«Τα μέτρα έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, μεταφέρουν τα βάρη. Δίνουμε μάχη και υπάρχουν πολλές προτάσεις που δίνουν προοπτική και ανάσες. Πιστεύω ότι και μόνο η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κάτι που εξασφαλίζει δημοσιονομικό όφελος, θα ήταν ένα κενό που θα έπρεπε να καλυφθεί με σκληρά μέτρα»
«Το κλίμα έχει βελτιωθεί τις Βρυξέλλες, είμαστε πιο κοντά και πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι για την επίτευξη συμφωνία προϋποτίθεται «ότι από την πλευρά των εταίρων και των θεσμών θα υπάρξει αποδοχή της ελληνικής πρότασης, η οποία φάνηκε ότι μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης».
Δείτε εδώ:
Σακελλαρίδης: Συμφωνία αναδιανομής βαρών και ελπίδες για ρύθμιση χρέους
Σχετικά με το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης, η οποία αποτελεί τη βάση των εξελίξει διαπραγματεύσεων, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα και υπογράμμισε και τα όσα κατά την κυβέρνηση, κερδήθηκαν.
«Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα στην πρόταση, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει τα προηγούμενα διαστήματα. Ακόμα και στα φορολογικά έχουμε δώσει μάχη για τα φάρμακα και τις ΔΕΚΟ, η εστίαση να παραμείνει στο 13%, τα ξενοδοχεία να μείνουν κι αυτά στο 13% και να υπάρξουν τρεις συντελεστές» είπε σχετικά και συμπλήρωσε ότι «είναι μία μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζω ότι οι δανειστές θα το αποδεχτούν, όπως φαίνεται».
Ειδικότερα για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, είπε ότι «ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των νησιών κι επειδή ακριβώς υπάρχει επιχείρημα θεμελιωμένο για τα νησιά, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετική κατάληξη και τα νησιά θα παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς. Το θέμα δεν έχει λήξει».
Αναλόγως και για τα τρόφιμα, σημείωσε ότι «κι εκεί δίνεται μάχη, ώστε να μείνουν αυτά τα προϊόντα στον χαμηλό συντελεστή».
Για τα εργασιακά αναφέρθηκε στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες θα νομοθετηθούν άμεσα, καθώς και στα κλειστά επαγγέλματα, στα οποία η κυβέρνηση «προσπαθεί να δώσει λύσεις» ώστε να μην πληγούν άλλο όσοι επλήγησαν από την κρίση.
Γενικά για το περιεχόμενο των μέτρων που περιέχονται στην ελληνική πρόταση, τόνισε ότι το «τέθηκε το θέμα ότι οι ίδιοι δεν θα πληρώνουν τα βάρη της κρίσης, είναι ξεκάθαρη η θέση της πρότασης για την αναδιανομή των βαρών» και υπογράμμισε ότι γίνεται συζήτηση για πακέτο χρηματοδότησης «μεγάλο πακέτο με πραγματικό χρήμα».
«Τα μέτρα έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, μεταφέρουν τα βάρη. Δίνουμε μάχη και υπάρχουν πολλές προτάσεις που δίνουν προοπτική και ανάσες. Πιστεύω ότι και μόνο η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κάτι που εξασφαλίζει δημοσιονομικό όφελος, θα ήταν ένα κενό που θα έπρεπε να καλυφθεί με σκληρά μέτρα», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το χρέος ανέφερε ότι δεν είναι «κομμάτι της συμφωνίας», αλλά θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός το έβαλε σε όλες τις συναντήσεις του» και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι ρεαλιστικό».
Όσο αφορά στη γενικότερη αντίδραση των εταίρων, είπε ότι η ελληνική πρόταση «δεν επιβαρύνει άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους» και τόνισε ότι στόχος είναι «να γίνει ανταλλαγή των ομολόγων» και «να έχει η χώρα μας συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Σχετικά με το θέμα της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος που έχει τεθεί είπε ότι «το θέμα είναι το πλαίσιο της παράτασης», διευκρινίζοντας ότι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες του τρέχοντος προγράμματος δεν εξυπηρετείται το πρόβλημα του χρέους» και πως θα δεχόταν την παράταση η ελληνική πλευρά «αν περιελάμβανε χρηματοδότηση».
«Οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι πολύ μεγάλες» τόνισε αναφορικά με το κλείσιμο της συμφωνίας» και σημείωσε ότι «το ζητούμενο είναι πρώτα να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ακόμα και πριν την Παρασκευή, πριν τη Σύνοδο Κορυφής».
Στο θέμα που προκύπτει από το αν θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή και κυρίως από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων οι αντιδράσεις φαίνονται ήδη αρνητικές, απάντησε:
«Το επόμενο διάστημα και αφού υπάρξει συμφωνία, θα ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».
Για το χρόνο και τον τρόπο που θα φτάσει η συμφωνία στη Βουλή, απάντησε ότι «δεν γνωρίζει» για κανένα από τα δύο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου