Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Τ. Κορωνάκης: Βασικός όρος για να συνεχίσουμε η ενότητα




Η τοποθέτηση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Πέμπτης

Έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο η απόφαση της ΚΕ

Ομόφωνα πρέπει να καταλήξουμε ότι δεν αφήνουμε κανέναν και καμία σύντροφο/ισσα βορά σε όσους θέλουν να ξεσκίσουν οποιαδήποτε διαφορετική πρόταση.

Πολύ αρνητικό γεγονός και μεγάλο πλήγμα για το κόμμα μας η παραίτηση των συντρόφων της ΚΟΕ από την ΚΕ.

Πρέπει να βρούμε τρόπο να απολογήσουμε συνολικά ό,τι έχει συμβεί.

Αν καταλήξουμε στο να φύγει αυτός, να μείνει κάποιος άλλος, υλοποιούμε το σχέδιο του αντιπάλου.

Πρέπει με όλη μας την ειλικρίνια να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε.

Όσα συμβαίνουν σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι πρωτοφανή και για αυτό χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη βεβαιότητα στις τοποθετήσεις μας. Στη φάση στην οποία βρισκόμαστε είναι πιο χρήσιμο όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει αυτήν τη στιγμή να παρουσιάζουμε τη μισή αλήθεια. Δημιουργεί συνθήκη πολυδιάσπασης η επιστροφή στο βασικό ιδεολογικό οπλοστάσιο του καθενός.

Βρεθήκαμε μπροστά σε έναν απόλυτο, καθαρό, πραγματικό εκβιασμό. Δεν το αμφισβητεί κανένας. Είναι πραγματικό το ερώτημα πώς φτάσαμε στον εκβιασμό μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Πρέπει να μπούμε όλοι ο ένας στη θέση του άλλου, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Θεωρώ ότι το σχέδιο διεκδίκησης πολιτικής λύσης στην ευρωζώνη δεν ήταν λάθος. Είχε και κέρδη. Το #thisisacoup, το τράνταγμα της ευρωπαϊκής σοσιαλοδημοκρατίας, η στάση των Πρασίνων, ήταν στα κέρδη.

Γιατί να μην τα σκεφτούμε όλα αυτά νηφάλια, ενώ έχουμε πει όλοι σε όλους τους τόνους ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι δικό μας; Γιατί πρέπει να χωριστούμε σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς;

Και όμως η Ευρώπη έχει αλλάξει. Είναι αντιδραστική αλλαγή η ταπείνωση μια χώρας που αντιστάθηκε.

Δεν πρέπει να βγάλουμε γρήγορα και εύκολα συμπεράσματα. Η ευκολία που κινηθήκαμε οδήγησε σε ήττα όλων των σχεδίων που είχαμε μέσα στο κόμμα.

Το να βγάλουμε ψύχραιμα συμπεράσματα θα ήταν μια σπουδαία ανταπόδωση στους συντρόφους/ισσες που μας στάθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε σχέδιο απεμπλοκής άμεσα από τα μνημόνια.

Παρακολουθώντας τη διαπραγμάτευση, κυβέρνηση και κόμμα έχασαν σημαντικές ευκαιρίες παρέμβασης στην κοινωνία.

Δεν οργανωθήκαμε για τον πόλεμο που είχαμε να δώσουμε, κάναμε λάθη, αλλά το βασικό είναι ότι δεν παίξαμε στο γήπεδό μας, μέσα στην κοινωνία. Όποια και αν είναι η συνέχεια αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Βασικός όρος να δεχτούμε ότι η ενότητά μας είναι βασικό προαπαιτούμενο για να συνεχίσουμε την αντίσταση. Αν ακυρώσουμε αυτό θα έχουμε κάνει ένα τραγικό λάθος και θα έχουμε στείλει ένα τραγικό μήνυμα έξω.

Ο δεύτερος όρος είναι ότι αυτό το κόμμα από τις συστατικές του Αρχές λέει πως ό,τι και αν συμβεί, στον αγώνα στο δρόμο θα βρίσκεται με τους από κάτω. Εμείς πρέπει να είμαστε εκεί και να οργανώνουμε κοινωνικές αντιστάσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης και αυτό δε γίνεται εφαρμόζοντας μνημόνια.

Ένας ξαφνικός θάνατος από έναν μακρόσυρτο έχουν μια διαφορά. Στο μακρόσυρτο αύριο ζεις. Αν πηγαίναμε σε άτακτη χρεοκοπία, ο κόσμος στον οποίο αναφερόμαστε θα έχανε πολλά από το επόμενο πρωί.

Τα λάθη που κάναμε δεν μπορούμε να τα ξανακάνουμε. Γιατί η συμφωνία μπορεί να μην κλείσει. Γιατί το πρόγραμμα μπορεί να μη βγαίνει. Άρα χρειαζόμαστε πολλά σχέδια.

Γι' αυτό χρειαζόμαστε έναν συντεταγμένο διάλογο, όχι μια πατ-κιουτ διαδικασία.

Το να διαφωνούμε επί της διαδικασίας δεν είναι καλό δείγμα για τη μετέπειτα πορεία.

Το διαρκές συνέδριο έχει πρόβλημα γιατί δεν εμπλέκει την κομματική βάση. Το έκτακτο συνέδριο βάζει όλο το κόμμα μέσα σε έναν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον. Μην απαξιώνετε τι αποφάσεις μπορεί να πάρει ένα συνέδριο. Μπορεί να πάρει όλες τις αποφάσεις.

Ο διάλογος για το μέλλον της Αριστεράς στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, πρέπει να γίνει και με τους συντρόφους μας στην Ευρώπη. Δεν είναι μια απόφαση που θα βγάλουμε εμείς για όλους.

Προτείνω έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη, που δίνει τη δυνατότητα συγκροτημένου διαλόγου.

Θα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και ανοχή μεταξύ μας, γιατί το καλό μπορεί να βγει αν μείνουμε όλοι μαζί, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να βγούμε από τα μνημόνια, για να νικήσει η Αριστερά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου