Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Π. Σκουρλέτης: Πρέπει να διατηρήσουμε το ριζοσπαστικό μας πρόσημο


«Πρέπει να διατηρήσουμε το ριζοσπαστικό μας πρόσημο, όντας αναγκασμένοι να εγκρίνουμε μια συμφωνία που υπερβαίνει τον εαυτό μας. Χρειάζεται ειλικρίνεια στις μεταξύ μας συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς διάθεση για ανθρωποφαγίες. Και να λάβουμε υπόψιν τα νέα δεδομένα, να αποκτήσει η κοινωνία φωνή στο διάλογο που ξεκινά», δήλωσε, μιλώντας στο Κόκκινο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εσωκομματικά ζητήματα, ο Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε:

"Το καράβι θα πορευτεί μέσα από ένα πλήθος αντιφάσεων , και σημασία έχει να φανεί ότι η διάθεση υπέρβασης των αντιθέσεών μας θα έχει ένα ριζοσπαστικό και προοδευτικό πρόσημο. Όταν είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε μια συμφωνία που δεν είναι ούτε το πρόγραμμά μας, ούτε οι αναφορές μας, ούτε ο εαυτός μας, αλλά ταυτόγχρονα το επιλέξαμε κάτω από το βάρος των δεδομένων συσχετισμών και λόγω της έλλειψης εναλλακτικών προτάσεων, αυτή είναι μια τεράστια αντίφαση. Σημασία έχει να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο που σε ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα θα μπορέσουμε να υπερβούμε αυτή την αντίφαση.

Είναι η στιγμή που θα βγουν όλες οι παθογένειές μας και τα αρνητικά στην επιφάνεια με ορμητικό τρόπο και θα εξαρτηθεί από μας το πως θα τα διαχειριστούμε με τον πιο δημιουργικό τρόπο, να βγάλουμε νέα σταθερά συμπεράσματα, να πατήσουμε στην επόμενη φάση. Δεν είναι εύκολο. Κι ενδεχομένως να μη μπορέσουμε να το κάνουμε όλοι μαζί. Εκείνο που χρειάζεται είναι ειλικρίνεια, ευθύτητα, όχι κατεύθυνση ανθρωποφαγική, αλλά με ανοιχτή διάθεση να κάνουμε μια συζήτηση"

Και συνέχισε αναφερόμενος σε ένα ενδεχόμενο συνέδριο:


"Όταν λέμε διαδικασίες , δεν είναι μόνο ένα συνέδριο. Διότι αν είναι ένα συνέδριο με τους δεδομένους και παγιωμένους συσχετισμούς των τελευταίων ετών, τα συγκεκριμένα πρόσωπα που απλά και μόνο θα βλέπουν μόνο τι έχει πει ο καθένας τα προηγούμενα χρόνια και θα υποτιμούν τα νέα δεδομένα, θα είναι πολύ λίγο παραγωγικό. Ένα συνέδριο θα πρέπει να βάζει μέσα και όλο αυτό που συναντήσαμε και το τελευταίο εξάμηνο, και τα δύο τελευταία χρόνια, το κόσμο του 36%, ένα μέρος του 62% του ΟΧΙ, τους νέους ανθρώπους, έναν καινούριο κόσμο πιο λαϊκό, όλοι αυτοί πρέπει να αποκτήσουν φωνή στο διάλογο που τώρα ξεκινάει."

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις μετά την συμφωνία με τους δανειστές και τα βήματα της κυβέρνησης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σημείωσε:

"Δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις, πολλά από αυτά που αντιμετωπίσαμε, ήταν καινούρια για το ΣΥΡΙΖΑ και για τα κινήματα. Είναι τελείως λάθος να έχεις την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να καταγάγεις χτυπήματα στην ηγεμονία του παγκόσμιου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, στα πλαίσια ενός και μόνο κράτους. Και με αυτή την έννοια εγώ θεωρώ πως είναι και αδιέξοδη η περίφημη πρόταση περί αναδίπλωσης σε εθνικό νόμισμα. Η διεθνοποίηση δηλ. των παραγωγικών σχέσεων, θέλει μια διεθνοποιημένη απάντηση από τις δυνάμεις της Αριστεράς, που προϋποθέτει άλλους συσχετισμούς που δεν υπάρχουν.


Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι η δική μας προσπάθεια διεθνοποίησε μία προσπάθεθα αμφισβήτησης του συνδρόμου του νεοφιλελευθερισμού. Όλοι στο ευρωπαίκό πεδίο και διεθνώς κοιτάζουν με ψυχραιμία τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό, αντίθετα υπάρχει έλλειψη ψυχραιμίας στη συζήτηση που κάνουμε μεταξύ μας, εννοώ στο εσωτερικό του κόμματος. Δε μπορεί κανείς να μιλάει με τόση απολυτότητα και βεβαιότητα, ανεξάρτητα από ποια άποψη έχει".


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις "προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στο κόσμο, παρότι φαίνεται πως κατανοεί τις δυσκολίες ο ίδιος κόσμος", ο Π. Σκουρλέτης είπε:

"Θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο φειδωλοί σε κάποια ζητήματα, ορισμένες φορές γνωρίζαμε πως υπήρχε ένα στοιχείο μαξιμαλισμού."

Αναφερόμενος στο όραμα από δω και πέρα, τόνισε:


"Το όραμα δεν θα είναι καινούριο με την έννοια ότι οι μαγάλες αξίες της Αριστεράς είναι αυτές που μας εμπνέουν. Το ζήτημα είναι πως θα μπορέσουμε να τις συνδέσουμε με ένα άλλο σχέδιο, με μια άλλη αφήγηση που θα ξεκινάει από τη σημερινή πραγματικότητα για να μπορέσει να την υπερβεί. Παραμένω σε αυτούς που θεωρούν ότι δεν μπορείς να περιμένεις μεγάλες αλλαγές αν αυτές δεν συνδυαστούν με γενικότερες αλλαγές σε ευρύτερα σύνολα κοινωνιών. Για μας παραμένει η Ευρώπη το πεδίο το ιστορικά διαμορφωμένο των κοινωνικών και ταξικών συγκρούσεων."



Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μίλησε επίσης για τον ΑΔΜΗΕ:

"Ο τρόπος που είναι γραμμένη η συμφωνία, δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εναλλακτικές προσεγγίσεις. Όταν λένε οι δανειστές ισοδύναμα για τον ΑΔΜΗΕ, το προσδιορίζουν με τους όρους στην αγορά ενέργειας, δηλ. το σκεπτικό είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ όντας θυγατρική της ΔΕΗ είναι μεροληπτικός υπέρ της δημόσιας επιχείρησης και λειτουργεί εις βάρος των ιδιωτών στην αγορά ενέργειας, άρα λένε να τον πουλήσετε για να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις όλοι οι παίκτες στην αγορά ενέργειας. Αυτό το σχήμα είναι τελειώς εγκεφαλικό, διότι ο ΑΔΜΗΕ διαχειρίζεται τη μεταφορά των δικτυων υψηλής τάσης, σκεφτείτε τι περιουσία είναι αυτό και πως είναι συνυφασμένη με την ίδια την ανάπτυξη του κράτους τις τελευταίες δεκαετίες. Άρα είναι μια προσέγγιση που δείχνει ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτα από την ελληνική πραγματικότητα. Ποιο θα μπορούσε να είναι λοιπόν το ισοδύναμο; θα μπορούσε πράγματι ο ΑΔΜΗΕ να αποκτήσει μια σχετική αυτονομία από τη ΔΕΗ, αλλά παραμένοντας όμως δημόσια επιχείρηση στο 100%. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί μια ισοδύναμη προσέγγιση. Υπάρχουν οι δυνατότητες κι ανάλογα τέτοια σχήματα υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου