Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Δ. Τζανακόπουλος στην «Αυγή»: Δεν αποδεχόμαστε μη οριστική λύση


«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές», διαμηνύει σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα κριθεί εν πολλοίς η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ αλλά και έντονης κινητικότητας σε Αθήνα και Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μίλησε στην «Αυγή» της Κυριακής.
«Δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές» διαμηνύει, ενώ καλωσορίζει την «όψιμη αλλαγή στάσης» της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει «εθνικό θέμα» που δεν χωρά μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη διακηρυγμένη θέση του Αλ. Τσίπρα πως αν δεν υπάρξει εφαρμογή των μέτρων για το χρέος μετά τη λήξη του προγράμματος, τότε δεν θα τεθούν σε εφαρμογή και τα μέτρα που ψηφίστηκαν.
* Κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα μάς χωρίζει από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μια ημερομηνία που έχει αναδειχθεί σε ορόσημο για την εξεύρεση συνολικής λύσης, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλειονότητα των εταίρων. Τι έχει αλλάξει από την προηγούμενη συνεδρίαση; Εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε κοντά στη "συνολική συμφωνία" που επιδιώκει η κυβέρνηση;
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup κατατέθηκε μια πρόταση η οποία ναι μεν εμπεριείχε προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων, ο οποίος όμως δεν φάνηκε αρκετός στο ΔΝΤ ώστε να καταλήξει σε μια θετική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Γι. αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έγινε και αποδεκτή όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από πολλούς από τους δανειστές μας. Επισημαίνουμε λοιπόν ότι είναι αναγκαία μια συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα είναι αρκετά σαφής και καθαρή ώστε το σύνολο των θεσμών που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ αλλά και ιδίως της ΕΚΤ, να έχουν τη δυνατότητα να χαρακτηρίσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο που θέτουμε και θεωρούμε ότι μέσα από τις τεχνικές αλλά και τις πολιτικές διαβουλεύσεις κάτι τέτοιο μπορεί να καταστεί εφικτό.
Εξάλλου γνωρίζετε πως σχεδόν όλοι, οι δανειστές μας, οι διεθνείς αναλυτές αλλά και ο παγκόσμιος Τύπος, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα όφειλε και τώρα είναι η ώρα το Eurogroup να αναλάβει τη δική του ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα.
Πρόκειται εδώ για μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη βεβαίως, αλλά πλέον υπάρχουν οι πολιτικές και οι τεχνικές προϋποθέσεις για μια θετική κατάληξη. Κατανοούμε και σεβόμαστε τα πολιτικά όρια των εταίρων μας αλλά εδώ δεν υπάρχει αίτημα υπέρβασης αυτών των ορίων. Υπάρχει απλώς το αίτημα της Ελλάδας να τηρηθούν τα συμφωνημένα και να έχουμε μια καθαρή λύση.
* Βέβαια υπάρχουν και φωνές που θα προτιμούσαν η εξεύρεση λύσης να έρθει μετά τις γερμανικές εκλογές...
Το μομέντουμ για την εξεύρεση λύσης υπάρχει αυτή τη δεδομένη στιγμή. Σας είπα ότι κατανοούμε τα πολιτικά όρια όλων, αλλά πρέπει και οι δανειστές, και ειδικά η Γερμανία, να κατανοήσει τα δικά μας κοινωνικά και οικονομικά όρια. Η ελληνική οικονομία πρέπει και μπορεί να βγει τώρα από τη φάση της αβεβαιότητας και να περάσει σε μια περίοδο σταθερότητας και δυναμικής ανάκαμψης. Και ειλικρινά ο μόνος λόγος που υπάρχει για να μη γίνει τώρα αυτό θα ήταν οι πολιτικές σκοπιμότητες. Αλλά δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δανειστές που δεν θέλουν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
Υπάρχουν φυσικά κάποιοι που θεωρούν ότι η Γερμανία δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ούτε και την απεξάρτησή της από τον επίσημο τομέα. Δεν ανήκω βεβαίως σε αυτούς, αλλά θα πρέπει η Γερμανία να το αποδείξει και εμπράκτως.
* Σε περίπτωση που ΔΝΤ και Βερολίνο δεν βρουν τη χρυσή τομή, ποια είναι η σκέψη της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα; Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και η Σύνοδος Κορυφής στις 22 Ιουνίου;
Αυτό που έχουμε καταστήσει σαφές είναι ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές. Τόσο λοιπόν η κυβέρνηση όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα εργάζονται προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο Eurogroup. Είναι εξάλλου το ίδιο το Eurogroup, και όχι η ελληνική κυβέρνηση, που έθεσε ως ορόσημο την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών με το κοινό ανακοινωθέν του στις 22 Μαΐου.
* Παραμένει σε ισχύ η θέση πως χωρίς απόφαση για το χρέος τα μέτρα από το 2018 που ψηφίστηκαν στη Βουλή δεν εφαρμόζονται;
Τα μέτρα αυτά ήταν απαίτηση μονάχα του ΔΝΤ προκειμένου να μετέχει στο πρόγραμμα. Στην περίπτωση λοιπόν που το Ταμείο αποφασίσει να αποχωρήσει από αυτό, τότε το σύνολο της αρχιτεκτονικής του προγράμματος αλλά και το δημοσιονομικό μείγμα για την επίτευξη των στόχων ξαναμπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αυτό όμως που πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταστεί σαφές είναι ότι, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αν δεν υπάρξει εφαρμογή των μέτρων για το χρέος μετά τη λήξη του προγράμματος, τότε δεν θα τεθούν σε εφαρμογή και τα μέτρα που ψηφίστηκαν.
* Σας κατηγορούν ότι διακινδυνεύετε την δόση που εκκρεμεί...
Κοιτάξτε να δείτε, γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι υπάρχουν συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα στο εσωτερικό, τα οποία, κατόπιν οδηγιών της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, καλλιεργούν κλίμα καταστροφής και ευελπιστούν να οδηγηθεί η χώρα στο χείλος του γκρεμού για να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις. Οι ίδιοι ψευδοπροφήτες που σήμερα «βλέπουν» οικονομική ασφυξία με τη δήθεν μη εκταμίευση της δόσης, είναι οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που έχουν χύσει τόνους μελάνι για πέντε ή έξι -έχουμε χάσει τον λογαριασμό πλέον- χρεοκοπίες της χώρας από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και σήμερα. Και φυσικά κάθε φορά διαψεύδονται.
Τώρα όσον αφορά το σχετικό δημοσίευμα από τη Γερμανία, η συγκεκριμένη εφημερίδα μάς έχει συνηθίσει πολλές φορές σε δημοσιεύματα που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες, έτσι ώστε να πιεστεί η χώρα και να αποδεχθεί προτάσεις ή συμβιβασμούς, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν οικονομικά και κοινωνικά επιζήμιοι. Δεν δίνουμε σημασία σε αυτά τα δημοσιεύματα. Αντίθετα, συνεχίζουμε τη δουλειά μας προκειμένου να βρεθεί μία καθαρή λύση εντός του Ιουνίου.
* Τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει στον δημόσιο διάλογο η συζήτηση για την "εθνική συνεννόηση" στο θέμα του χρέους. Το έθεσε ο Δ. Παπαδημούλης ενώ η Φ. Γεννηματά έστειλε επιστολή στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών προκειμένου "να μην επικρατήσουν οι λογικές των συντηρητικών κύκλων". Η Ν.Δ. από την άλλη, σας κατηγορεί για έλλειψη πολιτικής στο θέμα του χρέους. Συζητάει η Κυβέρνηση να θέσει προ των ευθυνών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας "εθνική συμφωνία";
Ξέρετε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η οβιδιακή μεταμόρφωση της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα του χρέους. Από εκεί που μέχρι πρότινος οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Μητσοτάκης χαρακτήριζαν το χρέος βιώσιμο και ζητούσαν απλά ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας, πλέον οι ίδιες οι εξελίξεις τους έχουν αναγκάσει να συρθούν στις θέσεις της κυβέρνησης και να αναγνωρίζουν, έστω και δειλά, πως χρειάζονται μέτρα για την ελάφρυνσή του. Καλωσορίζουμε αυτή την έστω και όψιμη αλλαγή στάσης καθώς το ζήτημα του χρέους αποτελεί για την κυβέρνηση μείζον εθνικό θέμα, στο οποίο δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ωστόσο, σε αυτήν τη φάση, δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη κάποιας πρωτοβουλίας.
* Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα με αφορμή και την τρομοκρατική επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο, αλλά όχι μόνο, μια συνεχώς αυξανόμενη πόλωση. Πού την αποδίδετε;

Η πόλωση στην οποία αναφέρεστε σίγουρα δεν αφορά την κυβέρνηση. Είναι πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έφτασαν στο απώτατο σημείο αυτογελοιοποίησης, επιχειρώντας να εκμεταλλευθούν πολιτικά ένα τρομοκρατικό χτύπημα εις βάρος ενός πρώην πρωθυπουργού. Είναι βέβαια οι ίδιοι που στο παρελθόν υπήρξαν θιασώτες της ανιστόρητης και έωλης θεωρίας των δύο άκρων, οι οποίοι δυστυχώς για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα έχουν ανέλθει μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είναι αυτοί που υπαγορεύουν την πολιτική γραμμή που ακολουθεί στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης. Παρ’ όλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ν.Δ. μετά το γκρέμισμα του καταστροφολογικού αφηγήματός της, συνεχίζει να πολιτεύεται με σχεδιασμό 24ώρου. Και για αυτόν τον λόγο συνεχίζει να εκτίθεται, επιχειρώντας να αναγάγει σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ό,τι βρεθεί μπροστά της στην ημερήσια διάταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου