Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Αλ. Τσίπρας στην Corriere della Sera: «Εφικτή η συμφωνία αλλά χωρίς περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα»


Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ιταλική Corriere della Sera

Στην επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους που θα επιτρέψει την «αυγή» μιας νέας ημέρας για τη χώρα και θα την οδηγήσει να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές με μία ανταγωνιστική οικονομία, στοχεύει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.




Επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει προτάσεις που μειώνουν συντάξεις και επιδόματα και φέρνουν αύξηση στο ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορεί να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

«Νομίζω ότι αύριο θα αρχίσει συζήτηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Έχουμε παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο που περιλαμβάνει το κοινό έδαφος που προσδιορίστηκε μετά τις τεχνικές διαπραγμάτευσης με την Ομάδα των Βρυξελλών. Θα εργαστούμε για την εξάλειψη της απόστασης υπάρχει σχετικά με τα δημόσια οικονομικά, φέρνοντας εναλλακτικές προτάσεις.

Όλα αυτά, όμως, θα έχουν νόημα ακόμα εάν υπάρχει η βούληση από τα κοινοτικά όργανα για την εξεύρεση σειρά λύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θέλουμε να βάλουμε τέλος μια για πάντα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Τσίπρας επισημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια.

«Υπάρχει μια θετική στάση για τις εναλλακτικές προτάσεις για τη μείωση των συντάξεων. Ο στόχος μας είναι τα μέτρα να περιέχουν το στοιχείο της αναδιανομής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρεθεί μια συμφωνία, όχι μόνο για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα βοήθειας αλλά και πώς θα κάνουμε ανταγωνιστική οικονομία. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορεί να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Σχετικά με τη στάση των θεσμών ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποτύχει, διότι αυτό θα κόστιζε. Ευρώπη και τα θεσμικά όργανα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα έχει αποτύχει. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το οικονομικό κόστος μιας διαρκούς κρίσης ή, ακόμα χειρότερα, το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας».

Σχετικά με την πρόταση των θεσμών που απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση τονίζει:

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που έχει σαφώς αποτύχει. Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται η εφαρμογή μέτρων που κανείς δεν έχει εφαρμόσει στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα αρχής, αλλά και επί της ουσίας.

Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας είναι αδιανόητο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να καταργήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις και τις επιδοτήσεις που πλήττουν τους φτωχότερους πολίτες, να αυξηθεί κατά 10% το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, σε μια χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόκειται για προτάσεις που δεν μπορούμε να δεχθούμε, όχι μόνο επειδή εμπίπτουν στο λαϊκή εντολή που λάβαμε, αλλά επειδή, αν δεχτούμε θα είναι ένα πλήγμα για την Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου