Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Οι αποφάσεις να είναι εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της συνθήκης της Γενεύης


Επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της συνθήκης της Γενεύης.

Δείτε εδώ:

Τσίπρας: Αποφάσεις στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και αρωγή στην Ελλάδα για το προσφυγικό


«Προσβλέπω σε μία αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά τα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία απόφαση που θα αποκλιμακώνει την κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια και φιλοξενία στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Προσβλέπω σε μια αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, ώστε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε – ή ακόμα και να σταματήσουμε – τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια σταθερή, νόμιμη οδό μετάβασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Αυτό συνεπάγεται την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων (relocation), καθώς και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Επίσης, ελπίζω ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα θα βρίσκονται εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Τέλος, αναμένω σήμερα να ληφθεί απόφαση συνδρομής της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως στα βόρεια σύνορά μας, στην Ειδομένη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των μονομερών ενεργειών κατά μήκος της «Βαλκανικής Οδού» και θεωρώ ότι πρόκειται για όνειδος για τον κοινό μας πολιτισμό. Οφείλουμε να λάβουμε μια απόφαση για αποκλιμάκωση αυτής της πολύ κακής κατάστασης και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο για να παράσχουμε μια πρώτη βοήθεια και φιλοξενία – όπως κάνουμε όλες αυτές τις ημέρες – αλλά ταυτόχρονα και για να επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων, των προσφύγων, ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου