Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

«Άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις»: Οι κοινές δηλώσεις Αλ. Τσίπρα και Β. Πούτιν (ενημέρωση - βίντεο)


«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα με δικαίωμά να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί το γεωπολιτικό της ρόλο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Β. Πούτιν - «Η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βόηθεια», ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζοντας ότι η ρωσική πλευρά είναι ανοικτοί σε αμοιβαία συνεργασία προς όφελος των λαών μας


Οι εξελίξεις σε συνεχή ενημέρωση, στο κεντρικό μας θέμα

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσίπρα - Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου

Μετά τις υπογραφές κοινών προγραμμάτων Ελλάδας-Ρωσίας και κοινή δήλωση των 2 ηγετών, για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα βασικά σημεία από τις δηλώσεις:

Β. Πούτιν:

Να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις στο προηγούμενο επίπεδο, μέσα από το κοινό σχέδιο δράσης. Συζητήσαμε για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ήδη η καλύπτει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας στο φυσικό αέριο.
Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε θέμα οικονομικής βοήθειας. Όμως στο πλαίσιο μεγάλων έργων μπορεί να δανειοδοτηθούν σχέδια.
Η νέα διαδρομή του φυσικού αερίου θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει κόμβος διανομής στην Ευρώπη.
Ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία και η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.
Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ακολουθήσει τις κυρώσεις το καταλαβαίνουμε .Από τα δικά μας μέτρα επλήγη η Ελλάδα, δεν γινόταν αλλιώς. Μέσω της δημιουργίας κοινών επιχειρήσεων μπορεί να επιλυθεί το θέμα του εμπάργκο.
Θεωρώ ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα θεωρείται «παράδοξο».
Επίλυση του κυπριακού βάσει των συμφωνιών του ΟΗΕ και χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις.
Ενδιαφέρον της Ρωσίας για την πλήρη πραγματοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία.
Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμούς για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα των υποδομών, των αγωγών, την προμήθεια ενεργειακών πόρων κ.α

Αλ. Τσίπρας:

Δείτε εδώ:


Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία Βίντεο

Οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονταν σε νηνεμία και ύφεση αλλά μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη.
Ξεκαθαρίζω προς όλες τις κατευθύνσεις: Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα και θα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας σε διεθνείς οργανισμούς αλλά προασπιζόμαστε κυρίως τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. αξιοποιώντας την γεωπολιτική θέση της χώρας.
Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για ζητάει βοήθεια για την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα, δεν έχει απολέσει την γεωπολιτική της δυναμική. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύση, γιατί αλλιώς δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα ζημία αλλά θα έχει και η Ευρώπη (απάντηση σε δημοσιογραφικό ερώτημα για το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας από τη Ρωσία).
Συζητήσαμε πως θα αρθούν τα εμπόδια σε ελληνικά προϊόντα ειδικού ενδιαφέροντος. Η πληγή για την Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι μεγάλη. Διαφωνούμε με την λογική των κυρώσεων.
Ενίσχυση τουρισμού πολιτιστικών ανταλλαγών και ενεργειακής συνεργασίας. Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή, Δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών για ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεια.
Ανάγκη να στηριχθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ από όλες τις πλευρές και να λήξει ο φαύλος κύκλος των αδιέξοδων κυρώσεων και της ψυχροπολεμικής λογικής.
Η Ελλάδα με όσες δυνάμεις έχει θα επιδιώξει να συμβάλλει ενεργά στην δημιουργία γεφυρών ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία.
Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους. Είναι μια χώρα που έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι και οι άλλες χώρες της ΕΕ. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της χώρας και του λαού να βγουν από την κρίση. Θα έπρεπε να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη λογική ότι η Ελλάδα είναι αποικία χρέους. Έχουμε δικαίωμα να προχωράμε σε αναπτυξιακές συνεργασίες προς όφελος του λαού μας.
Turskish Stream δεν θα υπάρξει σε ελληνικό έδαφος. Θα υπάρχει ελληνικός αγωγός, τις δυνατότητες χρηματοδότησης του οποίου εξετάσαμε, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ελλάδας. Με έργα τέτοιου βεληνεκούς δημιουργού συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία (απάντηση σε ερώτηση για τον αγωγό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου