Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Π. Σκουρλέτης: Στην Ευρώπη υπάρχει διάθεση για απομάκρυνση απο τη νεοφιλελεύθερη δογματική ακαμψία


Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Ρ/Σ «ALPHA 9.89» (Γ. Σαραντάκος)


Φαντάζομαι, κι εσείς να ρωτήσετε τον κ. Γιούνκερ για τις απαιτήσεις της τρόικας, γιατί τις ακούμε κι εμείς, τις μαθαίνουμε ότι η τρόικα τα ζητά σχεδόν όλα. Εσείς βλέπετε πίσω από αυτό έναν εκβιασμό προς την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της πορείας εξόδου που έχει περιγράψει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο;

Νομίζω, η τρόικα ζητά αυτά που είναι ήδη γνωστά από καιρό ότι θα ζητούσε. Θέλω να πω ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο είναι στην τελευταία του φάση, ήταν γνωστή η φάση της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση ουδέποτε αμφισβήτησε την φιλοσοφία, τον πυρήνα αυτής της πολιτικής. Πάντοτε συζητούσε τα προαπαιτούμενα, τα επιπλέον μέτρα με την τρόικα και τα αποδεχόταν. Άρα, κινείται στην πεπατημένη.


Και τα έχει ψηφίσει; Ουσιαστικά αυτό μου λέτε;

Όχι μόνο τα έχει ψηφίσει, αλλά έχει δεσμευτεί και για όλα τα υπόλοιπα. Δηλαδή όλα αυτά που ακούμε, δεν τα ακούμε για πρώτη φορά. Η συζήτηση γύρω από το νόμο για τις απολύσεις, για το ασφαλιστικό, για τον ΦΠΑ, για το νέο μισθολόγιο, για τις απολύσεις στο Δημόσιο, δεν είναι καινούργια ζητήματα.


…τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ…

Ναι, όλα αυτά. Κατά συνέπεια, η αποκρυπτογράφηση αυτών που συνέβησαν στο τελευταίο Eurogroup, αλλά και όσων δηλώνονται εκ μέρους της κυβέρνησης είναι ότι, κατ’ ουσίαν έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονιακού οικοδομήματος, που δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι ότι έχουμε μπει στη μεταμνημονιακή περίοδο.


Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτούς τους νόμους του κράτους – γιατί και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος δεν υπέγραψαν ως πρόσωπα, αλλά ως θεσμοί, ως Πρωθυπουργός και ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Χαρδούβελης και ο κ. Στουρνάρας υπέγραψαν ως υπουργοί Οικονομικών, όχι ως πρόσωπα – τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτά αν γίνουν εκλογές και εσείς γίνετε κυβέρνηση θα τους πείτε εμείς δεν τα κάνουμε αυτά; Δεν πρέπει το κράτος να έχει συνέχεια στις διεθνείς πια δεσμεύσεις που έχει αναλάβει;


Έχετε ακούσει ποτέ να αμφισβητείται ποτέ αυτή η πολιτική εκ μέρους του κ. Σαμαρά, του κ. Χαρδούβελη, του κ. Στουρνάρα ή του κ. Βενιζέλου; Πολλές, δε, φορές τους έχουμε ακούσει να λένε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε πολλά από αυτά που ψηφίστηκαν να τα έχουμε κάνει.

Εγώ ρωτώ εσάς, όμως. Αυτοί έχουν κάνει αυτό που νόμιζαν σωστό για τη χώρα.


Άρα, η ελληνική Βουλή εξακολουθεί να είναι ένα κυρίαρχο όργανο, έχει ψηφίσει πάνω από 400 νόμους μνημονιακούς, έπονται άλλα 19 προαπαιτούμενα που μπαίνουν τώρα στο τραπέζι με τις συζητήσεις με την τρόικα. Κατά συνέπεια, η ίδια η ελληνική Βουλή έχει τη δυνατότητα να καταργήσει αυτούς τους νόμους.


Παρά το γεγονός ότι αποτελούν διεθνείς συμβάσεις ουσιαστικά.

Λάθος κάνετε. Δεν αποτελούν διεθνείς συμβάσεις.


Μα δεν τα κάναμε αυτά για να πάρουμε χρήματα;

Ήταν μέσα στο πλαίσιο μιας πολιτικής δέσμευσης, η οποία έχει πια το χαρακτήρα της αυτοδέσμευσης. Επαναλαμβάνω, ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός που έχει δει την εφαρμογή του, την έκφρασή του, σε αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι η ιδεολογία και τα «πιστεύω» του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.


κ. Σκουρλέτη, όμως, αυτά υπεγράφησαν για να πάρει η Ελλάδα χρήματα. Δηλαδή, υπογράφαμε το μνημόνιο, εκταμιεύονταν οι δόσεις.

Και απεδείχθη από την ίδια τη ζωή, ότι .ισοπεδώθηκε η κοινωνία, έχουμε φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης, το δε χρέος δεν μειώθηκε.


Ήταν μια καταστροφική πολιτική…….. Ωραία, εγώ άλλο σας ρωτώ. Προφανώς έχετε μια διαφορετική αντίληψη, είναι σαφές αυτό. Το έχω καταλάβει, το έχουν καταλάβει όλοι οι Έλληνες νομίζω. Αυτό, όμως, δεν είναι μια διεθνής σύμβαση με κάποιες χώρες που μας έδωσαν τα λεφτά τους;

Το σκέλος των δανειακών συμβάσεων έχουμε πει ότι θα το διαπραγματευτούμε με τους εταίρους. Αυτά τα οποία αφορούν ένα πλέγμα νόμων και μέτρων που συνδέονται με το μνημόνιο και έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, έχουμε δεσμευτεί ότι θα τα καταργήσουμε


Μα, δεν συνδέονται μεταξύ τους αυτά; Δηλαδή, αν εμείς δεν υπογράψουμε τώρα αυτά τα 19 μέτρα….

Μισό λεπτό. Συνδέονται, εφόσον το θέλουμε, και στη λογική των δανειστών. Δεν συνδέονται με βάση την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσέγγιση τελικώς είναι πολιτική, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Κι εδώ είναι οι βαρύτατες ευθύνες των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.


Ότι δεν διαπραγματεύτηκαν λέτε;

Ότι δεν διαπραγματεύτηκαν και δεν αμφισβήτησαν αυτή την πολιτική. Θα μπορούσε κανείς, δείχνοντας μια επιείκεια, να πει «άντε τον ένα χρόνο, τα δυο χρόνια». Ολοκληρώνονται πέντε χρόνια καταστροφικής πορείας. Ποιος είναι ο λόγος να συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή, στην ίδια πλεύση;


Μήπως επειδή δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές;

Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Γιατί βλέπετε, αυτό που συζητιέται είναι μια πολύ αισχυντηλή έξοδος στις αγορές, την ίδια στιγμή που ουσιαστικά μιλάμε για μια νέα πιστωτική γραμμή, η οποία είναι το μνημόνιο με άλλο όνομα.

Τα χρήματα που πήραμε όμως το 2010, το ΄11, το ΄12, δεν τα παίρναμε γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας;

Προσέξτε το οξύμωρο σχήμα. Γι' αυτά τα χρήματα, μεταξύ των οποίων και τα 11,5 δις, τώρα θέλουν να μας φορτώσουν κι άλλη επιτήρηση κι άλλα μέτρα..


Γιατί μήπως δεν είναι ακόμα ασφαλές το περιβάλλον για την Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της.

Κοιτάξτε.. Με αυτή τη λογική, έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, ουσιαστικά θα είμαστε στο διηνεκές σε ένα μνημονιακό τούνελ. Τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων ώστε να μπουν τα πράγματα αυτά στο τραπέζι. Δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αφορούν συνολικά την επόμενη μέρα για την Ευρώπη. Το έχουμε αντιληφθεί αυτό; Η Γαλλία δεν συζητά με το δικό της τρόπο –και το πέτυχε σε ένα μεγάλο βαθμό- την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας; Η Ιταλία δεν είναι το ίδιο ακριβώς;


Μα είναι ίδια τα μεγέθη;..

Δεν είναι. Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών και των μεγεθών, πρέπει να δούμε πού υπάρχουν κοινά συμφέροντα, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αντιφάσεις και του απέναντι στρατοπέδου, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε σήμερα ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση μετά από χρόνια για την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής, που έχει περιθωριοποιήσει συνολικά την Ευρώπη στην παγκόσμια οικονομία.


Εσείς πιστεύετε ότι αν τα πείτε αυτά στον κ. Γιούνκερ όταν θα τον δείτε σε λίγες μέρες, πιστεύετε ότι θα συμφωνήσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος μετέχεις την τρόικα;..

Εγώ πάντως είδα μεγάλες κινητοποιήσεις αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ενάντια σ΄ αυτή την πολιτική λιτότητας. Την ίδια στιγμή βλέπω ότι σε μια άλλη χώρα του Νότου, στην Ισπανία, οι δυνάμεις οι αντιμνημονιακές θα έλεγα, εν πάση περιπτώσει που αντιστρατεύονται τις ακραίες πολιτικές λιτότητας καταγράφονται ως πρώτη πολιτική δύναμη. Και, επαναλαμβάνω, αν τώρα η Ελλάδα δεν πρωτοστατήσει ώστε να θέσει αυτά τα ζητήματα, ποιος θα το κάνει; Η κυρία Μέρκελ;..


Μήπως όμως αυτό είναι και μια επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου;… Δηλαδή αν δεν συμφωνήσουν οι εταίροι μας…

Είναι μονόδρομος…


Ναι.. Και σας πει ο κ. Γιούνκερ στην πορεία ότι εγώ δεν συμφωνώ μ΄’ αυτή την πολιτική. Εγώ θέλω να συνεχίσετε την προηγούμενη.

Δεν είναι μόνο θέμα κ. Γιούνκερ.


Λέω.. που είναι πιο κοντά στην Ελλάδα απ΄ όλους…. Δηλαδή δεν πάω στην κυρία Λαγκάρντ γιατί εκεί είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχουν αποστάσεις απ΄ αυτό. Σας λέω ο κ. Γιούνκερ που έχει δείξει αν θέλετε ένα πιο φιλελληνικό πρόσωπο, να το πω έτσι…

Κι εκεί λοιπόν θα αρχίσει η υπόθεση της διαπραγμάτευσης. Αλλά αυτός ο άλλος δρόμος, ο δρόμος του υποτιθέμενου μνημονιακού ρεαλισμού, βλέπετε πού έχει οδηγήσει. Μπορούμε να συμβιβαστούμε λοιπόν ότι αυτό θα είναι το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας; Ε,. όχι, εμείς δεν θα υπογράψουμε την καταδίκη της. Τι να κάνουμε…


Το ερώτημα είναι προφανώς ότι εφ΄ όσον διαφωνείτε με την υπάρχουσα πολιτική, θα ακολουθήσετε μια άλλη. Το ερώτημα είναι αν η άλλη είναι μια ασφαλής πολιτική για να οδηγήσει τη χώρα έξω από το μνημόνιο. Αυτό είναι το ερώτημα.

Είναι μια προσπάθεια που νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση θα οδηγήσει σε μια κατάσταση προς όφελος των συμφερόντων του λαού μας.


Πάντως φαντάζομαι ότι δεν θα περιμένετε να έχετε ευήκοα ώτα απέναντί σας όταν παρουσιάσετε αυτή την πολιτική. Το αντιλαμβάνεστε αυτό; Ευήκοα ώτα από τους δανειστές… Δεν εννοώ τον Ισπανό πρωθυπουργό...

Τα αυτιά σήμερα στην Ευρώπη είναι πιο ανοιχτά απ΄ ότι ήταν πριν από δύο και τρία χρόνια.


Θεωρείτε ότι οι Γερμανοί έχουν αλλάξει; Είναι πιο ήπιοι στην αντιμετώπιση χωρών του Νότου;…

Εμείς δηλαδή θα υπερασπιστούμε το μοντέλο της γερμανοκεντρικής Ευρώπης;…


Προφανώς όχι...

Το ερώτημά σας παραπέμπει εκεί….


Όχι, το ερώτημά μου παραπέμπει στους ισχυρούς παίκτες της Ευρώπης και όχι στους περιφερειακούς, δυστυχώς…

Ξέρετε όμως ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, τα διλήμματα που τίθενται συνολικά πια στην Ευρώπη είναι πολύ βαθιά. Εάν λοιπόν επιλέξει με βάση τη νεοφιλελεύθερη δογματική ακαμψία να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα που θα τα βρει σκούρα. Νομίζω ότι συνολικά η Ευρώπη θα τα βρει.


Δεν ξέρω αυτό πώς ακούγεται…

Σας πληροφορώ ότι στις επαφές που έχουμε εμείς ακούγεται. Ακούγεται και υπάρχει διάθεση να συζητηθούν αυτά τα θέματα.


Για ποιες επαφές μιλάτε;.. Γιατί το τελευταίο διάστημα έχετε ανοίξει τη βεντάλια των επαφών σας…

Στις κάθε είδους.. Εννοώ επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, επίσημες, ανεπίσημες, ινστιτούτα, εκπροσώπους θεσμικών οργάνων.. τις κάθε είδους επαφές.


Και στον κ. Άσμουνσεν αυτά που είπατε ακούστηκαν λογικά και κατανόησε τις θέσεις σας;…

Δεν θέλω εγώ να πω. Ο κ. Άσμουνσεν εκφράζεται από μόνος του. Εγώ σας λέω λοιπόν ως ένα συμπέρασμα ότι πλέον αυτά τα ζητήματα τίθενται προς συζήτηση. Κι αν δεν μπουν τώρα, επαναλαμβάνω, πότε θα τα βάλουμε;


Πριν σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω τι έγινε χθες στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου; Μάλιστα 1 ώρα και 20 λεπτά διαβάζω στις εφημερίδες ότι κράτησε η συνάντηση αυτή. Φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να ήταν μόνο για το Ίδρυμα Κλίντον.

Απ΄ όσο ξέρω, γιατί δεν ήταν κανείς άλλος μέσα στη συνάντηση εκτός από την ίδια και τον κ. Τσίπρα απ΄ όσο ξέρω η συζήτηση περιστράφηκε σ’ αυτό το επικείμενο συνέδριο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου