Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου προς την Κομισιόν για την εμμονή των θεσμών να αυξηθεί ο ΦΠΑ


Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε πως η υψηλή φορολογία διογκώνει τη φοροδιαφυγή και εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, κάνοντας έκκληση για αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής.

Ερώτηση για την εμμονή των θεσμών να επιβληθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε πως η υψηλή φορολογία διογκώνει τη φοροδιαφυγή και εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, κάνοντας έκκληση για αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει την Ελλάδα να επιβάλει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο υψηλό ποσοστό 23%, καταργώντας τις εξαιρέσεις, εκτός από ελάχιστα προϊόντα και υπηρεσίες στο 11% , με στόχο η αύξηση να... "συμβάλει στη βελτίωση των ποσοστών συμμόρφωσης" (!!) . Αντίθετα προς τον παράδοξο ισχυρισμό της Επιτροπής ότι η αύξηση της φορολογίας περιορίζει τη φοροδιαφυγή, τα πορίσματα της φορολογικής επιστήμης αποδεικνύουν ότι οι ήδη υφιστάμενοι υπέρμετρα υψηλοί φορολογικοί συντελεστές συμβάλουν στη διόγκωση της φοροδιαφυγής και ότι, ειδικά για τον ΦΠΑ, ενώ θα έπρεπε αυτός να καταλογίζεται και εισπράττεται στην Ελλάδα σε προϊόντα και υπηρεσίες 127 δις ευρώ, εμφανίζονται από αυτά και φορολογούνται μόνο τα 73, δηλ. διαφεύγει ποσοστό 43%.

Σύμφωνα επομένως με την κοινή λογική, εάν η Επιτροπή αποσκοπούσε στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, θα όφειλε να συμβάλει στην αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Περαιτέρω είναι φανερό ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ή ευπαθείς περιοχές, όπως οι νησιωτικές, θα προκαλέσει επιδείνωση της κοινωνικής ανισότητας και της ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία αναγνώρισε ο ίδιος ο Πρόεδρός της .

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιους ανομολόγητους στόχους εξυπηρετεί η εμμονή της στην αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, σε επίπεδα που είναι καταφανώς αντιπαραγωγικά από δημοσιονομική και οικονομική άποψη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου