Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Π. Σκουρλέτης: Θα μιλάμε ελεύθερα και θα υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού


Αποσπάσματα συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη στην τηλεόραση του Σκάι και την Άννα Μπουσδούκου


Για ποιο λόγο εσείς δεν θέλετε, κ. Σκουρλέτη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο αν γίνει αυτή η συνάντηση;

κα Μπουσδούκου, χαρακτηρίσατε μια τέτοια συνάντηση ως αυτονόητη ενέργεια και συμφωνώ απολύτως. Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Σαμαράς δεν αντέχει ούτε αυτή την αυτονόητη απλή συνάντηση, η οποία είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το έκλεισε το θέμα και το έκλεισε για δεύτερη φορά. Διότι, θυμάστε μόλις πριν από λίγες μέρες, όταν πήγαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του είπαμε να πάρει την πρωτοβουλία και να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, για να δούμε δυο ζητήματα, το θέμα της διεξαγωγής των εκλογών και να διερευνήσουμε τα χαρακτηριστικά ενός νέου προσώπου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την επόμενη Βουλή. Και εκεί το θέμα το έκλεισε αμέσως.

Γιατί ο κ. Σαμαράς το κάνει; Να σας απαντήσω ευθέως και χωρίς πολλά λόγια. Διότι ο κ. Σαμαράς έχει μια αφήγηση για τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια δύναμη φιλοτρομοκρατική, ανεύθυνη, εξτρεμιστική. Άρα του χαλάει, αν θέλετε, αυτήν την προσέγγιση, αυτήν την αφήγηση, το να καθίσει με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο ίδιο τραπέζι έτσι απλά.


Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στη θέση του, ότι αν γίνει αυτή η συνάντηση, θα πάει ο κ. Τσίπρας και θα πει στον Πρωθυπουργού να παραιτηθεί;

Είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος: «αχαρακτήριστη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές». Αχαρακτήριστη σε μια δημοκρατία δεν είναι ποτέ μια προσφυγή στο λαό, όταν μάλιστα είναι διαπιστωμένο αυτό που λέμε «λαϊκή δυσαρμονία». Όταν λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση στερείται λαϊκής νομιμοποίησης. Όταν πάει να χειριστεί ζητήματα που δεν αφορούν το επόμενο εξάμηνο, το τέλος της θητείας της, αλλά τις επόμενες δεκαετίες. Είναι αχαρακτήριστο, λοιπόν, ένας λαός που δεινοπαθεί να του αρνούμαστε το δικαίωμα να αξιολογήσει την κυβέρνηση, να εκφράσει τη γνώμη του μέσα από τις κάλπες. Αυτού του είδους την αντίληψη δημοκρατίας ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω και φαντάζομαι ο κ. Παναγιωτόπουλος να το είπε εν τη ρύμη του λόγου του, γιατί δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους «ακρούτσικες» προσεγγίσεις για τα θέματα της λειτουργίας του πολιτεύματος.

Τώρα, σε μια συνάντηση ανάμεσα σε δυο θεσμικούς παράγοντες - γιατί αυτός είναι ο Πρωθυπουργός και αυτός είναι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – τι ρόλο παίζει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης; Αν πρόκειται για μια τριμερή συνάντηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, όχι δεν μας αφορά. Και εμείς ξεκαθαρίσαμε και κάτι άλλο. Αυτή η συνάντηση, την οποία άλλωστε δεν ζητήσαμε, είναι για να αποκατασταθεί αυτή η αυτονόητη μίνιμουμ επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Προφανώς και δεν βλέπουμε να υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης πάνω στα κρίσιμα ζητήματα του χρέους. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συνεννοηθούμε με τον κ. Σαμαρά και για τι πράγμα; Για να συνεχίσουμε μια πολιτική, η οποία έχει ισοπεδώσει την κοινωνία; Ο κ. Σαμαράς τα είπε πολύ καθαρά την προηγούμενη Κυριακή στο άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Δεν άφησε κανένα πεδίο συνεννόησης.


Αν η κυβέρνηση, επειδή βρίσκεται σε αυτή την περίοδο που προσπαθεί να συνεννοηθεί κάπως με την τρόικα, για να επιστρέψουν εδώ, να συνεχίσει η διαπραγμάτευση, να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα χρονοδιαγράμματα είναι γνωστά από εκεί και πέρα, αν ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη συμφωνία και καλέσει στη συνέχεια τον Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσει για ότι έχει συμφωνηθεί, χωρίς ακόμα να έχουμε περάσει στην επόμενη μέρα, ποια θα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;


Μας λέτε, αν ο κ. Σαμαράς κλείσει μια συμφωνία εκ νέου, η οποία θα αφήνει ανέγγιχτη τη μνημονιακή πολιτική και έρθει να μας ενημερώσει, ποια θα είναι η θέση μας; Προφανώς θα είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.

Το ερώτημα είναι το εξής: ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πηγαίνει σε διάφορες Συνόδους Κορυφής, αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει – αφήστε τον κ. Τσίπρα – το ελληνικό Κοινοβούλιο; Ο κ. Σαμαράς έχει αλλεργία να κάνει τη συζήτηση ακόμα και στο ίδιο το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει μια άτακτη υποχώρηση απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Και στο θέμα του χρέους. Θυμόσαστε πόσες φορές έχουμε ακούσει για το θέμα του χρέους ότι θα έρθει προς συζήτηση. Δεν υπήρχε το Νοέμβρη του ’12 μια δέσμευση ότι αν θα υπάρξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα θα προσεγγίσουμε και το θέμα του χρέους; Πού είναι αυτή; Στο ράφι…


Ναι, αλλά μεσολαβεί μια διαπραγμάτευση, κ. Σκουρλέτη. Δεν τη βλέπετε αυτή τη διαπραγμάτευση που μεσολαβεί;


Διαπραγμάτευση με την τρόικα; Η τρόικα είναι η ανώτερη υπαλληλία των δανειστών, οι οποίοι έρχονται να ελέγξουν τους μνημονιακούς στόχους. Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι πολιτικά.

Έχει σημασία να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους και να τα αξιολογούμε.


Πώς άκουσε επίσημα η Κουμουνδούρου αυτό που είπε χθες ο κ. Μητρόπουλος;

Η δική μας η θέση και η ερμηνεία είναι απόλυτη. Όπως και ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος σε μια δεύτερή του συνέντευξη το διευκρίνισε αυτό το πράγμα. Θέλουμε να έχουμε λυμένα τα χέρια. Ισχυρή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμη κοινοβουλευτικά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Ναι, αλλά υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο, κ.Σκουρλέτη, να αναγκαστείτε να συνεργαστείτε και με άλλα κόμματα. Εκεί τι θα κάνετε;

Με μνημονιακές δυνάμεις αποκλείεται.


Μα, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι αν δεν έχετε αυτοδυναμία…
Μέσοι όροι στην εφαρμοζόμενη πολιτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοδύναμης είτε συμμαχικής με την μνημονιακή πολιτική, δεν υπάρχουν. Να είμαστε απόλυτα σαφείς.


Άρα, ο κ. Μητρόπουλος είναι εκτός γραμμής.

Δεν νομίζω ότι ο κ. Μητρόπουλος είπε αυτό το οποίο του αποδίδετε.


Τι είπε τότε;

Το διευκρίνισε ο ίδιος. Δεν υπάρχει περίπτωση, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο. Σε όλους του τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει – και εδώ μας έχετε κατηγορήσει γι’ αυτό το πράγμα – ότι η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ξεκινά από ένα πρώτο βήμα, που είναι η ακύρωση του μνημονίου, το ξήλωμα των εφαρμοστικών νόμων. Αυτό το οποίο δεν κάνει η κυβέρνηση, λέγοντάς μας ότι φεύγουμε από το μνημόνιο. Πώς φεύγουμε από το μνημόνιο, αν δεν καταργήσει έστω και έναν νόμο;

Θα καταργήσει η κυβέρνηση έναν νόμο του μνημονίου και ποιος θα είναι αυτός; Ήταν όλα καλώς καμωμένα; Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι ήταν όλα καλώς καμωμένα και έπρεπε να τα είχαμε κάνει εδώ και τριάντα χρόνια. έπρεπε εδώ και τριάντα χρόνια να έχει φτάσει η ανεργία των νέων το 65%, να έχουν μεταναστεύσει άνθρωποι, να κλείνουν οι επιχειρήσεις, να διαλύεται η δημόσια περιουσία. Αυτές οι κόκκινες γραμμές πώς εξαερώνονται κάθε φορά; Πώς εξαφανίζονται κάθε φορά;


Παναγιωτόπουλος- Γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση…


Η σκληρή «διαπραγμάτευση» είναι για το ποια μνημονιακά μέτρα θα εφαρμοστούν. Συζητάτε ή όχι την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας αυτή τη στιγμή; Συζητάτε για το λοκάουτ; Δεν είστε ειλικρινείς.. Συζητάτε για νέα μείωση των συντάξεων;… για ένα νέο ασφαλιστικό…


Παναγιωτόπουλος… Όχι.. Μπορούμε όμως να συζητήσουμε για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου..

Τις κατακτήσεις της ανθρώπινης ιστορίας, όσο και ακραίοι να είσαστε νεοφιλελεύθεροι δεν θα μπορέσετε να τις καταργήσετε. Το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στις συλλογικές συμβάσεις είναι κατακτήσεις των εργαζομένων.


Παναγιωτόπουλος – Δεν είναι κανείς κατά των συλλογικών συμβάσεων…

Μπα, τι έκανε το μνημόνιο; Είστε κατά της μετενέργειας ναι ή όχι;… Είσαστε διχασμένος πολιτικά; Τι μου λέτε;….. Πέστε μου πώς βγαίνουμε από το μνημόνιο όταν τα εφαρμόζετε και θέλετε να πάρουμε και άλλα μέτρα;….

Για την υπόθεση Καρατζαφέρη

Γιατί πετάτε την μπάλα έξω κ. Παναγιωτόπουλε. Για τις μίζες μιλάμε, για το πάρτι στα εξοπλιστικά…

Πείτε μου αν πιστεύετε ότι μόνο ο κ. Καρατζαφέρης είναι βουτηγμένος σ΄ αυτή την υπόθεση. Ένα κόμμα εκτός Κοινοβουλίου, ενώ δεν έχουν καμία σχέση αυτοί οι οποίοι ήταν οι διοικούντες. Πέστε μου λοιπόν την εμπειρία σας ως υπουργός Εθνικής Άμυνας; Πέστε μου για το φαγοπότι. Είναι μόνο ο Τσοχατζόπουλος;

….

Κάντε λοιπόν πλάτες, όπως κάνατε πλάτες και στον κ. Βενιζέλο στην υπόθεση των υποβρυχίων. Η περίπτωση Καρατζαφέρη είναι βγαλμένη μέσα από τη σάρκα του δικομματικού πολιτικού συστήματος που υπηρετήσατε.

Ο καθένας θα κριθεί. Εγώ όμως είδα και τον κ. Μπαλτάκο, ο οποίος τώρα είναι ο συνήγορος της ENERGA και της POWER. Είδα και τον κ. Βορίδη να έχει αναλάβει ως δικηγόρος αυτή την υπόθεση. Δηλαδή την υπόθεση των δύο εταιρειών που έφαγαν τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου.

Επειδή θέλετε ονοματεπώνυμα, σας παραπέμπω στις δεκάδες φωτογραφικές διατάξεις που έχετε ψηφίσει υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.


Παναγιωτόπουλος- Μην παριστάνετε τον Καρατζαφέρη της Αριστεράς…

Τους Καρατζαφέρηδες τους έχετε στο κόμμα σας. Έχετε πρωτοκλασάτα στελέχη στη Ν.Δ. που ήταν με τον κ. Καρατζαφέρη. Τις ερωτήσεις Καρατζαφέρη τις έχουν συνυπογράψει κοινοβουλευτικοί σας εκπρόσωποι και υπουργοί σας.


Παναγιωτόπουλος- Πάψτε να κάνετε τους εισαγγελείς….

Θα μιλάμε ελεύθερα. Ευτυχώς ακόμη σ΄ αυτό το επίπεδο δεν έχετε τη δυνατότητα να μας φιμώσετε. Δεν θα μας φιμώσετε. Θα μιλάμε ελεύθερα και θα υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Για τη συνάντηση Βενιζέλου με Παπανδρέου-Σημίτη

Κατ΄ αρχήν η τελευταία φράση του κ. Παναγιωτόπουλου περί ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πραγματικά, απαντάει τελικά με τον πιο ειλικρινή τρόπο γιατί ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να καθίσει έστω και για τα μίνιμουμ με τον κ. Τσίπρα στο ίδιο τραπέζι.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αποδρομή και αυτό είναι γνωστό. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για διαφορετικού τύπου ευθύνες ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο. Ευθύνονται εξ ίσου για τις επιλογές των τελευταίων ετών, για την υπηρέτηση των μνημονίων. Είναι μια υπόθεση η οποία δεν μας αφορά, ας τα βρουν μεταξύ τους και ας παρακολουθήσουν αυτή την εξαέρωση ενός ιστορικού κατά τα άλλα κόμματος, το οποίο έκανε από ένα σημείο και έπειτα τραγικά και εγκληματικά λάθη σε βάρος της πατρίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου