Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Στο επίκεντρο ο συντονισμός της αυτοδιοίκησης για το εμπάργκο Στην Καστοριά


Ο συντονισμός των ενεργειών των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων κατά των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης την Παρασκευή στη Καστοριά. Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος επικέντρωσε την ομιλία του στην πολιτική σημασία της διατάραξης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Οι εισηγητές της εκδήλωσης τόνισαν τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των κυρώσεων στους παραγωγικούς κλάδους της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Γιάννης Αλκιβιάδης αναφέρθηκε διεξοδικά στις άμεσες και στις έμμεσες επιπτώσεις στον κλάδο της γουνοποιίας που είναι ο κύριος εξαγωγικός κλάδος της περιοχής προς τη Ρωσία, γεγονός που καταγράφεται ήδη με ζημιές εκατομμυρίων ευρώ που οδηγούν σε οικονομική καταστροφή επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Αντίστοιχα ο κ. Βασιλείου τόνισε τις ζημιές στον τουριστικό τομέα που πλήττει τουριστικές επιχειρήσεις.


Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς και Κοζάνης, πήρε τον λόγο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης που τόνισε πως ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγική και οικονομική ζωή της περιφέρειας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συντονισμού των ενεργειών των τοπικών φορέων καθώς και στην πρωτοβουλία συνεργασίας ευρωπαϊκών περιφερειών για κοινή δράση στην οποία μετέχει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η βουλευτής Ευγενία Ουζουνίδου, οι δήμαρχοι Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, Νεστορίου Χρήστος Γκέτσιος, εκπρόσωπος του Δημάρχου Καστοριάς και εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Καστοριάς και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων που δήλωσαν την συμφωνία τους για καθολική σύμπλευση σε μια συλλογική προσπάθεια ώστε να πειστεί η κυβέρνηση να άρει την πολιτική των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Αποφασίστηκε επίσης, υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, η προώθηση κοινού ψηφίσματος εναντίον των κυρώσεων κατά της Ρωσίας γιατί πλήττεται ανεπανόρθωτα ο κλάδος της γουνοποιίας, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής και επισημάνθηκε πως η κρίση της Ουκρανίας πρέπει να επιλυθεί με την διπλωματική οδό και όχι με την επιβολή κυρώσεων που οδηγούν σε αντίμετρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου