Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη του Τ. Κορωνάκη στον Σκάι: «Καταθέσαμε λύση βιωσιμότητας για την Ελλάδα και σταθερότητας για την Ευρώπη»


Μερικά σημεία από τη συνέντευξη του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την Άννα Μπουσδούκου


Για τις τελευταίες εξελίξεις, ο Τ. Κορωνάκης τόνισε:
Χθες ο πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τη δική μας πρόταση. Είναι μια πρόταση που βασίζεται σε δύο κανόνες: εμείς σεβόμαστε τους κανόνες της Ε.Ε αν και διαφωνούμε και οι εταίροι μας σέβονται το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα. Μια πρόταση βασισμένη στο πνεύμα της συμφωνίας από τις 20 Φλεβάρη. Πατάει στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων τεσσάρων μηνών, δηλαδή λαμβάνει υπ’ όψιν όσα είναι κοινώς αποδεκτά, εμπεριέχει παραχωρήσεις στο πλαίσιο όμως της εντολής που έχουμε, ότι το βάρος δεν μπορεί να ξαναπέσει στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Η πρόταση των εταίρων είναι τέτοια που από τη δική μας πλευρά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Δηλαδή μια πρόταση μέσα σε συνθήκες κρίσης, με την ανθρωπιστική καταστροφή η οποία έχει πλήξει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να ζητάνε από αυτή την κοινωνία μέτρα που βάζουν τα φάρμακα στο 11% του ΦΠΑ και την ενέργεια στο 23% ή στις σημερινές συνθήκες ζούγκλας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία με τις εργασιακές σχέσεις δεν είναι ενδιάμεση ή συμβιβαστική πρόταση να ζητάς μορατόριουμ και να ανοίξει το θέμα από του χρόνου.

Για εμάς η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού είναι το ελάχιστο από την εντολή που έχουμε λάβει για το ζήτημα. Αυτή την στιγμή στον ιδιωτικό τομέα το 1/3 των εργαζόμενων αμείβεται με 300 ευρώ. Σ’ αυτή τη συνθήκη εμείς δεν μπορούμε ν’ απαντήσουμε με μορατόριουμ, επειδή αποσύρουν από το τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις. Με βάση όλα αυτά η πρόταση που παρουσίασαν δεν βοηθάει στη διαπραγμάτευση.

Όταν φτάνεις στην τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης προσπαθεί η κάθε πλευρά ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσει ποιος είναι ο μέσος όρος. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε σα να παίζουμε πόκερ, δεν μπλοφάρουμε, μπαίνουμε στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, κάνουμε παραχωρήσεις και ζητάμε και πράγματα που θα μπορέσουν ν’ ανοίξουν έναν δρόμο στη χώρα. Για εμάς η συμφωνία δεν αποβλέπει μόνο και μόνο στην επόμενη δόση, αντίθετα θέλουμε μια συμφωνία που να δίνει προοπτική στη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει να είναι πολιτικά αντίστοιχη με την εντολή που έχουμε λάβει, δηλαδή να μην μετακυλύει το βάρος ξανά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και για να δίνει προοπτική θα πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα του χρέους και να έχει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο.

Κανένας σήμερα δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την Ελλάδα. Στην Ελλάδα τα μνημόνια της λιτότητας, οι συμφωνίες που έγραφαν οι μεσαίοι υπάλληλοι του εξωθεσμικού οργανισμού που λεγόταν «τρόικα», τα νομοσχέδια που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν τη χώρα ως εδώ, σ’ αυτή την κατάσταση της ανθρωπιστικής καταστροφής. Εμείς δεν ήρθαμε, γιατί θέλαμε σώνει και καλά να γίνουμε κυβέρνηση. Εμείς ήρθαμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και μέχρι τελευταία στιγμή θα δίνουμε τη μάχη για λύση εντός της εντολής που έχουμε λάβει και δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτές προτάσεις που μπορεί να λειτουργούν ως πυροτέχνημα, μπορεί κάποιοι να τις χρησιμοποιούν με βάση το δόγμα του σοκ, για εμάς είναι σα να μη γίνονται.

Προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι σήμερα σα να μην έχουν περάσει οι τέσσερις προηγούμενοι μήνες, δεν είναι προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Η πρόταση δεν σέβεται την εντολή του ελληνικού λαού, δεν σέβεται το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών στη χώρα. Η κάθε πλευρά μπορεί να έχει διάφορα διαπραγματευτικά όπλα, εμείς καταθέτουμε μια πρόταση που είναι βασισμένη στον κοινό τόπο και τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα διαπραγμάτευσης, η πρότασή μας είναι βίωση λύση για την Ελλάδα και λύση σταθερότητας για την Ευρώπη. Όποιος επιθυμεί να υπάρξει λύση, η πρόταση είναι πάνω στο τραπέζι και μπορούμε να την κουβεντιάσουμε.

Για τις αναφορές σε εκλογές, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

Καλό θα ήταν να αποδραματοποιήσουμε το θέμα «εκλογές».
Αυτή την στιγμή διαπραγματευόμαστε εντός της λαϊκής εντολής. Από την πρώτη στιγμή είπαμε, ότι εμείς θα πρωτοτυπήσουμε. Αν οποιαδήποτε στιγμή δούμε, ότι βγαίνουμε εκτός των ορίων αυτής της εντολής, εμείς δεν θα αυθαιρετήσουμε, το λόγο θα τον έχει ξανά ο ελληνικός λαός. Αν λοιπόν οι φανατικοί της λιτότητας στην Ευρώπη επιλέξουν τον ακρωτηριασμός της Ευρώπης, επιλέξουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, επιλέξουν να συνταγματοποιήσουν τη λιτότητα στη θέση της δημοκρατίας, τότε το λόγο θα τον έχει ξανά ο ελληνικός λαός. Εμείς θα μείνουμε πιστοί και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους για να δοθεί μια λύση που θα δίνει προοπτική στη χώρα και θα κρατάει την κοινωνία όρθια. Από αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω.

Το άρθρο του πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Le Monde» ήταν μία απόλυτα ειλικρινής τοποθέτηση. Ενημέρωσε για όλα τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης ακόμα και για τις παραχωρήσεις που αποδέχεται να κάνει η ελληνική πλευρά. Έθετε όμως ένα κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον της Ευρώπης, αν η στρατηγική είναι ο διχασμός ή η αλληλεγγύη και η δημοκρατία. Σε αυτό οφείλουν να τοποθετηθούν όλες οι πλευρές και όλα τα κόμματα.

Αποτελεί πατριωτικό καθήκον η στήριξη της διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση.

Έχουμε λάβει την ισχυρή λαϊκή εντολή, ότι πρέπει η περίοδος των μνημονίων και της λιτότητας να λάβει τέλος και η συμφωνία – λύση να δίνει προοπτική στη χώρα. Σ’ αυτή την γραμμή είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την στήριξη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά εμείς δεν θα κάνουμε πίσω ακόμα κι αν άλλα κόμματα είναι έτοιμα να μπουν σε οποιαδήποτε συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία.

Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να είναι το πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Αυτό τέλειωσε στις εκλογές του Γενάρη. Εμείς ανοίξαμε έναν δρόμο αξιοπρέπειας και για τον ελληνικό λαό και για τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση και τη σύγκρουση, αν κάτι φοβούνται, δεν είναι το οικονομικό ζήτημα, δεν είναι το μέγεθος του χρέους το κυρίαρχο που ωθεί τους δανειστές να κρατάνε αυτή την στάση, υπάρχουν χώρες πολύ μεγαλύτερες με μεγαλύτερο ζήτημα χρέους, το πολιτικό ζήτημα είναι το κυρίαρχο. Αν η Ελλάδα πετύχει και η νέα κυβέρνηση καταφέρει να βγάλει τη χώρα απ’ την κρίση με την κοινωνία όρθια, αν καταφέρει ν’ αμφισβητήσει στην πράξη τη λιτότητα ως μονόδρομο, αν τα αποτελέσματα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη γίνουν παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη, τότε αμφισβητείται η μονοκρατορία της λιτότητας και του δόγματος της Γερμανίας που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Για τη δόση στο ΔΝΤ:

Αυτή είναι μια απόφαση της κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή έχουμε υπάρξει συνεπείς με όλες μας τις υποχρεώσεις. Η χώρα όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σ’ ένα ιδιότυπο καθεστώς οικονομικού στραγγαλισμού ως μέσο εκβιασμού και κανένας δεν μπορεί να της ζητήσει τα ρέστα. Γνωρίζανε, ότι εμείς έχουμε τη διάθεση να πληρώσουμε, αλλά γνωρίζουνε επίσης, ότι ποτέ δεν θα βάλουμε σε ρίσκο μισθούς και συντάξεις για να πληρώσουμε μια δόση.

Η πίεση του χρόνου δεν είναι πίεση μόνο προς την ελληνική πλευρά. Είναι πίεση προς όλες τις πλευρές. Και αν η πίεση είναι υπαρκτή, τότε να αποσύρουν τις προτάσεις που κατέθεσαν χθες και να έρθουν στο τραπέζι με νηφάλιες προτάσεις που διασφαλίζουν τη δημοκρατία και την ενότητα στην Ευρώπη σαν κι αυτές που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Εγώ είμαι Γραμματέας του κόμματος, δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός ούτε έχω την εποπτεία του ταμείου. Αυτό που έχει πει η κυβέρνηση και θα το τηρήσει είναι , ότι προσπαθεί μέχρι τέλους να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά σε αυτό υπάρχουν όρια με βάση την οικονομική ασφυξία στην οποία βρισκόμαστε και δεν θα ρισκάρει αυτή η κυβέρνηση ποτέ μισθούς και συντάξεις για να πληρώσει τη δόση. Πρέπει να πάρουν όλοι την ευθύνη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου