Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Χρ. Βερναρδάκης εφ' όλης της ύλης: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και η «λυσσαλέα αντίδραση» της τρόικας εσωτερικού


«Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αυτό είναι σίγουρο»: τη διαβεβαίωση -δέσμευση αυτή καταθέτει, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αυτό είναι σίγουρο»: τη διαβεβαίωση -δέσμευση αυτή καταθέτει, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Αισιοδοξία που ερείδεται αφενός στο κυβερνητικό σχέδιο για «μια μεγάλη κινητοποίηση των παραγωγικών και αναπτυξιακών δυνάμεων και πόρων της χώρας», αφετέρου στο ότι στο θέμα της διαπραγμάτευσης «μια συνολική λύση βρίσκεται σε πολύ ώριμο στάδιο». 'Αλλωστε, «η χώρα μας δεν έδωσε το παραμικρό πρόσχημα στους εταίρους ώστε να μην τηρήσουν τις συμφωνίες», υπενθυμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρ. Βερναρδάκης, ενώ απορρίπτει ως υπερβολική τη σύγκριση μεταξύ της σημερινής περιόδου με το καλοκαίρι του 2015 (και εξηγεί και τους λόγους). Εν τούτοις, «μένει να αποδειχθεί» αν όλοι οι εταίροι μας έχουν εμπιστοσύνη, σημειώνει.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης (ο Χρ. Βερναρδάκης είναι συντονιστής του κυβερνητικού έργου), το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός προγραμματίζει επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, ενώ σε νομοθετικό επίπεδο το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κυβερνητικού ενδιαφέροντος.
Επιπλέον: Καταγγέλλει την επονομαζόμενη «τρόικα εσωτερικού» για «λυσσαλέα αντίδραση», για παράδειγμα στο χώρο της δημόσιας Υγείας ή εκείνον της εργασίας, αντίδραση που εξηγείται από την επόμενη φράση του συνομιλητή μας: «Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους -όπως και η διαχείρισή του τα προηγούμενα χρόνια- αποτελούσε μορφή πολιτικού χρήματος για την εγχώρια διαπλοκή». Στο θέμα των συμβασιούχων ειδικότερα, προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία, που στόχο θα έχει, «να επιλύσει σταθερά και μόνιμα το ζήτημα αυτό, και θα είναι τέτοια η πρότασή της που θα ξεπεράσει κάθε φύσεως εμπόδια».
Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δημοσκοπήσεις και τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, ο υπουργός Επικρατείας προβλέπει ανάκαμψη της κυβέρνησης «με ταχύτατους ρυθμούς» μάλιστα, εκτίμηση που στηρίζει στο γεγονός ότι «τώρα, με το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα να είναι σε πλήρη εξέλιξη και με το περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας που εξασφαλίζει η συμφωνία, θα ανακάμψει με ταχύτατους ρυθμούς». Και συμπληρώνει: «Όσοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις δημοσκοπήσεις νομίζω ότι μπορούν να διδαχθούν από όσα έγιναν στη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες και να έχουν αυτοσυγκράτηση. Οι εκπλήξεις θα είναι καταιγιστικές».
Ενώ με αφορμή την εν εξελίξει επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, αναφέρεται στις αυριανές εκδηλώσεις στην Καλαμαριά για την παραχώρηση του στρατοπέδου «Κόδρα». Σε ένα πρώτο σχόλιο, τέλος, για τις βρετανικές εκλογές, ο Χρ. Βερναρδάκης λέει: «Είμαστε περήφανοι για τον Κόρμπιν».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Βλέπετε ομοιότητες, κύριε υπουργέ, στη σημερινή περίοδο με εκείνη ακριβώς δύο χρόνια πριν;
Απ. Μου ακούγεται πολύ υπερβολικό αυτό. Όχι, δεν υπάρχουν ομοιότητες. Ούτε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ούτε στην κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομικών και πολιτικών συνθηκών, ούτε στις διασυνδέσεις συμφερόντων που διαθλώνται σε αυτές. Ούτε βεβαίως και στα δεδομένα που έχουν προκύψει στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα μικρές δυνάμεις στους κύκλους των δανειστών που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κυβερνητικές προσπάθειες στην Ελλάδα, μια συνολική λύση βρίσκεται πλέον σε πολύ ώριμο στάδιο.
Ερ. Η κυβέρνηση αντιτείνει πάντως ότι εκείνη έπραξε το δικό της καθήκον και τώρα περιμένει να κάνουν το ίδιο και οι δανειστές. Όμως, για να το ρωτήσω έτσι όπως το συζητούν και οι πολίτες, έχουν όλοι οι εταίροι μας …μπέσα;
Απ. Αυτό μένει να αποδειχθεί. Εμείς πάντως δεν δώσαμε κανένα δικαίωμα και κανένα πρόσχημα στους εταίρους ώστε να μην τηρήσουν τις συμφωνίες. Και αυτή μας η στάση αποτελεί ένα επιπλέον λόγο για τον οποίον έχουν αναπτυχθεί κυρίως μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σοβαρές αντιθέσεις. Θέλω όμως να διευκρινίσω, ότι οι σχέσεις αυτές δεν είναι «θέμα μπέσας». Οι αντιθέσεις που έχουν προκύψει, τόσο από τη δική μας μεριά όσο και μεταξύ των δανειστών, είναι αντιθέσεις ιδεολογίας και αντιθέσεις στρατηγικής για την Ευρώπη και την οικονομικο-πολιτική της αρχιτεκτονική. Εμείς από τη μεριά μας έχουμε προτείνει ένα καθαρό σχέδιο εξόδου που στον πυρήνα του έχει τη δυνατότητα για ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Και το σχέδιο αυτό έχει πια την υποστήριξη της μεγαλύτερης μερίδας των συνομιλητών μας. Αυτή ακριβώς η σχέση εμπιστοσύνης είναι που θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες.
Ερ. Μία από τις πιο βαθιές «πληγές» που έχουν επιφέρει τα μνημόνια, είναι η κατάσταση του κοινωνικού κράτους. Αποτελούν οι δανειστές εμπόδιο στο σχέδιο για την ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους;
Απ. Το κοινωνικό κράτος υπέστη μια πρωτοφανή επίθεση στα χρόνια των μνημονίων. Όχι μόνο εξαιτίας των δανειστών, αλλά κυρίως εξαιτίας του εγχώριου νεοφιλελεύθερου συστήματος. Σήμερα που το κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανασύνταξης αυτό που παρατηρείται είναι η λυσσαλέα αντίδραση της «τρόϊκας εσωτερικού», που πολύ θα ήθελε, π.χ., να συνεχιστεί το καθεστώς της αδιαφάνειας στις προμήθειες της δημόσιας υγείας, ή το καθεστώς των επισφαλών εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους -όπως και η διαχείρισή του τα προηγούμενα χρόνια- αποτελούσε μορφή πολιτικού χρήματος για την εγχώρια διαπλοκή. Σήμερα, ναι, πολλοί είναι αυτοί που θίγονται από την ανασύνταξή του. Και ως συνήθως, καταφεύγουν στους δανειστές για να τους προστατεύσουν.
Ερ. Μιλήσατε για τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας στο δημόσιο. Ποιο ρόλο μπορούν να παίξουν οι συμβασιούχοι στην κρατική μηχανή της επόμενης δεκαετίας; Σε αυτό το πεδίο οι δανειστές είναι εμπόδιο;
Απ. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν αποτελέσει διαχρονικά μια μεγάλη πληγή για το ελληνικό δημόσιο - αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις. Η επιλογή να μεταμφιέζονται σχέσεις και θέσεις εργασίας που ανταποκρίνονται σε πάγιες λειτουργικές ανάγκες σε ελαστικές και ανακυκλούμενες σχέσεις εργασίας είναι μια απαράδεκτη πρακτική, που αποσκοπούσε κυρίως να θίξει τα οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα των πιο εκμεταλλευόμενων κοινωνικών στρωμάτων στο δημόσιο. Και να ανοίξει -ας μη το ξεχνάμε- το δρόμο στη λειτουργία των περίφημων εργολαβικών εταιρειών. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη τη νομοθετική της πρωτοβουλία για να επιλύσει σταθερά και μόνιμα το ζήτημα αυτό, και θα είναι τέτοια η πρότασή της που θα ξεπεράσει κάθε φύσεως εμπόδια.
Ερ. Έχετε αναλάβει, όντας υπουργός Επικρατείας, το συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ποιες είναι οι επόμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Υπουργεία, ποιες οι επόμενες μεγάλες νομοθετικές ή άλλες, πρωτοβουλίες;
Απ. Μετά τα Υπουργεία Παιδείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, σειρά παίρνουν τα επόμενα Υπουργεία. Ο πρωθυπουργός θα δώσει βάρος στη συνεργασία του με το Υπουργείο Υγείας, εκεί που συντελείται μια τεράστια προσπάθεια για την αλλαγή της δημόσιας υγείας, τόσο σε θεσμικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Η μεγάλη μάχη σε νομοθετικό επίπεδο για την κυβέρνηση τις επόμενες μέρες είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκεί που οι αντιδράσεις του εγχώριου συστήματος διαπλοκής δείχνουν να κορυφώνονται. Αταλάντευτη γραμμή της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, με ανοιχτά μεταπτυχιακά σε όλους και όλες και επαναφορά των δημοκρατικών συμμετοχικών συλλειτουργιών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ερ. Μέρος της πιο εξωστρεφούς πολιτικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα περιφερειακά συνέδρια. Τι να περιμένουμε εδώ το επόμενο διάστημα;
Απ. Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια είναι μια διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, σε ένα εγχείρημα που αποσκοπεί να υπάρξουν συγκριμένες αναπτυξιακές στρατηγικές σε κάθε περιφέρεια, αλλά και συγκεκριμένα εργαλεία σχεδιασμού και βοήθειας στην εκτέλεση των σχεδίων. Τα περιφερειακά συνέδρια θα εμβολιάσουν τη γενική στρατηγική ματιά που έχει το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, θα το εξειδικεύσουν και θα το κάνουν πιο συνεκτικό σε επίπεδο περιφέρειας. Θα ξεκινήσουμε από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας προς το τέλος του μήνα, τη φτωχότερη ίσως περιφέρειας της χώρας, και θα συνεχίσουμε βήμα-βήμα σε όλες μέχρι τον Νοέμβριο. Η διαδικασία αυτή είναι μια μεγάλη κινητοποίηση των παραγωγικών και αναπτυξιακών δυνάμεων και πόρων της χώρας, σε μια κίνηση παράλληλου συντονισμού τους. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αυτό είναι σίγουρο.
Ερ. Να επικαλεστώ την παλαιά σας ιδιότητα, αυτή του δημοσκόπου και να σας ρωτήσω: Ποια είναι η εικόνα του πολιτικού σκηνικού σήμερα; Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν τις φθινοπωρινές μετρήσεις της κοινής γνώμης;
Απ. Η κυβέρνηση σιγά-σιγά ανακάμπτει στο επίπεδο της εικόνας της. Βρίσκεται στο μέσον της θητείας της -και ούτε, και λόγω και των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές υπέστη το προηγούμενο διάστημα κλυδωνισμούς στην εικόνα της. Τώρα, με το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα να είναι σε πλήρη εξέλιξη και με το περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας που εξασφαλίζει η συμφωνία, θα ανακάμψει με ταχύτατους ρυθμούς. Όσοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις δημοσκοπήσεις νομίζω ότι μπορούν να διδαχθούν από όσα έγιναν στη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες και να έχουν αυτοσυγκράτηση. Οι εκπλήξεις θα είναι καταιγιστικές.
Ερ. Ένα από τα θέματα στα οποία καλείται να αφήσει το ίχνος της μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι το Σύνταγμα. Ποιες είναι οι επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο θέμα;
Απ. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε κοινωνικό επίπεδο, και είναι πολύ σημαντικός ο αριθμός των εκδηλώσεων που γίνονται, καθώς και το ενδιαφέρον πολλών ομάδων πολιτών. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η ανοιχτή κοινωνική διαβούλευση και η Επιτροπή Διαλόγου θα παρουσιάσει τα πορίσματά του. Κατόπιν η κυβέρνηση θα πάρει τη σχετική πρωτοβουλία εισαγωγής της συζήτησης στη Βουλή, ώστε να ξεκινήσει η αναθεωρητική διαδικασία. Επαναλαμβάνω όμως, στόχος είναι όχι μια απλή τυπική αναθεωρητική διαδικασία, αλλά μεγάλη τομή στο πολιτικό θεσμικό σύστημα της χώρας.
Ερ. Υπάρχει ένα συνολικό κυβερνητικό σχέδιο απόδοσης στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται και αύριο σειρά έχει, και πάλι, το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Ποιες οι λεπτομέρειες αυτής της παραχώρησης;
Απ. Αύριο Δευτέρα στην Καλαμαριά θα γίνει μια πρώτη παρουσίαση του σχεδίου παραχώρησης του στρατοπέδου «Κόδρα» σε δημόσια χρήση. Μετά τον «Παύλο Μελά» είναι κι αυτό ένα εμβληματικό στρατόπεδο, που με την δημόσια χρήση του μπορεί να αλλάξει τη μορφή όλης της Θεσσαλονίκης. Οι λεπτομέρειες θα εξηγηθούν αύριο. Νομίζω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημόσιας απόδοσης».
Ερ. Ποια πολιτικά συμπεράσματα βγάλατε από τις βρετανικές εκλογές, κύριε υπουργέ;

Απ. Είμαστε περήφανοι για τον Κόρμπιν. Απεύθυνση στη βάση, στις μάζες της φτώχειας που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός, στη νεολαία, στις γυναίκες, στους «εκτός των τειχών» και ιδού ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα. Απλώς η πολιτική είναι μαραθώνιος και δεν υπάρχουν εύκολες πια ανατροπές. Χρειάζεται υπομονή και πίστη, να αναστρέψουμε το αντικοινωνικό υπόδειγμα που επέβαλε στην Ευρώπη η δεξιά και η νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου