Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Τ. Κορωνάκης: «Ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται την έγκριση οποιουδήποτε για συναντήσεις κορυφής»


«Έχουμε φτάσει ν’ αποτελεί είδηση, ότι ο πρωθυπουργός κάνει μια σημαντική συνάντηση στο εξωτερικό. Τόσο είχε υποβαθμιστεί το κύρος της χώρας» ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό real fm


Μερικά κύρια σημεία της συνέντευξης

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία:

Έχουμε φτάσει ν’ αποτελεί είδηση, ότι ο πρωθυπουργός κάνει μια σημαντική συνάντηση στο εξωτερικό. Τόσο είχε υποβαθμιστεί το κύριος της χώρας. Σε καμιά περίπτωση όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν χρειάζεται την έγκριση οποιουδήποτε για συναντήσεις κορυφής. Οι επαφές γίνονται στο πλαίσιο της νέας πολυδιάστατης και ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής – κάτι που λέγαμε από παλιά στο ΣΥΡΙΖΑ – με βάση τη γεωπολιτική θέση της χώρας για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και φυσικά πραγματοποιούμε αυτές τις επαφές ως μέλος της Ε.Ε.

Για τη διαπραγμάτευση:

Έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπραγμάτευσης. Έχουμε αποστείλει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, που πιάνουν τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα σε αναλογία και αντιστοιχία με την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συμφωνήσαμε με τους κανόνες της ΕΕ, αν και διαφωνούμε, έτσι και οι εταίροι μας θα πρέπει να εφαρμόσουν τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κυμανθεί 1% με 1,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει και το κείμενο της Συμφωνίας. Μάλιστα αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με μεγάλη δυσκολία.

Είναι ξεκάθαρο, ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και από την κυβέρνηση και από εμάς ως κόμμα.

Δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση ούτε στα εργασιακά, ούτε στο ασφαλιστικό. Ο Υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης δημοσιοποίησε χθες στις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις τα 20 σημεία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση κόκκινες γραμμές για εμάς αποτελούν, ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δεν θα υπάρξουν μέτρα ύφεσης και λιτότητας.

Η Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου κατέληξε σε δύο βασικούς άξονες, εμείς να σεβαστούμε τους κανόνες της Ε.Ε και οι εταίροι μας να σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού.

Το ζήτημα ήταν και παραμένει πολιτικό. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, τότε αυτό θα γίνει αίτημα και άλλων λαών.

Κάτι που δεν επιθυμούν οι φανατικοί της λιτότητας μάλιστα σε μια χρονιά εννέα εκλογικών αναμετρήσεων και δεν θα ήθελαν ν’ αλλάξει ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Όμως οι εταίροι μας είναι αναγκασμένοι να αποδεχθούν την εντολή του ελληνικού λαού και να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους με βάση τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου