Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020

Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης που θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου του 2019 και του 2020

Το εισιτήριο που πρέπει να καταβληθεί για να ανοίξει η πόρτα επαναφοράς σε μια περίοδο χωρίς Μνημόνια και διεθνή επιτροπεία θεωρείται η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης και η δέσμευση που ανέλαβαν οι δανειστές, με κοινή δήλωσή τους, να απαντήσουν άμεσα -πιθανώς μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου- στα ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος δημοσιονομικού προγράμματος δεν προβλέπονται νέα περιοριστικά μέτρα και όσα προβλέπονται για το 2019 και το 2020 συνοδεύονται από δημοσιονομικά ισοδύναμα αντίμετρα με κοινωνικό πρόσημο.

Δαπάνες

Επιδότηση ενοικίου


* Συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ

* Κάλυψη περίπου των μισών νοικοκυριών της χώρας που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο με μηνιαία επιδότηση η οποία μπορεί να αγγίζει μέχρι και 1000 ευρώ το χρόνο.

Οικογενειακό επίδομα


* Αύξηση   κατά  250   εκατομμύρια   ευρώ  τον   υφιστάμενο   προϋπολογισμό   των οικογενειακών επιδομάτων  που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ

* Αύξηση κατά 260 εκατ. ευρώ τον υφιστάμενο προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων.

* Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

* Στόχος να ενισχυθεί το επίδομα από το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τρίτεκνους πολύτεκνους

Σχολικά γεύματα


* Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.

* Στόχος να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί


* Αύξηση κατά 50% το συνολικό αριθμό παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 - 4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε  βρεφονηπιακούς σταθμούς.

* Σήμερα δικαιούχοι είναι 90.000 παιδιά. Το 2019 οι θέσεις αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000.

* Για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούνται 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα.

* Κάθε μονάδα φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά.

Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη


* Με το ισχύον πλαίσιο ο ασθενής κάλυπτε ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του, ανάλογα με την ασθένειά του, σε ποσοστά που ανέρχεται σε 0%, 10% ή 25%.

* Σήμερα με το νέο μέτρο παρέχεται έκπτωση, σε όλο τον πληθυσμό, ανάλογα με τα εισοδήματά του:

- Για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ανεξαρτήτως ασθένειας.

- Για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.

Θέσεις εργασίας


* Δημιουργία πάνω από 30.000 νέων θέσεων εργασίας

* Στόχος του προγράμματος η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων, του brain drain.

* Θα απευθύνεται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

* Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.

Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)


* Αύξηση του ΠΔΕ για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.) καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτηρίων.

Έσοδα - Φόροι


* Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

* Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

* Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες.

* Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Έσοδα (το χρόνο)            Εισφορά (%)

0 - 12.000                             0%          (από 0%)

12.000 - 20.000                  0%          (από 2,2%)

20.001 - 30.000                  0%          (από 5,0%)

30.001 - 40.000                  5,0%      (από 6,5%)

40.001 - 65.000                  7,0%      (από 7,5%)

65.001 - 220.000                9,0%      (ίδιο ποσοστό)

220.000 και πάνω             10%        (ίδιο ποσοστό)

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου


«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός» δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τον τελευταίο γύρο, διάρκειας 12 ωρών, διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, η τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι «από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει- είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία- και από την άλλη ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Πρόσθεσε δε ότι «από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπήρξαν κατά τις διαπραγματεύσεις αμοιβαίοι συμβιβασμοί και πως «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι». Πρόσθεσε πως «έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά», προσθέτοντας πως «είναι άλλα που μας στεναχωρούνε περισσότερο», αναφερόμενος στους συμβιβασμούς.

Ειδικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 «είναι σε παρενθέσεις και στα δύο κείμενα (σ.σ. το MOU με την ευρωπαϊκή πλευρά και το MEFP με το ΔΝΤ)», διότι στο πλαίσιο της συζήτησης για χρέος αποτελεί «την άλλη όψη του νομίσματος. Καθώς, αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ. σε επίπεδο τεχνικών αποστολών), γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ».

Σημειώνεται ότι σχετικά με το αφορολόγητο που θα εφαρμοστεί στο πακέτο των μέτρων το 2020, αυτό, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα κυμαίνεται από 5.700- 6.600 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και τα μέτρα- αντίμετρα θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου. Επίσης, τα νομοσχέδια θα μεταφραστούν και θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνταχθεί η «Έκθεση Συμμόρφωσης», η οποία θα συζητηθεί αρχικά στο Euro Working Group και στη συνέχεια στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει και τη δόση των 7 δισ. ευρώ.


Οι θεσμοί ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας


Σε μια προκαταρκτική συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης των θεσμών έχει ως εξής: «Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επέτυχαν μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές στο πακέτο πολιτικής που θα στηρίξει την ανάκαμψη της Ελλάδας και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν άμεσα αυτό το πακέτο πολιτικής. Η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με τις περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η ελληνική συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά η δουλειά συνεχίζεται

Η συμφωνία με τις μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της είναι ένα «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι χρειάζεται, ωστόσο, περισσότερη σαφήνεια για θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

«Η εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η δουλειά συνεχίζεται. Ο στόχος είναι η αξιολόγηση του προγράμματος να μπορεί να ολοκληρωθεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», πρόσθεσε.

Μοσκοβισί: Τώρα είναι η στιγμή για συνεννόηση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους

«Ανοίγει ο δρόμος για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους. (αναλυτικά)

Ντάισελμπλουμ: Ανοίγει ο δρόμος για τις συζητήσεις, τις επόμενες εβδομάδες, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Ανοίγει ο δρόμος για τις συζητήσεις, τις επόμενες εβδομάδες, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επισημαίνει, μέσω Twitter, o πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει τα εξής: «Καλωσορίζω την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας στο πακέτο πολιτικής. Το πακέτο αυτό θα συμπληρωθεί με τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου