Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Δ. Παπαδημούλης: "Διαπραγμάτευση σκληρή για λύση με τους έξω και τομές-συγκρούσεις όπου χρειαστεί μέσα"


Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αlpha 9.89» στην εκπομπή “Αντιθέσεις” (Δημ. Βερύκιος, Πέτρος Κουσουλός), μίλησε εχθές ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια εντατική διαβούλευση και διαπραγμάτευση, με στόχο μια λύση στο γνωστό πρόβλημα, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Και οι δυο πλευρές - και η πλευρά η ελληνική και η πλευρά που εκπροσωπεί τους εταίρους και δανειστές- πιστοποιούν ότι υπάρχει πρόοδος και συγκλίσεις, επαναβεβαιώνουν ότι σε κάποια θέματα παραμένουν διαφορές, σημειώνουν ότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία της συζήτησης με παραγωγικό τρόπο και συμφωνούν ότι όλα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η κατάσταση και αν μου ζητάγατε εμένα να σας δώσω την εκτίμησή μου, θα σας έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Αυτή η συμφωνία χρειάζεται γιατί υπηρετεί το κοινό συμφέρον και της χώρας μας και του λαού μας, κι ακόμη της Ευρωζώνης και της σταθερότητάς της, αλλά και της σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας. Γι' αυτό χρειάζονται αμοιβαία ευελιξία και όχι απαίτηση μονομερών υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά.


Υποστηρίζω έναν έντιμο συμβιβασμό, τον οποίο και διεκδικεί εξαρχής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει και τη λαϊκή εντολή να τον κάνει πράξη.

Από κει και πέρα, κανείς δεν είναι ευτυχής με την παράταση αυτής της κατάστασης γιατί δεν βοηθάει ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την ελληνική κοινωνία, και δε νομίζω και ότι είναι κανείς ευτυχής στην κυβέρνηση, από τη χρήση μεθόδων όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Είναι υποκριτικό να σκούζουν γι' αυτό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έκαναν 25 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μέχρι το 2012. Έχουν τα δίκια τους οι Δήμαρχοι να προβάλλουν κάποιες ενστάσεις, από τη στιγμή όμως που και από το Euroworking Group και από την Ευρώπη και από την Κυβέρνηση υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι αυτό είναι απολύτως εγγυημένο, προσωρινό και ότι θα αποτελέσει εξαίρεση και όχι κανόνα, νομίζω ότι σε αυτό το θέμα, θα πρέπει να κατέβουν οι τόνοι, γιατί η αίσθησή μου είναι ότι αυτό που προέχει είναι σύντομα, μέσα στις επόμενες μέρες, να βγει λευκός καπνός και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε στην 30η Ιουνίου, να υπάρξει η νέα συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί. Γιατί αυτό που διεκδικεί η χώρα και η κυβέρνηση, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να περάσει στην ανάπτυξη, να κάνει μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να κάνει για να έχουμε ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν είναι ένα μπλοκ αδιατάρακτο.

Υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοί που θέλουν την υποταγή και την ταπείνωση - πράγμα που είναι αδύνατον να δεχτεί αυτή η κυβέρνηση, υπάρχουν και οι λογικοί και οι ρεαλιστές που, κατά τη γνώμη μου, είναι περισσότεροι. Ένα παράδειγμα που δείχνει αυτό το πράγμα, είναι ότι κανείς δεν απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση για το 2015, τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε υπογράψει ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο, το 3%. Τώρα, μιλούμε για ένα πολύ μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα ή για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και κάνει μεγάλη διαφορά για τα δημόσια οικονομικά, γιατί 1% του ΑΕΠ είναι περίπου 2 δις. Αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα τρεις φορές μικρότερο από αυτό που είχε δεσμευτεί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, αυτό σημαίνει 4 δις που δεν θα πέσουν ως μέτρα στο κεφάλι του φορολογούμενου και τα οποία μπορούν να διατεθούν στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

Ο λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και δεν παραλαμβάνει κείμενα στα αγγλικά για να τα φέρει με κατεπείγουσα διαδικασία για ψήφιση στη Βουλή.




Αν δεν διεκδικήσεις δεν θα πάρεις, αλλά πρέπει να έχεις και μυαλό και σχέδιο να βλέπεις μέχρι που σε παίρνει

Το κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών, είναι η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Όσο καθυστερούμε να έχουμε μια καλή συμφωνία, διότι αυτό είναι το ζητούμενο και όχι μια συμφωνία ό,τι να ναι- αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε τη σταθερότητα της Ελλάδας, ούτε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, ούτε τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Προχθές βγήκε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, σύμβουλος του Ομπάμα, με προφανή εντολή του Ομπάμα, και είπε "αυτό το πείραμα του Grexit εμείς δεν θέλουμε να το δοκιμάσουμε. Να λείπει το βύσσινο" ... Αυτή η δήλωση χάθηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως κει η δήλωση της Μαργκαρίτα Μοργκερίνι, η Νο2 στο Συμβούλιο μετά των Τουσκ, και είπε ότι "αν πέσει ένας -η Ελλάδα, θα καταστραφούμε όλοι". Θάφτηκε αυτή η δήλωση στα ελληνικά δελτία ειδήσεων των 8. Την ίδια μέρα, έκανε δήλωση ο Σόιμπλε, φοβεριστική, και ήταν πρώτο τραπέζι πίστα. Το λέω αυτό, διότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι φίλοι του Μνημονίου. Οι οπαδοί του "σφάξε με Αγά μου ν' αγιάσω". Οι οπαδοί του Σαμαρά και του Βενιζέλου που θα μας έσωζαν από τη χρεωκοπία της χώρας, αλλά ο κύριος Σαμαράς δεν μπόρεσε να σώσει ούτε το κόμμα του από τη χρεωκοπία όπως μαθαίνω, οι οποίοι πιστεύουν ότι 40 χρόνια τα πράγματα πηγαίναν καλά και ότι με το που ήρθε μια κυβέρνηση Τσίπρα θα καταστραφούμε. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Όπως επίσης, νόμιζαν κάποιοι ότι με το που θα βγει μαι κυβέρνηση με αριστερό πρωθυπουργό θα μας πετάξουν όλοι σαν την τρίχα από το ζυμάρι μέσα από την Ευρώπη, από τη στιγμή που θα διεκδικήσουμε κάτι. Η δική μου απάντηση είναι: αν δεν διεκδικήσεις, δεν θα πάρεις. Αλλά πρέπει να έχεις και μυαλό και σχέδιο και να καταλαβαίνεις μέχρι που σε παίρνει, γιατί όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα.




Η γραμμή είναι: θέλουμε λύση και όχι ρήξη.

Διαπραγματευόμαστε σκληρά, μέσα σε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα, για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε.

Κοιτάξτε, αν πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση με φόβο, δεν είσαι καλός διαπραγματευτής. Από κει και πέρα, δεν ανησυχώ. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, έχω εμπιστοσύνη μεγάλη και στον Τσίπρα και στο οικονομικό μας επιτελείο. Από τη θέση μου στηΝ Ευρωβουλή βοηθάω και εγώ επικουρικά όσο μπορώ. Η αίσθησή μου είναι ότι χρειάζεται να έχει κανείς ευθύνη, αίσθηση των μεγεθών και του χρόνου αλλά και κάποιο τσαγανό. Αλλιώς δεν πετυχαίνεις τίποτα. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία η οποία θα αποτελεί σαφή βελτίωση αυτών που παρέλαβε από τους προηγούμενους αυτή η κυβέρνηση ως δεσμεύσεις. Από κει και πέρα, το στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι να κάνει εκείνες τις αλλαγές και εκείνες τις τομές και αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, διότι η θεωρία ότι "για όλα μας φταίνε οι ξένοι", και δεν μας φταίνε τα 40 χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, τα σκάνδαλα, το πάρτι της Ολυμπιάδας, το πάρτι των εξοπλισμών, οι πελατειακοί διορισμοί... αυτή η θεωρία είναι λάθος.

Επομένως, η γραμμή της κυβέρνησης Τσίπρα όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι και τη στηρίζω πλήρως είναι: διαπραγμάτευση σκληρή για λύση με τους έξω και τομές ανάπτυξης, δημοκρατίας, δικαιοσύνης εναντίον της διαφθοράς, της διαπλοκής και της ανισότητας μέσα. Διότι αυτό το κατεστημένο μας έριξε στα βράχια.




Πιστεύω θα πετύχουμε μια συμφωνία-βελτίωση όσων παρέλαβε η κυβέρνηση, έχω εμπιστοσύνη στο οικονομικό μας επιτελείο

Αυτή η κυβέρνηση έχει καταλογίσει κάποια τέλη που χρωστάει οι καναλάρχες στο δημόσιο, έχιε δορμολογήσει τη διαδικασία των διαγωνισμών για τις τηλεοπτικές άδειες, έχει συγκροτήσει υπό τον κύριο Νικολούδη ένα υπουργείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όταν βλέπω κάποιους είτε είναι πολιτικοί είτε δημοσιογράφοι, 40 χρόνια με τη ΝΔ να πρεσβεύουν ότι "δεν γίνονται όλα από τη μια στιγμή στην άλλη" και στους 2μισι μήνες του ΣΥΡΙΖΑ να λένε "γιατί δεν το κάνατε ακόμη;" λέω: ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στ' αλεύρι. Η αίσθηση που έχω είναι ότι, μέσα στην Ελλάδα, παρά τον πόλεμο, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αδυναμίες, παρά τα λάθη, αυτό πυο υπάρχει στην πλειοψηφία του κόσμου είναι ότι αυτή η κυβέρνηση το παλεύει. βεβαίως ο κόσμος θέλει να δει λύση, βεβαίως ο κόσμος ανησυχεί, βεβαίως ο κόσμος θέλει να δει φως, αλλά έχει την αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση το παλεύει. Ακριβώς γι' αυτό, ο Τσίπρας μπορεί να κάνει μια συμφωνία έντιμου συμβιβασμού και με υποχωρήσεις, αρκεί να πετύχει ένα πράγμα: να βελτιώσει αυτά που παρέλαβε από Σαμαρά - Βενιζέλο και να δώσει ένα σχέδιο με ελπίδα, που να λέει ότι από του χρόνου θα είμαστε καλύτερα και ότι βήμα βήμα θα αλλάξουμε τη χώρα μας: να παράγει περισσότερο, να μην έχει ανέργους, να μην έχει τέτοια φοροδιαφυγή. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου