«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα λαϊκιστικό κόμμα. Έχει έντονη συναίσθηση των προτεραιοτήτων. Δεν υπόσχεται τα πάντα σε όλους, αλλά ψάχνει να βρει τρόπους για να συνδέσει την πολιτική με τις επιθυμίες του λαού».
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά σημεία της ομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, υπεύθυνου για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου, τη Δευτέρα, σε αίθουσα της βρετανικής Βουλής. Στόχος της ομιλίας του Έλληνα υπουργού ήταν να ενημερώσει Βρετανούς βουλευτές, οικονομολόγους, εκπροσώπους βρετανικών κομμάτων κ.ά. για το τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε αυτά που πραγματικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτά που οι αντίπαλοι του λένε ότι πρεσβεύει. Τόνισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Ενώ όπως επεσήμανε μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανόν να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την ευρωζώνη. «Υπό αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγικά ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα τακτικής» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός. Επίσης εκτίμησε πως αν μια χώρα βγει από το ευρώ θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος καθώς πάντα θα υπάρχει η υποψία ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με άλλες χώρες.
Υπογράμμισε πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί την πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή τα αποτελέσματα της οποίας είναι καταστροφικά τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία. «Από την μια έχουμε την τεράστια απώλεια του ΑΕΠ και από την άλλη την ραγδαία αύξηση της ανεργίας και την επέκταση της φτώχιας», επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος. Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη στον φαύλο κύκλο του χρέους το οποίο όπως είπε αυξάνεται συνεχώς σε σχέση με το ΑΕΠ. Επεσήμανε δε πως σ΄ αυτή την παγίδα έχουν πέσει και οι τέσσερις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής.
Παράλληλα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση. Τόνισε ότι είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στην οικονομική πολιτική που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια και όπως είπε δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Τι θα κάνει η κυβέρνηση
Για το τι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε να αλλάξει τα πράγματα, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι πρωταρχικό μέλημά της είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «παραδοσιακά στην Ελλάδα οι πλούσιοι πληρώνουν φόρους σε μια εθελοντική βάση».
Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης καθώς και οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται εξίσου ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο. «Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ακόμη και αν διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας πολύ γρήγορα θα επιστρέψουμε σε μια προβληματική κατάσταση» είπε ο Έλληνας υπουργός.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι μια διάσκεψη για το χρέος είναι απολύτως αναγκαία και μπορεί να δώσει λύσεις όπως έγινε και στο παρελθόν. Ενώ με την ευκαιρία μια άλλης ερώτησης, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν ήθελε να δεχτεί την εξάμηνη επέκταση του προγράμματος όπως της είχε προσφερθεί από την ΕΕ καθώς ήξερε ότι θα έχανε τις εκλογές και ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση την νέα κυβέρνηση.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της διευθύντριας της δεξαμενής σκέψης PRIME, Αν Πέτιφορ, η οποία υποστήριξε πως η Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερα έξω από το ευρώ καθώς θα μπορούσε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της οικονομίας της. Παράλληλα εκτίμησε πως το ευρώ σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχει καθώς έχει δημιουργηθεί σε σαθρή βάση. Όπως χαρακτηριστικά είπε η ευρωζώνη είναι «ανόητη, βάρβαρη και μάταιη».
Ο γνωστός βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο η κρίση έχει αντιμετωπιστεί από την ΕΕ δεν είναι ευρωπαϊκός. Την ίδια στιγμή επεσήμανε πως αν γίνουν ξανά εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πάνω από 40%.
Την εκδήλωση οργάνωσε το Greece Solidarity Campaign και όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος η Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα έχει την ανάγκη της αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης. Επιπλέον υπογράμμισε πως αν κόμματα όπως το Σιν Φέιν στη Βρετανία και το Ποδέμος στην Ισπανία πάνε καλά στις εκλογές που έχουν στις χώρες τους, τότε θα μεγαλώσει και η πίεση προς την ΕΕ για την αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου