένω.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι στην αξιολόγηση. Πώς βλέπετε την πορεία της; Είστε αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί εγκαίρως ή ανησυχείτε ότι μπορεί να ξαναμπούμε σε μία μακρά διαπραγμάτευση σαν αυτή που ζήσαμε το 2015; Και ακόμη αν οι «κόκκινες γραμμές» υπάρχουν, είναι εκεί ή έχουν ξεθωριάσει μέσα από την διαπραγμάτευση;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τα μέχρι τώρα στοιχεία από την διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και, με θετικό τρόπο. Γιατί η ολοκλήρωση για να γίνει σημαίνει ότι συμφωνούν και τα δύο μέρη, άρα σημαίνει ότι γίνονται σεβαστές και αυτό που ονομάζετε κι εσείς κι εμείς «κόκκινες γραμμές». Εν πάση περιπτώσει εκείνα, τα οποία θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε πέρα από αυτά. Άρα είμαι αισιόδοξος. Προφανώς, κάνεις δεν είναι βέβαιος αν δεν το δει. Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια η βεβαιότητα έχει υποχωρήσει σε όλους τους τομείς. Αλλά κατά βάση είμαι αισιόδοξος ότι θα πάνε τα πράγματα καλά και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. Ξεκίνησε σήμερα, θα ολοκληρωθεί αύριο. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει η αρχική αισιοδοξία, η αισιοδοξία που είχαμε τουλάχιστον πριν από την προηγούμενη Σύνοδο. Φαίνεται ότι τώρα οι αντιδράσεις των χωρών του Βίσεγκραντ είναι ακόμη πιο έντονες. Μάλιστα ο Ούγγρος Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται ακόμη και το βέτο. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτό το πολύ μεγάλο εθνικό θέμα, το προσφυγικό και, αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να έχουμε αυξημένες ροές καθώς 3 εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν στις τουρκικές ακτές για να περάσουν στα ελληνικά νησιά.


Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, το έχουμε συνειδητοποιήσει. Θα έλεγα ότι είναι και ευρωπαϊκό ή περισσότερο ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο.


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν ξέρω πόσο ευρωπαϊκό είναι όταν έχουν κλείσει τα σύνορα και ουσιαστικά έχουν μετατρέψει την Ελλάδα ή προσπαθούν να μετατρέψουν σε αποθήκη ψυχών.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μα και με αυτόν τον τρόπο που λέτε δηλαδή με τις αρνητικές εξελίξεις που έχουμε μέχρι τώρα σε αυτό το θέμα…


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: … Κύριε Σκουρλέτη με συγχωρείτε που σας διακόπτω, είναι η τελευταία φορά. Η κυρία Μέρκελ μετά τις εκλογές, τις Περιφερειακές, στις οποίες υπέστη κόστος βαρύ από το προσφυγικό, έφτασε να δηλώσει ότι δεν είναι μεν λύση αυτό, αλλά ο κλειστός βαλκανικός διάδρομος ευνοεί την Γερμανία.


Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, αλλά αυτό δεν αναιρεί αυτό που λέγαμε πριν από λίγο, την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος. Διότι έστω και με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύονται πια οι μεγάλες «αναπηρίες» της σημερινής Ευρώπης. Δηλαδή, αν τελικά παγιωθεί μία τέτοια στάση στο προσφυγικό ζήτημα νομίζω πλέον ότι παίρνουμε σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε ως Ευρώπη τον κακό δρόμο, τον λάθος δρόμο. Και θα ακολουθήσουν και άλλα πλέον. Δεν μπορούμε να αναφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο στις έννοιες της αλληλεγγύης, της ευρωπαϊκής πολιτικής, των κοινών συνόρων, των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτά όλα πλέον υποχωρούν ατάκτως αν ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος των κλειστών συνόρων. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, η οποία είναι στην πρώτη γραμμή και προφανώς λόγω της θέσης της υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Αφορά πια το αύριο της Ευρώπης. Όχι το μελλοντικό αύριο. Στην κυριολεξία το αύριο. Με αυτή την έννοια είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα πάρα πολύ κρίσιμο.


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είστε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της συνόδου ή ανησυχείτε; 


Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Και εδώ θα σας έλεγα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα εκτιμήσεις. Νομίζω όμως ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υπερασπιστεί τους διεθνείς κανόνες και τη διεθνή νομιμότητα όπως ορίζεται πια όχι από τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά από τον ίδιο τον ΟΗΕ. Δεν εφηύραμε εμείς το πώς θα αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες και τι σημαίνει πρόσφυγας. Αυτό ορίζεται εδώ και χρόνια. Και μας επιβάλλεται να έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση από ότι σε αυτό που ονομάζεται οικονομικός μετανάστης.


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ρωτούν οι φίλοι της ΑΕΚ πότε θα υπογράψετε για το γήπεδο της.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι πλησιάζουν οι μέρες που θα έρθει η εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία. Είναι θέμα ημερών για να ολοκληρωθεί το σκέλος της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης που αφορά στο δικό μου Υπουργείο. Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτό είναι ένα βήμα. Υπάρχουν μετά και άλλες άδειες.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από πάρα πολλούς φίλους έρχεται το μήνυμα αν η τοποθέτησή σας για το θέμα Μουζάλα σημαίνει ότι δεν θεωρείτε σοβαρό να λέει ένας Υπουργός Μακεδονία τα Σκόπια.


Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τη στιγμή που ο κ. Μουζάλας είπε ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε αυτόν το όρο, αντιλαμβάνεστε ότι η ερώτηση του φίλου ακροατή δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τι συζητάμε.


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κ. Σκουρλέτη, καλή σας ημέρα. 


Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Γεια σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου