«Η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, τις περικοπές δηλαδή για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά με το mail Χαρδούβελη, και κινείται στον αντίποδα της μνημονιακής λογικής» δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην "Αυγή".
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η κυβέρνηση στους εταίρους δεν περιέχει υφεσιακάμέτρα, αλλά μέτρα που είναι στον αντίποδα των Μνημονίων, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Στη συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής, ο Γ. Σακελλαρίδης επισημαίνει πως, μέσα σε δύο μήνες, η κυβέρνηση έχει ήδη καταφέρει με το νομοθετικό της έργο αλλά και με στοχευμένες παρεμβάσεις να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική κοινωνία.
Συνέντευξη στην Αυγή και τον Χρήστο Σίμο
* Μπαίνουμε σε μια κρίσιμη εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Τι θα περιλαμβάνει η λίστα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης; Τι προσδοκάτε σε σχέση με το αποτέλεσμα;
Κατ' αρχάς, οφείλω να τονίσω ότι είμαστε σε μια πολύ λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης. Οπότε το γαϊτανάκι των διαρροών δεν είναι ωφέλιμο. Αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, τις περικοπές δηλαδή για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά με το mail Χαρδούβελη. Στον αντίποδα της μνημονιακής λογικής, οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της δυσλειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, τη διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Εκτιμάμε ότι αυτή η λίστα που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο μας, μπορεί να αποτελέσει τη βάσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για εμάς και τους εταίρους. Μιας συμφωνίας που θα καταστήσει δυνατή την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας
* Βρίσκεστε στο τιμόνι της χώρας εδώ και δύο μήνες. Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει τους στόχους της και πού χρειάζεται περισσότερη δουλειά;
Αναμφίβολα με τη νέα κυβέρνηση φύσηξε ένας αέρας ελπίδας σε όλη τη χώρα. Μια νέα κυβέρνηση, που ήρθε στα πράγματα χάρη στους αγώνες του λαού και που έχει ως αποκλειστικό στήριγμα αυτόν ακριβώς τον κινητοποιημένο λαό. Στα πρώτα μας βήματα καταφέραμε ήδη σημαντικές επιτυχίες. Πρώτα απ' όλα, με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αφήσαμε πίσω μας τη μνημονιακή εποχή. Για πρώτη φορά διαπραγματευόμαστε με αποφασιστικότητα και σχέδιο. Ψηφίσαμε ήδη τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάσχεση των καταστροφικών αποτελεσμάτων του Μνημονίου.
Επίσης ψηφίσαμε τάχιστα τις 100 δόσεις (παρά τα τελεσίγραφα των δανειστών), που δίνουν ανάσα ζωής στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και σε όλους τους φορολογούμενους που έχουν πιαστεί στην παγίδα του χρέους. Με τις 100 δόσεις ενισχύουμε αποφασιστικά την πραγματική οικονομία και γεμίζουμε τα κρατικά ταμεία. Επιπλέον, οδεύουν προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος, την ανασύσταση της ΕΡΤ και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πέρα όμως από το νομοθετικό έργο μας, θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στις κινήσεις που έγιναν ενάντια στον αυταρχισμό: από τις διαδηλώσεις ώς τις παρελάσεις, οι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως "εχθροί του κράτους" αλλά ως φορείς δικαιωμάτων και υποκείμενα πολιτικής πράξης. Μέσα σε δύο μήνες, δεν είναι και λίγα αυτά που έχουμε καταφέρει. Μπορούμε όμως και πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου. Οι πολίτες απαιτούν αποτελέσματα και τα απαιτούν γρήγορα.
* Πώς αποτιμάτε την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ;
Η αποτίμηση είναι θετική. Έσπασε ο πάγος, δόθηκε σημαντικό πλήγμα στα στερεότυπα και άνοιξε ο δρόμος για μια νέα περίοδο στις διμερείς σχέσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δόθηκε η ευκαιρία για να καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης μεταξύ των δύο πλευρών. Οι νηφάλιες συζητήσεις προωθούν τις βιώσιμες λύσεις.
* Την εβδομάδα που πέρασε, δύο υπουργοί επισκέφθηκαν την Κίνα, ενώ στις 8 Απριλίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρωσία. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση από τις επαφές αυτές;
Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι τεράστιας σημασίας δυνάμεις στο οικονομικό και στο γεωπολιτικό πεδίο. Επομένως, είναι αυτονόητη η καλλιέργεια των καλύτερων δυνατών σχέσεων με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, συνιστά βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και η προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα και τη Ρωσία.
* Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη επίθεση του κ. Σαμαρά στην κυβέρνηση σχετικά με την επέκταση της δανειακής σύμβασης;
Δύο μήνες μετά τις εκλογές, επιμένει να μην καταλαβαίνει τι συνέβη στις 25 Ιανουαρίου και τι άλλαξε έκτοτε στην Ελλάδα. Επιμένει να αρνείται την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι το Μνημόνιο τελείωσε μαζί με τον κ. Σαμαρά. Το έχει καταλάβει ο λαός, το έχουν καταλάβει οι θεσμοί, το έχουν καταλάβει τα διεθνή ΜΜΕ. Ώρα να το καταλάβει και ο κ. Σαμαράς.
* Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με την ΕΡΤ και τις αδειοδοτήσεις των ιδιωτικών καναλιών;
Η ανασύσταση της ΕΡΤ είναι θέμα λίγων εβδομάδων. Δεν πρόκειται βέβαια για επιστροφή στο προβληματικό παρελθόν, αλλά για μια σύγχρονη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που θα προάγει την πλουραλιστική ενημέρωση και θα αναδεικνύει την πολιτιστική δραστηριότητα. Βάζουμε τέλος στο "μαύρο" των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου που τραυμάτισε βάναυσα τη δημοκρατία. Σε ό,τι αφορά τα κανάλια, προωθούμε τη διαδικασία αδειοδότησής τους για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να εισπράξει το Δημόσιο αυτά που δικαιούται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου