Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της αλλά αυτό ίσως να μην συμβεί έως το επικείμενο Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επικαλούμενος, μετά το τέλος της ομιλίας του σε τραπεζικό φόρουμ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, σημεία σύγκλισης των εμπλεκόμενων πλευρών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία», ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.
«Η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το Eurogroup της Παρασκευής, ανέφερε ότι θα διαρκέσει δύο με δυόμισι ώρες, συμπληρώνοντας ότι κανένα Eurogroup δεν αποφασίζει κάτι σημαντικό εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος.
«Νομίζω, όμως, ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της διαπραγμάτευσης, της κρίσης και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου αναπτυξιακού προγράμματος», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την εκταμίευση των χρημάτων, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα.
«Αυτό που βάζουμε πάνω από όλα είναι το να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία πραγματικά να σταθεροποιεί την οικονομία μία και καλή και να δίνει το έναυσμα για την αναπτυξιακή πορεία», συμπλήρωσε.
Έχουμε επενδύσει και εμείς και οι εταίροι μας στην συμφωνία και δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
«Η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας. Να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή», κατέληξε.
Νωρίτερα, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του τραπεζικού φόρουμ, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι στο Παρίσι συζητείται το θέμα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.
Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας bad bank και υπέρ της χρησιμοποίησης κεφαλαίων από το EFSF χωρίς αργοπορία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας.
Ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στους στόχους της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, εστίασε την προσοχή του μεταξύ άλλων στην βιώσιμη πορεία των δημοσιονομικών στο διηνεκές, με την επίτευξη κατάλληλων δημοσιονομικών πλεονασμάτων και όχι επιστροφή στα αναξιοπρεπή ελλείμματα του παρελθόντος.
Μιλώντας για το ασφαλιστικό είπε ότι είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει στις ανάγκες και για αυτό τον λόγο απαιτούνται μεταξύ άλλων έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να στηριχθούν τα ταμεία.
Για την αγορά εργασίας επεσήμανε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί έξυπνα και αποτελεσματικά και για το σκοπό η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα ποσοστό στο δημόσιο, έστω και μειοψηφικό, ώστε να υπάρχουν έσοδα, αντί να γίνεται ξεπούλημά της. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει διασύνδεση της επένδυσης των ιδιωτών με την τοπική κοινωνία.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι ασχολούνται από όλες τις πλευρές, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για να γίνεται.
«Στόχος της διαπραγμάτευσης μας δεν είναι μόνο η επίλυση του ελληνικού ζητήματος αλλά η πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι η εποχή που μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν αντίθετη με την επιχειρηματικότητα έχει παρέλθει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου