Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Υψηλού επιπέδου επαφές του πρωθυπουργού στο Πεκίνο - Υπογραφή συμφωνίας για ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες


Στο Πεκίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις 6:00 ώρα Ελλάδος, συνοδευόμενος από τους Ν. Κοτζιά και Ν. Παππά, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σε λίγη ώρα πρόκειται να ξεκινήσουν οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών τραπεζών.

Το πρώτο tweet του πρωθυπουργού από την Κίνα:

Άφιξη στο Πεκίνο για τις εργασίες του #BeltAndRoadForum Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας. pic.twitter.com/qO0bweVJnk

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 12, 2017
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της συνόδου, στις 14 και 15 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τους εξής:

– Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

– Τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

-Τον Πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ

– Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν

– Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

– Τον Πρωθυπουργό της ΛΔ της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ

Στις 12 και 13 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κίνα (αναγράφεται η τοπική ώρα Πεκίνου: +5 ώρες από την Ελλάδα) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

11:00 ‘Αφιξη στο Πεκίνο
18:30 Συμμετοχή και χαιρετισμός στα εγκαίνια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

10:35 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας, Σι Τσινπίνγκ
12:30 Συμμετοχή και ομιλία στο 2ο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Πόλεων
17:50 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΛΔ Κίνας, Λι Κετσιάνγκ

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

09:00-10:10 Έναρξη εργασιών του Belt and Road Forum με ομιλία του Πρόεδρου της ΛΔ της Κίνας, κ. Xi Jinping
10:30-12:30 Διάλογος Υψηλού Επιπέδου / Ολομέλεια του Belt and Road Forum

18:00 ‘Αφιξη στο Μέγαρο του Λαού, υποδοχή από τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας και ομαδική φωτογραφία

18:30-19:30 Επίσημο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων

20:00-21:00 Πολιτιστική εκδήλωση στην Εθνική Όπερα του Πεκίνου

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

10:00-12:00 1η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων: «Συνέργεια πολιτικής για στενότερη συνεργασία»

12:35-12:50 Γεύμα Εργασίας: «Πολιτιστικές ανταλλαγές και οικοδόμηση ανθρώπινων δεσμών»
14:00-16:00 2η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων: «Συνεργασία συνδεσιμότητας για διασυνδεδεμένη ανάπτυξη»

Αναχώρηση από το Πεκίνο προς Αθήνα


Στο Πεκίνο θα υπογραφεί ελληνο-κινεζική συμφωνία για ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα από αύριο στο Πεκίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι αυτή η επίσκεψη γίνεται προκειμένου ο πρωθυπουργός να συμμετάσχει στις εργασίες του One Belt One Road, αντικείμενο του οποίου είναι, όπως τόνισε, «οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο 'δρόμο του Μεταξιού' και μεταφράζεται σε ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες».

Μάλιστα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε είδηση στη συνέχεια λέγοντας ότι θα υπογραφεί ειδικότερα, ελληνοκινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά από θέματα όπως ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες, υποδομές και χρηματοπιστωτικός τομέας.

Κατά την παρουσία του στην κινεζική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι στο περιθώριο του φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, θα έχει σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ,  τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.


Σημαντική χαρακτηρίζει τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα σε διάστημα λιγότερο του έτους, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

"Σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες" τονίζει και σημειώνει πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου κλείνει η αξιολόγηση και η οικονομία δείχνει να μπαίνει σε μια νέα περίοδο με διαφαινόμενη προοπτική την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στην Κίνα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο και πρωθυπουργό, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τη NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, γεγονός που θα προσδιορίσει, όπως προσέθεσε, συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, με έμφαση στα ενεργειακά.

Εντάσσει μάλιστα τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των ευρύτερων διμερών οικονομικών σχέσεων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης  για την εξωστρέφεια και κατ επέκταση την εθνική και παραγωγική μας ανασυγκρότηση.

Παράλληλα, εκφράζει την προσδοκία της ελληνικής πλευράς «να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα», και υπογραμμίζει πως «στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Τσίπρας στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα συγκεντρώσει 27 χώρες που συμμετέχουν στον "Σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού".  Σημειώνει πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ και ότι η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί κεντρικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη.

Αναλυτικά ακολουθεί η δήλωση του γενικού γραμματέα ΔΟΣ Γ. Τσίπρα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ που θα συγκεντρώσει 27 χώρες που συμμετέχουν στον «Σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού». Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στην πολύπλευρη διασύνδεση, την οικονομική και εμπορική συνεργασία, στην ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων με τις χώρες του «Δρόμου του Μεταξιού». Σε αυτό το φόρουμ η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί κεντρικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη Ν/Α Ασία με την Ευρώπη. Παράλληλα, στη δεύτερη αυτή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, σε διάστημα λιγότερο το έτους, σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο και πρωθυπουργό ενώ, κατά το ίδιο διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, γεγονός που θα προσδιορίσει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, με έμφαση στα ενεργειακά. Προσδοκούμε να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα.

Στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών.

Γενικότερα, θεωρούμε ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η ανάπτυξη των ευρύτερων διμερών οικονομικών σχέσεων  αποτελούν  μέρος των σχεδιασμών της κυβέρνησης  για την εξωστρέφεια και κατ επέκταση την εθνική και παραγωγική μας ανασυγκρότηση. Η σημαντική αυτή επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου κλείνει η αξιολόγηση και η οικονομία δείχνει να μπαίνει σε μια νέα περίοδο με διαφαινόμενη προοπτική την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση».


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου