Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Documento: Γάλλος έμπορος όπλων εμπλέκει Σημίτη και Χρυσοχοΐδη στην έρευνα για τα εξοπλιστικά


Δεν είναι μόνο ο Γιάννος Παπαντωνίου αλλά και ο Κώστας Σημίτης, καθώς και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που μπάινουν στο κάδρο της έρευνας για τα εξοπλιστικά.

Δεν είναι μόνο ο Γιάννος Παπαντωνίου αλλά και ο Κώστας Σημίτης, καθώς και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που μπαίνουν στο κάδρο της έρευνας για τα εξοπλιστικά. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Documento, μια «ξεχασμένη» από την Ελένη Ράικου κατάθεση ενός Γάλλου εμπόρου όπλων εμπλέκει τόσο τον πρώην πρωθυπουργό όσο και τον πρώην υπουργό Δημοσίας Τάξης, αφήνοντας αιχμές για το πως επιλέχθηκε η εταιρεία που ανέλαβε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Ανάμεσα στα 250.000 έγγραφα για την υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S, που βρέθηκαν στους κατασχεθέντες υπολογιστές του Έλληνα εκπροσώπου της εταιρείας Thales Λουκά Ρωμανού κι όχι μόνο, και που η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς παρέλειψε να παραδώσει στην αρμόδια ανακρίτρια, βρίσκεται και η κατάθεση του πρώην συμβούλου της εν λόγω εταιρείας όπλων και προέδρου μίας εκ των θυγατρικών της, Μισέλ Ζοσεράν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ζοσεράν βρέθηκε ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης όταν στο φως της δημοσιότητας ήρθε η υπόθεση δωροδοκίας για την κατασκευή του τραμ στη Νίκαια της Γαλλίας. Κατά τις καταθέσεις του, ο Ζοσεράν παραδέχτηκε ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προσανατολίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα.

Κατά την έρευνα που έχει διατάξει για την υπόθεση των εξοπλιστικών η νέα Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στο επίκεντρο έχουν βρεθεί οι καταθέσεις του Ζοσεράν το 2005 αλλά και το 2016 στους Γάλλους εισαγγελείς. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Κώστας Βαξεβάνης, ο πρώην έμπορος όπλων έχει «καρφώσει» επισήμως στις γαλλικές αρχές τον πρ. υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά έχει καταθέσει επίσης ότι η εταιρεία του δεν ανέλαβε το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών επειδή άλλη –αμερικανική- εταιρεία «χρημάτισε τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξης», δείχνοντας τον Κώστα Σημίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η Documento αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Ζοσεράν κατέθεσε ότι τέλη 2002 – αρχές 2003 ο Γάλλος έμπορος είχε αναλάβει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ασφαλείας για το Αθήνα 2004 και ενημερώθηκε από τον Λουκά Ρωμανό ότι θα έπρεπε να προβλέψει μία προμήθεια 7%-10% για τον υπουργό Άμυνας, υπενθυμίζοντας του ότι με αυτόν τον τρόπο η Thales κέρδισε τη σύμβαση για τις φρεγάτες. Όμως αντίπαλο δέος για τη γαλλική εταιρεία ήταν η αμερικανική SAIC, που υποστήριζε ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι και που τελικά πήρε το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών. Γιατί; Σύμφωνα με την κατάθεση Ζοσεράν που επικαλείται η εφημερίδα: «Χάσαμε αυτή την αγορά επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και τον πρωθυπουργό».

Το υπουργείο Δημοσίας Τάξης συνέλαβε στο να αναλάβει η SAIC το C4I, μεταφέροντας τις ανησυχίες των Αμερικανών μετά την πρόσφατη επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτό επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης στην κατάθεση του στην Εξεταστική για τη Siemens. (Σημειώνεται ότι η Siemens ήταν από τους βασικούς υπερεργολάβους της SAIC).

Στις 7 Μαΐου του 2003 ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στην εισαγγελέα Έλλη Τουμπάνου: «Ο κ. Μαλέσιος (σ.σ. υφυπουργός Δημοσίας Τάξης) εισηγείται στο ΚΥΣΕΑ , όπου συμπτωματικά έλειπαν οι υπουργοί Εξωτερικών, την επιλογή του προσωρινού αναδόχου SAIC. Επειδή η πρόταση τςη Thales παρέμενε τεχνικά ισχυρότερη – προηγείτο κατά 3,5 μονάδες – και οικονομικά συμφερότερη κατά 6,5 εκατ. δολάρια, πιστεύω ότι ο κ. πρωθυπουργός εξηπατήθει».

Ο Κώστας Σημίτης δεν απάντησε ποτέ αν εξηπατήθει, σημειώνει η Documento.

Υπενθυμίζει πάντως για την ιστορία, ότι ο Ευάγγελος Μαλέσιος παραιτήθηκε από υφυπουργός Δημοσίας Τάξης το 2003, όταν αποκαλύφθηκε ότι έμενε σε σπίτι που του είχε παραχωρήσει ένας από τους υπερεργολάβους της SAIC, υπέρ τη οποίας και ο ίδιος εισηγήθηκε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου