"Η κυβέρνηση είναι τελειωμένη" δηλώνει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης.
Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο φιάσκο του ΕΝΦΙΑ το οποίο όπως είπε "δείχνει πρωτίστως τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Τρόικα αλλά και την απίστευτη προχειρότητα και ανικανότητα της κυβερνητικής ηγεσίας", αλλά και στην επικείμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θεωρείται δεδομένο από τον διεθνή Τύπο και από τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους.
"Ίσως είναι προτιμότερο για αυτούς να διαπραγματευτούν τη λύση με μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, παρά με μια κυβέρνηση που οι μέρες της τελειώνουν", σχολίασε ο Δημ. Παπαδημούλης.
Αναλυτικά η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ. Πώς κρίνετε αυτό που έγινε στη Βουλή την Παρασκευή σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ;
Η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ δείχνει πρωτίστως τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Τρόικα αλλά και την απίστευτη προχειρότητα και ανικανότητα της κυβερνητικής ηγεσίας. Η δε θεωρία που λανσάρει κάθε φορά το Μαξίμου, ότι δήθεν, παλαιότερα, έφταιγε ο Στουρνάρας και ο Θεοχάρης, τώρα ο Χαρδούβελης και η Σαββαίδου, αλλά ποτέ ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, είναι επιεικώς αστεία. Δυστυχώς όλα αυτά, μαζί και με τη γενικότερη κακή κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας, ενισχύουν την εκτίμηση, και στα επιτελεία των Βρυξελλών, ότι η κυβέρνηση είναι τελειωμένη.
Ερ. Τι εννοείτε;
Η στάση της Τρόικα, που δείχνει ότι δεν βιάζεται να επιστρέψει και ουσιαστικά πετάει στα σκουπίδια την επιστολή Χαρδούβελη, φανερώνει ότι αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι το πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί έχει δημιουργήσει μια τέτοια απαίτηση για αλλαγές στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς, που ίσως είναι προτιμότερο για αυτούς να διαπραγματευτούν τη λύση με μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, παρά με μια κυβέρνηση που οι μέρες της τελειώνουν.
Ερ. Δηλαδή επισήμως ή παρασκηνιακά, ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι θα έχουμε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και περιμένουν αυτή την αλλαγή για να προχωρήσουν σε μια άλλη διαπραγμάτευση;
Δεν μιλώ για παρασκήνιο. Όποιος έχει μάτια, βλέπει. Όλος ο διεθνής Τύπος, όλες οι εκτιμήσεις που δημοσιεύονται αποκαλύπτουν ότι στις προσεχείς εθνικές εκλογές, που πιθανολογούνται στους επόμενους μήνες, μεγάλος νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν και τα απανωτά «φιάσκο» της κυβέρνησης. Πριν ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση Σαμαρά μας έλεγε ότι, μετά τις γερμανικές εκλογές που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2013, θα υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους. Υπάρχει επίσης η δέσμευση του Eurogroup, από το Νοέμβρη του 2012, ότι η αν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της, θα υπάρξουν μέτρα για την περαιτέρω μείωση του χρέους. Τώρα, αθετούν τη δέσμευσή τους και χρησιμοποιούν ως επιχείρημα τις δηλώσεις Σαμαρά-Βενιζέλου που υποστηρίζουν ότι το «χρέος είναι βιώσιμο».
Ερ. Σας «χτυπούν» την πόρτα θεσμικοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί βλέπουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Και ποιοι είναι αυτοί;
Ο κατάλογος των συνομιλητών του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται γιατί πολύ απλά, βλέπουν ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λογικό να θέλουν να συζητήσουν μαζί μας. Το κρίσιμο για μας δεν είναι τα πρόσωπα με τα οποία συνομιλούμε, -αυτό είναι γνωστό μέσω των ανακοινώσεων του Τύπου. Το κρίσιμο είναι τι λέμε. Και λέμε τα ίδια με αυτά που λέμε και στο εσωτερικό της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μεγάλος θόρυβος που έγινε στα εγχώρια ΜΜΕ γύρω από τη σύνοδο του ΔΝΤ στη Ν.Υόρκη και την πρόσκληση του Γ.Σταθάκη σε επιστημονικό συνέδριο, τις ίδιες μέρες, με τη διπλή του ιδιότητα, ως βουλευτής και ως καθηγητής. Διάβασε ή άκουσε κανείς κάτι στα ελληνικά μίντια για τα όσα είπε ο Σταθάκης; Το θέμα «θάφτηκε» κανονικά. Γιατί ο Σταθάκης υπογράμμισε εκεί ότι το Μνημόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς και «καρδιά» για τη λύση του προβλήματος είναι μια μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους Μακάρι και η θέση της κυβέρνησης να ήταν η ίδια. Αν ο Σαμαράς ήθελε να ανακτήσει κάτι από την ανύπαρκτη πια διαπραγματευτική του δύναμη, θα έπρεπε να καλέσει τον Τσίπρα στο Μαξίμου, χθες, να τον ενημερώσει και να ζητήσει τη γνώμη του και να διερευνήσουν τη δυνατότητα συμφωνίας-«πακέτο», μέσω μιας σύσκεψης υπό τον Κ.Παπούλια, και για το πρόσωπο του ΠτΔ, και για τον ακριβή χρόνο των εκλογών και για μια προσπάθεια εθνικής συνεννόησης με στόχο την απομείωση του χρέους. Δεν πρέπει η Ελλάδα να διευκολύνει τους δανειστές να αθετήσουν τη ρητή δέσμευση του Νοεμβρίου του '12.
Ερ. Είναι «προαπαιτούμενο» για μια συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά ο χρονικός προσδιορισμός ημερομηνίας εκλογών;
Δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι ο κ.Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που δεν έχει την παραμικρή επικοινωνία με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θυμίζω ότι ο Ανδ.Παπανδρέου αποκαλούσε τον Κων/νο Μητσοτάκη «εφιάλτη της Δημοκρατίας». Ο δε νεώτερος κ.Καραμανλής, αποκαλούσε τον Κ.Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής». Κριτική και ορολογία πολύ βαρύτερη από αυτή που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα κατά του κ.Σαμαρά. Και που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι ο Σαμαράς ούτε καλεί τον Αλ.Τσίπρα σε συνάντηση, ούτε έρχεται στη Βουλή και επιπλέον «σαμποτάρει» κάθε πρωτοβουλία για σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θυμίζω επίσης ότι μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Παπούλια πριν λίγες μέρες, ο Τσίπρας ζήτησε αντίστοιχη σύσκεψη και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού προκειμένου να συζητηθεί ο χρόνος των εκλογών, η δυνατότητα συναίνεσης για τον ΠτΔ καθώς και το μέλλον της οικονομίας, με αιχμή το μη βιώσιμο χρέος.
Ερ. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία στα δύο από τα τρία θέματα; Για παράδειγμα, να συμφωνήσουν για το χρέος, να συμφωνήσουν και για το πρόσωπο του ΠτΔ και να πει ο Σαμαράς «εγώ θέλω να εξαντλήσω την τετραετία»...
Δεν έχει νόημα να υποθέτουμε πού μπορεί να καταλήξει μια τέτοια προσπάθεια, ερήμην των κορυφαίων θεσμικών παραγόντων της χώρας. Ο μόνος τρόπος για να απαντηθεί κάτι τέτοιο είναι να γίνει επιτέλους αυτή η συνάντηση. Διαπιστώνω μάλιστα ότι το ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη της ΝΔ το ζητούν,, ενώ ο Σαμαράς με μικρή ομάδα στο Μαξίμου αμύνεται λυσσωδώς στη γραμμή «καμία επικοινωνία-κανένας διάλογος με την αξιωματική αντιπολίτευση». Δηλαδή ξαφνικά, η Μπακογιάννη, ο Μιχελάκης και άλλοι που το προτείνουν έγιναν φιλο-ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου