Δεν του είχαν ζητήσει ρουσφέτι, επί πρωθυπουργίας τους, μόνο (!) ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας και «τα λιγότερα του τα ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς», δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» ο Ανδρέας Μαρτίνης, κατά δεύτερη ημέρα εξέτασής του ως μάρτυρας στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας - «Πολλοί, σχεδόν όλοι οι υπουργοί Υγείας, έκαναν το ίδιο», όπως πρόσθεσε - Αναλυτικό ρεπορτάζ
Δεν του είχαν ζητήσει ρουσφέτι, επί πρωθυπουργίας τους, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας και «τα λιγότερα του τα ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς», δήλωσε εκ νέου σήμερα ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» ο Ανδρέας Μαρτίνης, δεύτερη ημέρα εξέτασής του ως μάρτυρας στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση της Αν. Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ)ανέφερε ότι πολλά πολιτικά στελέχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούσαν ρουσφέτια (νοσήλεια και διορισμούς) είτε δια αλληλογραφίας, είτε με ραντεβού. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο της γραμματέως του. «Ζητήστε να σας το φέρει στην εξεταστική, αν δεν της το πήραν οι δοτοί που έβαλε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης», είπε απεθυνόμενος προς τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδ. Μαρτίνης αρνούμενος επίμονα και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Αν. Καββαδία, να δώσει συγκεκριμένα ονόματα στελεχών. «Επιλεκτικά ονόματα δεν θα δώσω, αν είχα όλον τον κατάλογο θα τον έδινα!», ανέφερε διαρκώς.
Τελικά, μετά τα αλλεπάλληλα ερωτήματα, επανέλαβε ότι «όλοι οι πρωην πρωθυπουργοί, εκτός από Τσίπρα και Καραμανλή καθώς και σχεδόν όλοι οι πρώην υπουργοί Υγείας» του ζήτησαν ρουσφέτια όταν ήταν πρόεδρος στο «Ερρίκος Ντυνάν». Για τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι «δεν ήταν στους κοσμικούς κύκλους που εκινούμην και δεν τη γνωρίζω».
Στη συνέχεια η κ. Καββαδία ζήτησε από τον κ. Μαρτίνη να πει αν υπάρχει σχέση μεταξύ της απόφασης Λοβέρδου να αποσύρει τη μήνυση στο Βγενόπουλο σχετίζεται με την απόφαση να δοθεί το νοσοκομείο στην εταιρεία Ημιθέα για να λάβει την απάντηση «ναι συσχετίζεται».
Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας ρώτησε τον Ανδρέα Μαρτίνη «αν εκτιμά ότι το υπουργείο Υγείας από το 2009 και μετά νοιαζόταν να σωθεί το νοσοκομείο ή αντίθετα να έχει την κατάληξη που είχε» για να λάβει την απάντηση πως τα «όσα έγιναν, έγιναν για να απαξιωθεί το νοσοκομείο». Ο κ. Μαρτίνης προσέθεσε ότι «κάθε τι που θα βοηθούσε το Ντυνάν να ορθοποδήσει τορπιλίζονταν και από ανθρώπους εντός Ντυνάν και εκτός».
Επίσης, ο κ. Μάρδας ρώτησε «αν υπήρχε παρέμβαση στο Ντυνάν, από το υπουργείο επί Λοβέρδου μέσω του συμβούλου του κ. Λιαρόπουλου, ο οποίος όπως δήλωσε ο κ. Μαρτίνης αμοιβόταν με 20.000 ευρώ το μήνα από το Ντυνάν» για να εισπράξει την απάντηση «ναι». Τέλος ο κ. Μαρτίνης επανέλαβε ότι «η πρώτη λαίλαπα ακούει στο όνομα Λοβέρδος και συνεχίστηκε επί Γεωργιάδη-Βορίδη».
«Για την περίοδο του πλειστηριασμού, με την τροπολογία του κ. Βορίδηδόθηκε η ευκαιρία να κάνουν αυτά που θέλουν. Από πληροφορίες που έχω, νομίζω ότι ο κ. Βορίδης πιέστηκε αφόρητα», επανέλαβε ο Ανδ. Μαρτίνης απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλου. Μετά από ανάλογες ερωτήσεις κατά την πρώτη του κατάθεση, o Ανδρέας Μαρτίνης παραδέχτηκε πως η δεύτερη τροπολογία του τότε υπουργού που άνοιξε την κερκόπορτα της εκχώρησης του Ντυνάν στην «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ» ήταν «εκ των ων ουκ άνευ». «Άρα ήταν αναγκαία η τροπολογία εξυπηρετούσε τον σκοπό να μπορεί μια εταιρεία να αποκτήσει το κοινωφελές ίδρυμα και ας είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα;», ρώτησε ο Σπύρος Λάππας, με τον Μαρτίνη να απαντά: «Εξυπηρετούσε τον σκοπό να δοθεί το νοσοκομείο στον Σάλλα».
Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις σημερινές αποκαλύψεις του Α. Μαρτίνη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής:
Η σημερινή κατάθεση του πρώην προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντύναν» Ανδρέα Μαρτίνη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στη Δημόσια Υγεία, αποκάλυψε πως οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζαν τον συγκεκριμένο τομέα ως λάφυρο και ως πεδίο για ρουσφέτια.Συγκεκριμένα, οι αναφορές του κ. Μαρτίνη στις μεθοδεύσεις μέσω τροπολογιών, προκειμένου το ίδρυμα να περάσει στα χέρια ιδιωτών, δείχνουν πως η μοναδική έγνοια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι η υγεία των πολιτών. Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις του πρώην προέδρου του Ιδρύματος ότι όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, εκτός από Τσίπρα και Καραμανλή καθώς και σχεδόν όλοι οι πρώην υπουργοί Υγείας ζήτησαν ρουσφέτια, δείχνει το μέγεθος του πελατειακού συστήματος που οικοδόμησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.Έχουν να πουν κάτι για όλα αυτά στη Νέα Δημοκρατία ή θα επιμείνουν στην ένοχη σιωπή;
Ο Ανδρέας Μαρτίνης επανέλαβε τα σχετικά με την αλλαγή του καταστατικού επί υπουργίας Λοβέρδου:
Ο πρ. πρόεδρος του Ντυνάν υπογράμμισε ότι το 2011 ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με «αδήριτη πίεση και με την συνδρομή του τότε και τώρα μάνατζερ κ. Χαραμή» ανάγκασε το ΔΣ του Ντυνάν να αποσύρει τα ένδικα μέσα κατά του Βγενόπουλου λέγοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου του υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τακτική έναντι του Ντυνάν. «Αναγκαστήκαμε να αποσυρθούμε σαν κότες», είπε χαρακτηριστικά.
Σαμαράς - Αβραμόπουλος έκαναν διορισμούς φίλων και πεθερικών στο Ντυνάν
«Ο κ. Σαμαράς μου ζήτησε τα λιγότερα χατίρια απ' όλα τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Μόνο ο Καραμανλής και ο Τσίπρας δεν μου είχαν ζητήσει,, επανέλαβε ο Ανδ. Μαρτίνης. Αναφερόμενος σε ένα από αυτά τα χατίρια, ανέφερε ότι διόρισε τη πεθερά του Αβραμόπουλου, μετά από πράκληση του ίδιου του υπουργού (!).
Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς ζητούσε ρουσφέτια και τον διορισμό συγγενών του στελέχους του ΣΔΟΕ Γιαννίκου, που κατάγεται από την Μεσσηνία και έκανε έλεγχο στο Ντυνάν.
Ο Α. Μαρτίνης είπε ότι μέλη της οικογένειας Γιαννίκου διορίσθηκαν στο Ντυνάν και επεσήμανε ότι «ο Α. Σαμαράς σε ανυποψίαστο χρόνο είχε κάθε δικαίωμα ως εκ της γνωριμίας μας πολλών δεκαετιών να μου ζητήσει κάτι. Δεν ήταν άχρηστοι αυτοί που διορίσθηκαν». «Δεν ήξερα κάποιο πρωθυπουργό να με διορίσει και εμένα. Οι διορισμοί πρέπει να γίνονται από το ΑΣΕΠ», σχολίασε η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Θοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Ο Α. Μαρτίνης της επεσήμανε ότι το Ντυνάν «είναι ιδιωτικό», επομένως δεν κάνει προσλήψεις με ΑΣΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Μαρτίνης στην προηγούμενη κατάθεσή του είχε αναφέρει πως «με κυνηγούν δύο «Ιαβέρηδες». Ένας Γιαννίκος του ΣΔΟΕ, Μεσσήνιος, του οποίου έχω διορίσει δύο συγγενείς με επιστολές «Αντρέα μου» διαπρεπούς πολιτικού». Προφανώς υπονοεί ότι ο Α. Σαμαράς είναι ο διαπρεπής πολιτικός… «Ο Σαμαράς σε επίπεδο προσώπων μου ζήτησε τα λιγότερα χατίρια από όλους τους πρωθυπουργούς. Κανένα δεν μου ζήτησε ο Καραμανλής και ο Τσίπρας», έσπευσε να προσθέσει ο Α. Μαρτίνης υπενθυμίζοντας ότι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά «όσο μπορούσα να έχω έστω και έμμεση επαφή με το Α. Σαμαρά διευκολυνθήκαμε με ΠΝΟ να έχουμε φορολογική ενημερότητα».
Προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησή του ο κ. Μαρτίνης υπογράμμισε ότι όταν του ζήτησε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης να παραιτηθεί παραιτήθηκε αμέσως «για να μην δει τα επόμενα». Επιπλέον, αναφερόμενος στον πλειστηριασμό του «Ερρίκος Ντυνάν» είπε προς την επιτροπή «αν επωφελήθηκαν κάποιοι, είναι δουλειά της επιτροπής να το βρει».
Το επικοινωνιακό σόου της Ε. Χριστοφιλοπούλου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για εντυπωσιοθηρία, καυτηρίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, στην αρχή της συνεδρίασης:
Επισήμανση στο ΕΣΡ από την Εξεταστική Επιτροπή για αντικειμενικότητα στα ΜΜΕ
Ο κ. Μπαλωμενάκης έθεσε τον προβληματισμό να σταλεί επιστολή στο ΕΣΡ περί αντικειμενικότητας των καναλιών για την αποσιώπηση της είδησης. Ως επισήμανση μπορεί να σταλεί υποστηρίζει η κ. Καββαδία όχι ως υπόδειξη.
Μπαλωμενάκης: Μην νομίζετε ότι θα έχει αποτέλεσμα...
Παπαχριστόπουλος: Η ομερτά είναι ομερτά αλλά να τους επιβάλλουμε εμείς την είδηση... δεν γίνεται αυτό που είπε η κ. Καββαδία είναι σωστό.
Βολές και κατά Μηταράκη από Μαρτίνη
Η απουσία του Ν. Μηταράκη (ο οποίος προσήλθε αργότερα στην αίθουσα) στην αρχή της συνεδρίασης, προκάλεσε το σχόλιο του Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος ανέφερε: «Έχω μια απορία για να μην πω παράπονο. Ένα κόμμα αποφάσισε να μην εκπροσωπούνται στην επιτροπή σας άτομα που ανέφερα στον εισαγγελέα. Ο κ. Μηταράκης ενώ ανήκει στην Επιτροπή, δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσω» είπε δηκτικά ο πρώην πρόεδρος του ΚΙΕΝ. Ο Ανδρέας Μαρτίνης στις καταθέσεις του στον αρμόδιο εισαγγελέα αλλά και στην πρόσφατη συνέντευξη στο Dοcumento είχε κατονομάσει τις ευθύνες του αν. τομεάρχη της ΝΔ στο ξεπούλημα του «Ντυνάν».
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς ρώτησε τον κ. Μαρτίνη «ποιο νομίζεται ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος που είχατε κάνει ως πρόεδρος του Ντυνάν» για να λάβει την απάντηση «Ότι παραιτήθηκα». Στην ερώτηση δε «γιατί αυτά που καταγγέλλει τώρα δεν τα κατήγγειλε τότε» απάντησε: «Αν δεν περνούσα την πόρτα των φυλακών θα νόμιζαν ότι τα έλεγα για αντάλλαγμα για να μην μπω φυλακή. Τα λέω αυτά γιατί υπάρχει δικαστικό σκάνδαλο. Είμαι ο μόνος «δολοφόνος» Έλληνας που με αναπηρία 67% δεν έχω αποφυλακιστεί. Δεν ζητώ ρουσφέτι, αλλά ζητώ να εφαρμοστεί ο νόμος και όχι να καταργείται ο νόμος μόνο για μένα».
Αναφερόμενος στις προσλήψεις που έγιναν ο κ. Μαυρωτάς ρώτησε «αν οι υπάλληλοι αυτοί έπαιρναν μετατάξεις για τον δημόσιο τομέα» και ο κ. Μαρτίνης απάντησε «έτσι αποφάσισε ο υπουργός έτσι έγινε», προσθέτοντας ότι «αν το δημόσιο ήταν συνεπές προς το Ερρίκος Ντυνάν θα επεβίωνε το νοσοκομείο». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ερωτώμενος από τον εκπρόσωπο του Ποταμιού «αν για τις νοσηλείες ζητούσαν κάποιοι ασθενείς ευνοϊκή μεταχείριση» ο κ. Μαρτίνης απήντησε ότι «αν δεν το έκανε ήταν σαν να πυροβολούσε τη μισή Βουλή».
Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» δέχθηκε τις ερωτήσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος εστίασε την τοποθέτησή του «στο άνοιγμα των λογαριασμών των πολιτικών που είχαν σχέση με την αγοραπωλησία του Ερρίκος Ντυνάν». Απευθυνόμενος στον κ. Μαρτίνη, του ζήτησε «πει τα πράγματα με το όνομά τους, καθώς ξέρει πολλά», και υπογράμμισε ότι ο ίδιος είχε κάνει τις περισσότερες ερωτήσεις στη Βουλή για το «Ερρίκος Ντυνάν». Επίσης ρώτησε τον πρώην πρόεδρο του Ντυνάν «σχετικά με όσους δεν πλήρωναν τα νοσήλια που έπρεπε, αν υπήρξαν, μεταξύ των πενήτων, και πρώην πρωθυπουργοί όπως ο κ. Σημίτης και ο πρώην υπουργοί όπως ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου» για να λάβει την απάντηση του κ. Μαρτίνη «δεν είμαι λογιστήριο».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ενημέρωσε το σώμα ότι ψηφιακός δίσκος με τα 17.000 άτομα των ωφελουμένων (που έχουν νοσηλευτεί στο Ερρίκος Ντυνάν) βρίσκεται στα χέρια της οικονομικής αστυνομίας προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα αν το «Ερρίκος Ντυνάν μετατράπηκε από κοινωφελές ίδρυμα σε ιδιωτική εκλογή επωνύμων».
Ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη ΝΔ ζήτησε να διερευνηθεί «ποια είναι τα ονόματα αυτά και αν είχαν ή όχι το δικαίωμα εκπτώσεων ή όχι», ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία το να κληθεί «ο οικονομικός διευθυντής του Ερρίκος Ντυνάν να απαντήσει». Επιπλέον, ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το σώμα ότι «σήμερα κατατέθηκαν από το σωματείο των εργαζομένων 4 ομάδες εγγράφων από τα οποία προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξοφληθεί. Επίσης, δήλωσε πως εστάλη προς την Περιφέρεια Αττικής έγγραφο για να απαντήσει «με ποια άδεια ίδρυσης λειτουργεί σήμερα το Ντυνάν».
Η προηγούμενη κατάθεση: Ποιοι «έσκαψαν τον λάκκο» του Ντυνάν
Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και μεγάλα… ονόματα είχε η πρώτη κατάθεση του πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν» που αφορούσε την εκχώρηση του νοσοκομείου στη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.». Το όνομα του Αντώνη Σαμαρά, 4 πρώην υπουργών Υγείας αλλά κι ακόμη 3 υπουργών της ΝΔ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατάθεσής του.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπόδικος και προφυλακισμένος Ανδρέας Μαρτίνης, αφού δήλωσε «κάτοικος Κορυδαλλού», έβγαλε στη… σέντρα –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Documento – πέραν από τον πρώην πρωθυπουργό, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που διετέλεσε υπουργός Υγείας από το 2006 έως το 2009, τον Ανδρέα Λοβέρδο που τον διαδέχτηκε για το διάστημα 2010-2012, τον Άδωνη Γεωργιάδη που ακολούθησε το 2013 και για έναν χρόνο και τον Μάκη Βορίδη που πήρε τελευταίος τη σκυτάλη. Τα ονόματα των Χαράλαμπου Αθανασίου, Νότη Μηταράκη αλλά και Κώστα Χατζηδάκη είχαν επίσης την τιμητική τους. Και ακόμη ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Συνοψίζοντας τι έγινε στην υπόθεση Ντυνάν ο Ανδρέας Μαρτίνης είπε χαρακτηριστικά: «Ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης του Ερυθρού Σταυρού. Ο κ. Λοβέρδος έσκαψε τον λάκκο του Ερρίκος Ντυνάν και ο κ. Γεωργιάδης μας έριξε μέσα και τον σφράγισε πολύ καλά ώστε να μην μπορούμε να βγούμε με τίποτα».
Όπως αναφέρει η Documento, o Ανδρέας Μαρτίνης προτού ξεκινήσει να παραθέτει ονόματα και ευθύνες υπουργών για το ξεπούλημα του Ντυνάν, έκανε μια διευκρίνιση που καταρρίπτει το αφήγημα της ΝΔ περί ιδιωτικής κλινικής για το νοσοκομείο. «Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Κοινωφελούς Χαρακτήρα μη Κερδοσκοπικό Νοσοκομείο. Επιτρέψτε μου την έκφραση διότι εάν ήμασταν κερδοσκοπική ιδιωτική κλινική την άδεια θα την παίρναμε από τη νομαρχία. Τώρα βεβαίως την πήραμε από το υπουργείο Υγείας», είπε αυτολεξεί.
Δημήτρης Αβραμόπουλος - «Ο πρωτεργάτης της καταστροφής»
«Πρωτεργάτη της καταστροφής» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, για τον οποίο είπε ότι διόριζε δημοσίους υπαλλήλους στο νοσοκομείο πίσω από την πλάτη του, γεγονός για το οποίο, όπως είπε, είχαν έρθει και σε αντιπαράθεση. Μάλιστα αποκάλυψε και μία συνάντηση που είχε προγραμματισμένη με τον πρώην υπουργό Υγείας για το μέλλον του νοσοκομείου και στην οποία παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα είναι κατ’ιδίαν, «εμφανίστηκε ένα πούρο συνοδευόμενο από τον κ. Βγενόπουλο».
Ανδρέας Λοβέρδος – «Η σωτηρία που έγινε λαίλαπα»
«Σπεύδω να έρθω στη λαίλαπα που περίμενα ως σωτηρία και η οποία ονομάζεται κ Λοβέρδος», συνέχισε ο Ανδρέας Μαρτίνης, αναφερόμενος στον νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως κατέθεσε ο Λοβέρδος τον είχε αναγκάσει να αποσύρει τις προσφυγές προς τον Ανδρέα Βγενόπουλο, πείθοντάς τον πως εκείνος προσωπικά θα κατέβαλλε τις ανάλογες προσπάθειες για να διευθετηθούν όλα τα οικονομικά ζητήματα του Ερρίκος Ντυνάν. Επιβεβαίωσε μάλιστα πως ο Ανδρέας Λοβέρδος θα έκλεινε τη στρόφιγγα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων σε βάρος του Ντυνάν εάν εκείνος δεν απέσυρε τις μηνυτήριες αναφορές κατά του μεγαλοεπιχειρηματία.
Άδωνις Γεωργιάδης – «Η αγαλλίαση που δεν κράτησε για πολύ…»
Στο επίκεντρο της κατάθεσης Μαρτίνη βρέθηκε στη συνέχεια ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο είπε ότι όταν άκουσε την υπουργοποίηση του ένιωσε «αγαλλίαση» καθώς τον ήξερα από 18 χρονών –όταν ήταν συμφοιτητής της κόρης του. «Αυτή η αγαλλίαση όμως δεν κράτησε για πολύ», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι όταν ξεφούσκωσε ο Βγενόπουλος κανονίστηκε από την τότε κυβέρνηση να αγοράσει το δάνειο ο κ. Σάλλας. «Μη συζητάτε, μου είπε, θα τα κανονίσουμε», ανέφερε ο Μαρτίνης για τον Γεωργιάδη κι αποκάλυψε ότι του ζήτησε με επιστολή την παραίτηση του συμβουλίου του νοσοκομείου, προκειμένου να μπει νέο της επιλογής του. «Ο κ. Σάλλας μου ζήτησε επειδή πήρε το δάνειο να σας πω να φύγετε από εκεί μέσα», του μετέφερε ο Άδωνις, για να αναλάβει στη συνέχεια το ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου ο ξάδελφος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης. «Οι αποφάσεις του τότε υπουργού σε καμία περίπτωση δεν λειτούργησαν προς όφελος του νοσοκομείου», κατέληξε ο Ανδρέας Μαρτίνης για τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Μάκης Βορίδης – «Αυτός που άνοιξε την κερκόπορτα για τον Σάλλα»
Οσον αφορά τη συνεισφορά του Μάκη Βορίδη στο ξεπούλημα του νοσοκομείου, ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν φειδωλός κατά την τοποθέτησή του, αναφέρει η εφημερίδα Documento. Ωστόσο, μετά τις ανάλογες ερωτήσεις o Ανδρέας Μαρτίνης παραδέχτηκε πως η δεύτερη τροπολογία του τότε υπουργού που άνοιξε την κερκόπορτα της εκχώρησης του Ντυνάν στην «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ» ήταν «εκ των ων ουκ άνευ». «Αρα ήταν αναγκαία η τροπολογία εξυπηρετούσε τον σκοπό να μπορεί μια εταιρεία να αποκτήσει το κοινωφελές ίδρυμα και ας είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα;», ρώτησε εκ του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας, με τον Μαρτίνη να απαντά: «Εξυπηρετούσε τον σκοπό να δοθεί το νοσοκομείο στον Σάλλα».
Αντώνης Σαμαράς – «Ο ακατάδεκτος και οι Μεσσήνιοι»
Την τιμητική του στην κατάθεση του Ανδρέα Μαρτίνη είχε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Documento, αρχικά ο Μαρτίνης ενέπλεξε ένα συγγενικό πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και συγκεκριμένα την κ. Κρητικού, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την πεθερά του πρώην πρωθυπουργού, Τέτα Κρητικού. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του στην Εξεταστική Επιτροπή η συγγενής του Αντώνη Σαμαρά είχε στενή φιλία με τον Θεμιστοκλή Χαραμή, νυν γενικό διευθυντή και διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου ο οποίος ήταν μέλος της διαχειριστικής ομάδας Λοβέρδου.
Ύστερα είπε ότι όταν ο Σαμαράς ανέλαβε πρωθυπουργός, προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του για να διευθετήσει διάφορα ζητήματα του νοσοκομείου, με εκείνον να τον παραπέμπει στον τότε διευθυντή του γραφείου του και μετέπειτα μέλος της διορισμένης διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού, Κώστα Μπούρα. Όταν ο Μαρτίνης ζήτησε ραντεβού με τον Κώστα Μπούρα, εκείνος απάντησε «Να με παρατήσετε με τον κλέφτη, τον αλήτη», όπως του είχε μεταφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου.
Τέλος, ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Ντυνάν χαρακτήρισε τιμωρό του έναν Μεσσήνιο υπάλληλο του ΣΔΟΕ τον οποίο κατονόμασε ως Γιαννίκο, για τον οποίο είπε πως έχει διορίσει στο νοσοκομείο δύο συγγενείς του έπειτα «από σχετικές επιστολές επιφανούς πολιτικού προσώπου», γεγονός που οδήγησε πολλά μέλη της επιτροπής στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά λαμβάνοντας υπόψη και την καταγωγή του εφοριακού.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι καταγγελίες Μαρτίνη αποκαλύπτουν τη διαχρονική σήψη στον χώρο της Υγείας
«Στη σημερινή κατάθεσή του στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν» αποκάλυψε μια σειρά μεθοδεύσεων και παρεμβάσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, που οδήγησαν στον οικονομικό στραγγαλισμό και το ξεπούλημα του νοσοκομείου. Από την συμμετοχή φίλων, γνωστών, συγγενών και... καθηγητών των εκάστοτε υπουργών και πρωθυπουργών στα ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν», ως τους εκβιασμούς υπουργών για να εξυπηρετηθούν τραπεζίτες, ο Α. Μαρτίνης περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα, η οποία συνοψίζεται στη φράση του «ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης, ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντυνάν και ο Γεωργιάδης μας έριξε στο λάκκο και τον σφράγισε».
Τα έργα και οι ημέρες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η διαχρονική σήψη στον χώρο της Υγείας, αποκαλύπτεται σιγά σιγά στα μάτια όλων, τώρα που κανείς δεν καλύπτει πια τις ευθύνες τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου