Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Π. Σκουρλέτης: Ακραίοι κύκλοι θέλουν να επιβάλουν άλλο μοντέλο στη Ευρώπη


Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Τη θέση ότι «στην ελληνική περίπτωση είναι έκδηλη πια η προσπάθεια κάποιων ακραίων κύκλων να επιβάλουν ένα άλλο μοντέλο στην Ευρώπη σήμερα», εκφράζει ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με αφορμή επίσης τις επιθετικές δηλώσεις Σόιμπλε, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι κάποιες δυνάμεις φαίνεται πως έχουν διαφορετικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της Ευρώπης.
      «Εμείς θα επιχειρήσουμε ώστε να υπάρξει μια λύση που να περιλαμβάνει τα θέματα του χρέους», τονίζει, ερωτηθείς αν εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική λύση στο επικείμενο Eurogroup ή εάν αυτή θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Και προσθέτει: «Εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε εκ μέρους της χώρας μας και με βάση αυτή την επιδίωξη θα κινηθούμε, πηγαίνοντας αν χρειαστεί και στη Σύνοδο Κορυφής».
      Ασκώντας σκληρή κριτική στη ΝΔ αναφορικά με τη στάση της στην υπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο Πάνος Σκουρλέτης την κατηγορεί για «στείρο αρνητισμό» και για «καταστροφική πολιτική στάση», καταλογίζοντας της πως είναι «δέσμια στη λογική ότι το χρέος είναι βιώσιμο». Στο ερώτημα αν είναι απαραίτητο να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε να χαραχθεί μία τέτοια εθνική γραμμή για το χρέος, αναφέρει ότι πρόκειται για μια θεσμική διαδικασία «την οποία θα πρέπει να την αναζητούμε σε κάποιες στιγμές, εφόσον όμως έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλοι όροι και προϋποθέσεις». Αλλιώς, σημειώνει, το να γίνει μία σύσκεψη και απλά και μόνο να έρθει ο κ. Μητσοτάκης και να καταθέσει τον «στείρο και εθνικά επιζήμιο αρνητισμό του», δεν ωφελεί.
      Αναφερόμενος στο ζήτημα με τους συμβασιούχους της καθαριότητας, επί του οποίου αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπογραμμίζει την κυβερνητική δέσμευση πως «αν τυχόν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα θα κινηθούμε ανάλογα έτσι ώστε και να μην χάσουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αλλά και να μην υπάρξει κανένα είδους πρόβλημα ως προς την συγκεκριμένη παροχή στους δήμους».
      Ο υπουργός Εσωτερικών μιλά επίσης για τις κεντρικές κατευθύνσεις της αναθεώρησης του Καλλικράτη. «Θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να παίξει τον δικό της ρόλο στην υπόθεση ενός αναγκαίου περιφερειακού δημοκρατικού προγραμματισμού στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», τονίζει.
Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Κύριε υπουργέ, τις προηγούμενες εβδομάδες επικρατούσε αισιοδοξία στην κυβέρνηση για κατάληξη άμεσα στη συνολική λύση που ζητάει η Αθήνα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επανέλθει με επιθετικές δηλώσεις προς την Ελλάδα. Τι άλλαξε ξαφνικά και τα πράγματα τώρα εμφανίζονται να είναι τόσο περίπλοκα; Πού αποδίδετε αυτή τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών;
Νομίζω ότι ένα πρώτο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε από τις δηλώσεις που ακούγονται κυρίως από την γερμανική πλευρά είναι ότι για κάποιες δυνάμεις εντός της Ευρώπης ουσιαστικά φαίνεται πως έχουν διαφορετικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κινούνται περισσότερο στη λογική μιας Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, όπως το είχαμε ακούσει σε μια πρόσφατη συνάντηση ανάμεσα στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία -αν θυμάμαι καλά-, και πολύ λιγότερο κινούνται με τις βασικές αρχές και αξίες, στη βάση των οποίων ουσιαστικά πορεύτηκε η Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της δημοκρατίας. Θεωρώ, δηλαδή, ότι στην ελληνική περίπτωση είναι έκδηλη πια η προσπάθεια κάποιων ακραίων κύκλων να επιβάλουν ένα άλλο μοντέλο στην Ευρώπη σήμερα.
Εκτιμάτε ότι ρόλο στη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών παίζει και το γεγονός ότι διανύουν στη Γερμανία μια προεκλογική περίοδο ή θεωρείτε ότι είναι βαθύτερο ιδεολογικό το ζήτημα τελικά;
Νομίζω ότι πάνε μαζί αυτά τα δύο. Από τη μια, υπάρχουν οι δικές του σκέψεις για το τι Ευρώπη σκέφτεται, οραματίζεται στην από εδώ και πέρα φάση, αλλά από την άλλη είναι σαφές ότι όλες οι κινήσεις της γερμανικής πλευράς, τουλάχιστον εκ μέρους του κ. Σόιμπλε, ικανοποιούν τις προεκλογικές σκοπιμότητες και ανάγκες του κόμματός του και της χώρας του και βεβαίως και τις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας.
Ο επόμενος κομβικός σταθμός είναι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται κυρίως από τις δηλώσεις Σόιμπλε εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει εκεί μια ικανοποιητική λύση ή βλέπετε η λύση να δίνεται στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου;
Εμείς, όπως ξέρετε, θα επιχειρήσουμε ώστε να υπάρξει μια λύση που να περιλαμβάνει τα θέματα του χρέους. Είναι κάτι τέτοιο πιθανό; Η μέχρι τώρα κινητικότητα που έχει υπάρξει δεν μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι. Βεβαίως μένει να δούμε, διότι ξέρετε ότι πολλές φορές έστω και για λόγους τακτικής πριν ολοκληρωθεί μια συμφωνία κάθε πλευρά φροντίζει να είναι ως ένα βαθμό ή να φαίνεται πιο σκληρή. Εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε εκ μέρους της χώρας μας και με βάση αυτή την επιδίωξη θα κινηθούμε, πηγαίνοντας αν χρειαστεί και στη Σύνοδο Κορυφής.
Άρα έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα σκληρό διαπραγματευτικό μπρα-ντε φερ. Η κυβέρνηση θα αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία; Ποια θα ήταν μια ικανοποιητική λύση για την Αθήνα;
Το θέμα δεν αρχίζει και τελειώνει στο πλαίσιο των συζητήσεων που αφορούν τη λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνεχή συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαπραγματευτική τακτική εκ μέρους της χώρας μας. Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα μιλάει από τη θέση του πιο αδύνατου σε αυτό το σκληρό μπρα-ντε φερ που είπατε κι εσείς. Είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο κυρίαρχος ρόλος της Γερμανίας στη σημερινή Ευρώπη. Μόνο που αυτό το μοντέλο της νέας γερμανοκεντρικής Ευρώπης δεν είναι ένα ελκτικό μοντέλο και δεν είναι αυτό το οποίο μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της και τη συνοχή της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβάλλεται να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει από την Άγγελα Μέρκελ στήριξη προς την Ελλάδα για λύση στο θέμα του χρέους; Ανήκουν στην ίδια πολιτική ευρωπαϊκή οικογένεια. Δηλαδή η αντιπολίτευση πρέπει να στηρίξει τη γραμμή της κυβέρνησης για το χρέος ώστε να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή;
Μέχρι τώρα η αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να μην στηρίξει τα συμφέροντα της χώρας- όχι την κυβέρνηση, διότι είναι λογικό με τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσά μας η αντιπολίτευση να έχει τη δικιά της ανάγνωση στα πράγματα. Εκείνο όμως το οποίο προξενεί εντύπωση είναι ότι ακολουθεί έναν στείρο αρνητισμό. Και βεβαίως φαίνεται ότι ακόμα είναι δέσμια στη λογική ότι το χρέος είναι βιώσιμο: Δεν έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στην ανάγκη ή πολύ περισσότερο δεν έχει πάρει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να θέσει και να αθροίσει τη δικιά της φωνή με τα δικά της χαρακτηριστικά στην υπόθεση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μία καταστροφική, στην κυριολεξία, πολιτική στάση της Νέας Δημοκρατίας.
Συνεπώς είναι απαραίτητο να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε να χαραχθεί μία τέτοια εθνική γραμμή για το χρέος, με δεδομένη και την ανάλυσή σας για την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ;
Θα έλεγα ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι μία θεσμική διαδικασία, την οποία θα πρέπει να την αναζητούμε σε κάποιες στιγμές, εφόσον όμως έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλοι όροι και προϋποθέσεις. Αλλιώς το να γίνει μία σύσκεψη και απλά και μόνο να έρθει ο κ. Μητσοτάκης και να καταθέσει τον στείρο αρνητισμό του, θα έλεγα μάλιστα και τον εθνικά επιζήμιο αρνητισμό του, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν ωφελεί.
Την περασμένη Πέμπτη με τον πρωθυπουργό παρουσιάσατε μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Ποια είναι τα κεντρικά χαρακτηριστικά της αναθεώρησης του Καλλικράτη που, όπως ακούσαμε, θα έρθει νομοσχέδιο ως τον Οκτώβριο στη Βουλή;
Εμείς ήδη εδώ και καιρό έχουμε ξεκινήσει έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς περί την αυτοδιοίκηση. Και με την ίδια την κοινωνία, γιατί η υπόθεση της αυτοδιοίκησης πρωτίστως αφορά τις τοπικές κοινωνίες. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτόν τον διάλογο να καταλήξουμε σε κάποιες μεγάλες βαθιές αλλαγές που αφορούν τον Καλλικράτη, τον σημερινό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Αυτές οι αλλαγές προφανώς έχουν κατεύθυνση και προσανατολισμό. Κινούνται ακριβώς στη λογική της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων και του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποσαφηνίζοντας τα όρια σε σχέση με αρμοδιότητες που μέχρι τώρα ασκούνται και από το κράτος- άρα υπάρχει μία τέτοιου είδους ανάγκη. Θέλουμε η αυτοδιοίκηση να παίξει τον δικό της ρόλο στην υπόθεση ενός αναγκαίου περιφερειακού δημοκρατικού προγραμματισμού στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Και επίσης πιστεύουμε ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης των δήμων, όπου βασικό συστατικό τους στοιχείο είναι και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, που θα εμπεδώσει τελικά και μία διαφορετική κουλτούρα συνθέσεων πάνω στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Όλα αυτά θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι οι τίτλοι των κυοφορούμενων αλλαγών για την αυτοδιοίκηση. Βεβαίως αυτή η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο μιας δύσκολης κατάστασης για τα οικονομικά της χώρας. Αυτό το γνωρίζουμε. Και κατά συνέπεια θα φροντίσουμε έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται για να μπορέσουμε πραγματικά να μπούμε σε μία νέα μεταρρυθμιστική εποχή για την αυτοδιοίκηση.
Μία τελευταία ερώτηση. Ως προς το θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ, υπάρχει περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι να μην πάρουν πίσω τα δεδουλευμένα τους;

Μιλάτε για τους παρατασιούχους της καθαριότητας. Αναμένουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μια απόφαση η οποία δεν έχει διατυπωθεί ολόκληρη, και οι διαρροές που υπήρξαν ουσιαστικά υπονομεύουν το ίδιο το κύρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση ότι αν τυχόν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα θα κινηθούμε ανάλογα έτσι ώστε και να μην χάσουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αλλά και να μην υπάρξει κανένα είδους πρόβλημα ως προς την συγκεκριμένη παροχή στους δήμους, δηλαδή στον πολύ κρίσιμο τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Πολύ δε περισσότερο που είμαστε σε μία φάση καλοκαιρινή που οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου