Όλα τα προαπαιτούμενα θα είναι έτοιμα από την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες με στόχο να πάμε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου με το μόνο ζήτημα ανοιχτό να είναι το χρέος, τόνιζαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ καλά πληροφορημένες πηγές μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ - Εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, που θα περιλαμβάνει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, επαναλαμβάνει ο Ευ. Τσακαλώτος - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.
Όλα τα προαπαιτούμενα θα είναι έτοιμα από την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες με στόχο να πάμε στο Eurogroup με το μόνο ζήτημα ανοιχτό να είναι το χρέος, τόνιζαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ καλά πληροφορημένες πηγές, μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για μάχη διαρροών, καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να μετρήσει τις προθέσεις των άλλων. Ενώ για το εάν έχει κατατεθεί κάποια νέα πρόταση στην ελληνική πλευρά απαντούσαν πως δεν έχει κατατεθεί πρόταση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Βρισκόμαστε σε στάση αναμονής, τονίζουν και προσθέτουν πως αναμένουν την πρόταση και τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν ώστε να υπάρχουν λεκτικές διατυπώσεις που μπορεί να δίνουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε ερώτηση το εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό το stand by arrangement, θέση του ΔΝΤ, οι ίδιες πηγές απάντησαν πως εξαρτάται, για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Σχετικά με την πρόταση Σόιμπλε και τις σημερινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρτν στην Handelsblatt, υποστήριξαν «δεν απορρίψαμε μια πρόταση στις 22 για να τη δεχτούμε στις 15, ωστόσο εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ θα μπορούσαμε να το δούμε». Με καλή διάθεση απ' όλες τις πλευρές μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 15 Ιουνίου, συμπλήρωσαν
Σε ερώτηση για το εάν η οποία καθυστέρηση επηρεάζει την εκταμίευση της δόσης οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «δεν τέθηκε ποτέ θέμα από την Αθήνα ότι δεν θα πάρουμε τη δόση». Ενδεικτική του κλίματος, πάντως, είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη διαπραγμάτευση και απάντησε, πως «πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».
Ευ. Τσακαλώτος: Εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, που θα περιλαμβάνει συμφωνία για το ελληνικό χρέος
«Με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία (συμφωνία) θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι»: αυτό επισημαίνει παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Handelsblatt.
Σε άλλο σημείο ζητά, «η Γερμανία και το ΔΝΤ να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές, ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα». Αυτό θα αποτελούσε και ένα μήνυμα «για τους Έλληνες πολίτες, ότι επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα».
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι οι Ευρωπαίοι κορυφώνουν τώρα την πίεσή της προς το ΔΝΤ, μηδέ εξαιρουμένου του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Η πρόγνωση (του Ταμείου) είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε, κρίνονται αρνητικά. Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται», λέει ο Έλληνας υπουργός.
Για το QE ειδικότερα, «η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον», σημειώνει ο Ε. Τσακαλώτος. Πάντως, «σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, η ΕΚΤ θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, όταν (ή εάν) το eurogroup θα έχει ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο τα περί ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ», αναφέρει καταληκτικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ: Ηθική και νομική υποχρέωση των δανειστών να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαση την Τρίτη υπό τον Αλ. Τσίπρα και κατέληξε στα εξής:
1. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ.
Ταυτόχρονα η αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220.000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , με ενίσχυση μάλιστα των θέσεων πλήρους απασχόλησης αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, ώστε να υπηρετηθούν οι στόχοι για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.
2. Η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
Αποτελεί ηθική και νομική τους υποχρέωση να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμούς όρους για τη χώρα μας.
3. Οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤπου επιχειρούν να προεξοφλήσουν την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης.
Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του.
4. Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή.
Οι εταίροι μας πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και ιδιαίτερα η Γερμανική πλευρά, από την οποία αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης, με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης.
5. Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.
Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.
6. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα.
Κομισιόν: Ανάγκη να υπάρξει κοινή «κατανόηση» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες
Την ίδια στιγμή, την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή «κατανόηση» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για παράταση των συζητήσεων για το χρέος, ο Μ. Σχοινάς απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν κάνει ποτέ σχόλια σε δηλώσεις. Ωστόσο, επανέλαβε την πεποίθηση της Επιτροπής, ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει και τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να κάνουν το ίδιο (διαβάστε αναλυτικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου