Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Δ. Στρατούλης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπογράφει τίποτε που να συνεχίζει τις μνημονιακές πολιτικές»


ΕΡ: Θεωρώ ότι δεν γίνατε σοφότερος από τις χθεσινές συναντήσεις. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν και πριν.

Κι όμως, λίγο σοφότερος έγινα και εγώ και πολλοί άλλοι, κατά τη γνώμη μου, καθώς αποδείχθηκε ότι ο κ. Σαμαράς και η ηγεσία της ΝΔ δεν αποδέχονται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, με άλλα λόγια να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, να υπάρξει μια συνεννόηση σχετικά με το πότε θα γίνουν εκλογές και, εφόσον καταλήξουν ως προς αυτό, να συζητήσουν και να αποφασίσουν ποιο θα είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας –αυτό θα πρέπει βέβαια να επιλεγεί μετά από εκλογές. Επομένως, η ειλημμένη απόφαση του κ. Σαμαρά είναι μέχρι Φλεβάρη-Μάρτη να συνεχίσουμε με ένα κλίμα πόλωσης και οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΕΡ: Κάποιοι υποστηρίζουν, όμως, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση με «προαπαιτούμενο» το πότε θα φύγει ο πρωθυπουργός.

Το βασικό ζήτημα, που πρέπει να κριθεί αυτήν τη στιγμή, είναι με ποια πολιτική θα πορευθεί η χώρα. Με άλλα λόγια, εάν θα πορευθεί με μια πολιτική που θα συνεχίζει τα μνημόνια με άλλη ονομασία, όπως για παράδειγμα προληπτική πιστωτική γραμμή ή συμβόλαιο που θα περιέχει ορισμένους όρους και προϋποθέσεις –αυτή είναι η μια γραμμή και, από ό,τι φαίνεται και έχει αποδειχθεί, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κινείται σε αυτήν την ρότα– ή εάν θα αλλάξουμε πολιτική και θα πορευθούμε με πολιτική αμφισβήτησης και ακύρωσης των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών και με σκληρή διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Έτσι κι αλλιώς, όποτε και να διεξαχθούν οι εκλογές, ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Κατά συνέπεια, για ποιον λόγο να περιμένουμε τέσσερις μήνες και μέσα σε μια περίοδο δύσκολη από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς και οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, προκειμένου να κριθεί το ζήτημα αυτό; Ας κριθεί τώρα, ώστε να έχουμε μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα διαπραγματευθεί τη διαγραφή του χρέους και θα κάνει ό,τι είναι να κάνει με τα μνημόνια και τις ανθρωποκτόνες αυτές πολιτικές. Οτιδήποτε άλλο εντείνει την πόλωση και την αντιπαράθεση.

ΕΡ: Για αυτό ακριβώς δεν είμαστε σοφότεροι, γιατί ο κ. Τσίπρας επανέλαβε χθες αυτά που λέει τόσο καιρό.


Υπό αυτό το πρίσμα, ναι, είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας. Ιδιαίτερα αυτό που επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας το λέμε σταθερά ήδη μετά τις ευρωεκλογές του Μάη του 2014, που ανέδειξαν πρώτη δύναμη για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη ριζοσπαστική Αριστερά.

ΕΡ: Θεωρείτε παράλογη την άρνηση του κ. Σαμαρά, όταν με λίγα λόγια του λέτε «να βρεθούμε για να σου πούμε πότε θα φύγεις»;

Εμείς θεωρούμε παράλογο να συνεχίζεται μια πολιτική που είναι ανθρωποκτόνα. Επομένως, διαφωνούμε ριζικά με τον κ. Σαμαρά. Πρέπει να υπάρξει λύση του πολιτικού προβλήματος.

ΕΡ: Στην πραγματικότητα, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση μέχρι να γίνουν εκλογές.
Πώς να υπάρξει συναίνεση, αφού έχουμε διαφορετικές πολιτικές;

Εμείς λέμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να γίνει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ώστε να ξαναπάρουν μπροστά η οικονομία, η κοινωνία και η χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος υποστηρίζουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Τι ακριβώς θα προσπαθήσουν να διαπραγματευθούν με τους δανειστές της χώρας, όταν μιλάνε για βιωσιμότητα του χρέους; Για ποιον λόγο τότε να θελήσουν αυτοί να μας ανακουφίσουν; Για ποιον λόγο να απομειώσουν το δημόσιο χρέος, όταν η ίδια η κυβέρνησή μας τούς λέει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να αποπληρώσει χρέος ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ;

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχει ριζική διαφορά μεταξύ μας.

ΕΡ: Συνεπώς, οποιαδήποτε σκέψη για συνεννόηση σε οποιοδήποτε επίπεδο για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει μόνο μετά από εκλογές;

Συνεννόηση όσον αφορά τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε σχέση με τα μείζονα ζητήματα του μνημονίου, του δημοσίου χρέους και του αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει, γιατί έχουμε ριζικά αντίθετες απόψεις.


Η συναίνεση που θα επιδιώξουμε εμείς θα είναι με κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα και μεγάλα τμήματα του λαού και τα πρώτα άμεσα μέτρα που θα πάρουμε, με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα αφορούν την ευρύτερη πλειοψηφία του λαού μας.

ΕΡ: Εάν έρθει κάποια συμφωνία για το μεταβατικό, κατά την κυβέρνηση, στάδιο και ζητηθεί η υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, τι σκοπεύετε να κάνετε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει a priori ότι δεν υπογράφει τίποτα, το οποίο συνεχίζει τις μνημονιακές πολιτικές, είτε με τη μια είτε με την άλλη ονομασία, είτε με τον έναν επικοινωνιακό μανδύα είτε με τον άλλον. Οτιδήποτε δίνει συνέχεια στις πολιτικές που κατέστρεψαν και φτωχοποίησαν τον λαό και ταπείνωσαν τη χώρα μας εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να το εγκρίνουμε, να το επικυρώσουμε και να το σεβαστούμε.

ΕΡ: Πώς σας φάνηκε η πρόταση που κατέθεσε χθες ο κ. Δένδιας για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των ιδιωτών;


Καταρχήν, πρέπει πρώτα η ίδια η κυβέρνηση να πει εάν την εκφράζει αυτή η πρόταση. Ήδη ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ο αρμόδιος υφυπουργός, λέει ότι στην κυβέρνηση δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο. Επομένως, πρέπει πρώτα να δούμε την πρόταση της κυβέρνησης.

Εμείς ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο στις 30 Ιουλίου 2012, έναν μήνα μετά τις τότε βουλευτικές εκλογές, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση-νόμου στη Βουλή, βάσει της οποίας λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων δίναμε με τη λογική της διαγραφής των τραπεζικών τους χρεών σε ποσοστό και μέγεθος τέτοιο, όσο ήταν οι απώλειες που είχαν οι ιδιώτες –είτε επαγγελματίες είτε εργαζόμενοι είτε συνταξιούχοι είτε άνεργοι– αποδεδειγμένα, με κατάθεση ετήσιων φορολογικών δηλώσεων, τα χρόνια του μνημονίου από 01/01/2010.

Η πρότασή μας αυτή είναι κατατεθειμένη στη Βουλή, ισχύει και με βάση αυτή θα κινηθούμε. Δεν υπάρχει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, εάν αυτή δεν περιλαμβάνει και διαγραφή τμήματος των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επαγγελματιών προς τις τράπεζες, ανάλογη με τις απώλειες του εισοδήματος που είχαν αυτά τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου