Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Δηλώσεις Τσίπρα μετά τη Σύνοδο: Πρέπει να δουλέψουμε για μια καλύτερη, πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική Ευρώπη


«Προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες μας που ζούν στην Μ. Βρετανία -πάνω από 70.000 Έλληνες- η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων και η απρόσκοπτη ροή τουριστών από την Μ. Βρετανία»

(η φωτογραφία από την προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής ο πρωθυπουργός)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαξίμου: Η πρωτοβουλία της Ελλάδας και οι επαφές του Αλ. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου για το Brexit

«Σήμερα ανοίγει ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit είναι ένα γεγονός δυσάρεστο που συνέβη εξαιτίας της δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ. Οι 27 εναπομείναντες πρέπει να δουλέψουμε για μια καλύτερη, πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική Ευρώπη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα είχαμε μια γρήγορη διαδικασία καθώς εκφράστηκε η ομοφωνία, που αποτελεί ένδειξη ισχυρής ενότητας, σε σχέση με την διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Η διαδικασία δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο η σημερινή συνεδρίασή μας. Θα είναι δύσκολη και γιατί τα θέματα είναι περίπλοκα, ενώ το πιο δύσκολο θέμα σε κάθε διαζύγιο είναι το οικονομικό σκέλος», προσέθεσε και επισήμανε: Προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες μας που ζούν στην Μ. Βρετανία -πάνω από 70.000 Έλληνες- η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων και η απρόσκοπτη ροή τουριστών από την Μ. Βρετανία.

Για τη διαπραγμάτευση

Οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι εντός των στόχων προκειμένου να υπάρχει κατάληξη σε συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαίου, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit. «Η γενική εικόνα που επικρατεί είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων, προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαϊου», δήλωσε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα μετά τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες:

Νομίζω ότι σήμερα είχαμε μια γρήγορη διαδικασία, καθώς εκφράστηκε η ομοφωνία των 27, το οποίο είναι και μία ένδειξη ισχυρής ενότητας. Εκφράστηκε η ομοφωνία των 27, σε σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit, για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Νομίζω ότι η πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα θα είναι πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, να ακολουθήσουμε ένα σχετικά φιλόδοξο, κατά την άποψή μου, χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, εκτίμησή μου είναι ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα είναι το ίδιο εύκολη, όσο ήταν και η διαδικασία σήμερα και η σύντομη συνεδρίασή μας.


Η διαδικασία θα είναι δύσκολη, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι και πολύπλοκα τα ζητήματα τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως, υπάρχει και το κρίσιμο θέμα, το χρηματοοικονομικό και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο θέμα σε κάθε διαζύγιο, το οικονομικό σκέλος.


Από την άλλη πλευρά, οφείλω να πω ότι προτεραιότητά μας -και ορθά- αποτελούν οι πολίτες μας που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Και εμείς οι Έλληνες, έχουμε πάνω από 70.000 Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Ζουν, σπουδάζουν, εργάζονται εκεί.


Προτεραιότητά μας, επίσης, είναι η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων, καθώς και η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των τουριστικών ροών από τη Μεγάλη Βρετανία.


Και νομίζω, βέβαια, ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, κατά την οποία, επαναλαμβάνω, το πιο δύσκολο από τα εξαιρετικά περίπλοκα θέματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, θα είναι το χρηματοοικονομικό.


Υπήρξε η συναίνεσή μας στα δίκαια αιτήματα επιμέρους κρατών για τις ειδικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Αναφέρομαι, ιδίως, στην Ιρλανδία, όπου έχει ένα ειδικό καθεστώς και θα πρέπει να διατηρηθεί βεβαίως. Το είχε από πριν, νομίζω από το 1922, ένα ειδικό καθεστώς ελεύθερης διακίνησης πολιτών. Αναφέρομαι και στις σχέσεις Ισπανίας-Βρετανίας και ειδικότερα στο Γιβραλτάρ.


Εν τούτοις, ζητήσαμε να κατατεθεί ρητώς στα πρακτικά η διευκρίνιση, ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα αποτελεί, ούτε στο πολιτικό ούτε στο νομικό του σκέλος, δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.


Και αυτό νομίζω ότι είναι σαφές πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση της αποχώρησης μιας χώρας, που ήταν για πολλά χρόνια κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διαφορετικό πράγμα από τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.


Νομίζω, λοιπόν, ότι σήμερα ανοίγει ένας κύκλος, ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα γεγονός δυσάρεστο, που συνέβη, κυρίως, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και οικονομικό σκέλος.


Τα διδάγματά μας, λοιπόν, πρέπει να είναι σαφή. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά οι 27 εναπομείναντες, που και στη Ρώμη επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να δουλέψουμε για μια καλύτερη πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη.


Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, νομίζω ότι η γενική εικόνα που επικρατεί είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων, προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου