Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Α. Πορτοσάλτε)
ΕΡ: Εάν τελικώς υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας, εσείς θα επανακαθορίσετε τη στάση σας;
Όχι, γιατί έχουμε πει επανειλημμένως ότι οποιαδήποτε συμφωνία συνεχίζει τις μνημονιακές πολιτικές με το ένα ή το άλλο όνομα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει τη δική μας συναίνεση, πόσω μάλλον συμφωνία.
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί βήμα-βήμα σε σχέση με τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές, τις οποίες υποτίθεται ότι είχε χαράξει. Στην ουσία, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε «κόκκινες μεταξωτές κορδέλες» έναντι της τρόικας και, από ό,τι φαίνεται, αυτό που η κυβέρνηση διεκδικεί αυτή τη στιγμή, αφού έχει ήδη κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της, είναι μήπως μπορέσει και μεταθέσει για λίγο αργότερα κάποια από τα 19 προαπαιτούμενα της τρόικας, τα πιο αντεργατικά και αντικοινωνικά από αυτά, για τη λεγόμενη συμφωνία ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής.
Επομένως, δεν υπάρχει επί της ουσίας κάποια αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης, απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Διότι είτε τα προαπαιτούμενα αυτά συμφωνηθούν με την τρόικα τώρα, στη φάση της αξιολόγησης πριν από την 8η Δεκεμβρίου, είτε συμφωνηθούν σε δεύτερη φάση στο νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει την ενισχυμένη προληπτική γραμμή, που η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι θα αποτελεί συνέχεια των μνημονίων, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο για τον ελληνικό λαό. Εφόσον εφαρμοστούν και πάλι μνημονιακά μέτρα, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον, για τον λαό που δεν αντέχει άλλα βάρη θα είναι το ίδιο.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη και σε μια τέτοια μνημονιακή συμφωνία.
ΕΡ: Ας πούμε ότι, παρόλα αυτά, υπογράφεται μια συμφωνία για ενισχυμένη προληπτική γραμμή από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Η συμφωνία αυτή δεν θα δεσμεύει και την επόμενη ελληνική κυβέρνηση;
Εμείς έχουμε διευκρινίσει με πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι το κράτος έχει μεν συνέχεια, όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις –και πρέπει να έχει συνέχεια–, για εμάς όμως τα μνημόνια δεν έχουν συνέχεια. Επομένως, την οποιαδήποτε συμφωνία συνάψει η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς τη δική μας σύμφωνη γνώμη και υπογραφή, εμείς δεν πρόκειται να την αναγνωρίσουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής ως προς τη θέση του ότι σκοπεύει να ακυρώσει τα μνημόνια και το μόνο που προτίθεται να διαπραγματευθεί με τους δανειστές της χώρας είναι οι δανειακές συμβάσεις για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν ανάσα η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία και, συνολικά, ο λαός μας.
ΕΡ: Εσείς πιστεύετε ότι η νέα συμφωνία θα είναι ένα νέο μνημόνιο;
Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα νέο μνημόνιο με διαφορετική ονομασία. Μπορεί να ονομάζεται συνεταιρική σχέση, μια καινούργια συμφωνία που θα συνοδεύει τη λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή, το λεγόμενο «δανειακό μαξιλαράκι».
ΕΡ: Η συμφωνία αυτή, όμως, θα επιτρέπει στη χώρα να παίρνει χρήματα από τις αγορές, να τροφοδοτεί το τραπεζικό της σύστημα και αυτό με τη σειρά του τις επιχειρήσεις. Λέτε δηλαδή ότι, εάν εκλεγείτε εσείς, αυτό δεν θα ισχύσει;
Αυτό που λέμε εμείς είναι το εξής: εφόσον αυτή η συμφωνία συνοδεύεται από νέο μνημόνιο –όπως και να το ονομάζουν αυτή τη φορά, παρότι ως γνωστόν το καταστατικό του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ορίζει ρητά ότι μια τέτοια ενισχυμένη προληπτική γραμμή θα συνοδεύεται από memorandum, δηλαδή μνημόνιο–, είναι δεδομένο ότι εμείς τη συμφωνία αυτή και την όποια υπογραφή έχει βάλει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία συνεχίζει τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, δεν πρόκειται να τις αναγνωρίσουμε.
ΕΡ: Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την αυτοδυναμία μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο Αλέξης Μητρόπουλος;
Δεν προτιμούμε τον όρο «αυτοδυναμία», οπότε είτε πάρουμε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή τις 151 ψήφους, είτε όχι, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές.
ΕΡ: Για ποιον ΣΥΡΙΖΑ μιλάτε, όμως; Για τον ΣΥΡΙΖΑ της πλειοψηφίας ή τον ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό του κόμματός σας;
Μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ που αυτήν τη στιγμή είναι ενωμένος όσο ποτέ.
ΕΡ: Ως προς το θέμα της συνάντησης Σαμαρά-Τσίπρα, ποια είναι η δική σας γνώμη;
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας καλούνταν με θεσμικό τρόπο, δηλαδή εάν ο πρωθυπουργός της χώρας καλούσε σε συνάντηση τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπωσδήποτε ο τελευταίος θα ανταποκρινόταν. Είμασταν σαφείς ως προς αυτό.
Εντούτοις, άλλο πράγμα είναι οι θεσμικές συναντήσεις και άλλο η ουσία. Διότι, επί της ουσίας, περίπτωση συναίνεσης για συνέχιση των πολιτικών των μνημονίων ή περίπτωση συναίνεσης σε σχέση με τη θέση της κυβέρνησης ότι το χρέος είναι βιώσιμο δεν υπάρχει. Και αυτό, διότι εμείς θέλουμε, καταρχάς, να καταργήσουμε τα μνημόνια και, επιπλέον, θεωρούμε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να το αποπληρώσει ο ελληνικός λαός, ακόμη και αν πουληθεί στο σύνολό του σαν σκλάβος, και, κατά συνέπεια, πιστεύουμε ότι πρέπει να διαγραφεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του.
Ως εκ τούτου, συναίνεση επί των δύο αυτών κορυφαίων ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα και τον λαό μας δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Υπηρετούμε δύο εντελώς αντίθετες πολιτικές, οι οποίες καλό θα ήταν, μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας μας, να έχει τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός να τις κρίνει και να επιλέξει κάποια από αυτές μέσα από εκλογική διαδικασία.
ΕΡ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας θέλει τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να δηλώσει στη συνέχεια ότι του ζήτησε να παραιτηθεί. Εσείς θέλετε να τεθεί ένας τέτοιος όρος;
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διευκρινίσει ότι συμφωνεί να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, είχε πει ρητά ότι στο συμβούλιο αυτό θα έθετε ως θέμα να συμφωνηθεί η ημερομηνία των εκλογών και, από εκεί και πέρα, να γίνει η όποια κουβέντα για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, κάτι που επανέλαβε και χθες.
Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα το τι είδους συζήτηση θα μπορούσε να γίνει και άλλο το να ανταποκριθούμε σε μια πρόσκληση για θεσμική συνάντηση. Γιατί, όπως προείπα, δεν υπάρχει περίπτωση συναίνεσης ή συμφωνίας με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
ΕΡ: Για εσάς το ζητούμενο είναι να γίνει συνάντηση, προκειμένου να ζητήσετε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί;
Για εμάς, το να συναντά ο πρωθυπουργός τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να τον ενημερώνει για τα μείζονα ζητήματα είναι κάτι που το θεωρούμε αυτονόητο. Και το γεγονός ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται στη Βουλή για να απαντήσει στις ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών, είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο που δεν έχει καμία σχέση ούτε καν με τις πρακτικές προηγούμενων πρωθυπουργών.
ΕΡ: Το άγχος της κυβέρνησης είναι να μην βγει ο κ. Τσίπρας μετά από μια τέτοια συνάντηση και πει ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.
Θεωρώ ότι η κυβέρνηση επικαλείται διάφορα προσχήματα και έχει επιλέξει να προχωρήσει σε μια πολιτική άκρατης πόλωσης και αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, κατηγορώντας και συκοφαντώντας τον και επιτιθέμενη στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πάντα. Και έχει τη συγκεκριμένη στάση, ακριβώς επειδή έχει επιλέξει αυτήν τη γραμμή πόλωσης, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου